Microsoft nastavlja prkositi sudskim odlukama RH

0
1720

Microsoft nastavlja prkositi sudskim odlukama RH

Hrvatski sudovi donijeli ovršna rješenja protiv Microsofta  zbog neizvršenja pravomoćne sudske presude 

Budući da se tvrtka Microsoft Hrvatska u slučaju pravomoćne presude Zrinke Makovac  oglušila o ispunjenje određenih stavki iz presude te oštećenoj strani nije dodijelila dosuđene dionice, niti ju je vratila na posao, kako je trebala postupiti. Umjesto toga oni su joj uručili otkaz prije no što su je prijavili, a prijava je izvršena tek nakon što je oštećena strana uložila zahtjev za ovrhu na sudu kako bi pokušala sudskim putem ostvariti prava iz dosuđene presude. Ovih je dana tim povodom Microsoft zaprimio i dva sudska ovršna rješenja.

Prema navedenim sudskim ovršnim rješenjima Microsoft je dužan ispuniti nenovčani dio presude i oštećenu stranu u postupku vratiti na posao te joj dodijeliti dosuđene dionice. U slučaju da se ne pokore ovršnom sudskom nalogu povratka na posao, tvrtka, ali i sve odgovorne osobe u pravnoj osobi, dužne su platiti kazne za svaki mjesec nepoštivanja odluke, a u slučaju neplaćanja kazni mogu završiti u zatvoru – budući da se radi o njihovoj osobnoj odgovornosti u nepoštivanju pravomoćnih sudskih odluka. Zatvorska kazna se izvršava na način propisan Kaznenim zakonom. Također, dužni su oštećenoj strani u postupku nadoknaditi mjesečne plaće i sudske troškove.

Izgleda da Microsoft i dalje nastavlja iskazivati nepoštovanje prema hrvatskim građanima, hrvatskim institucijama i sudovima RH jer odbija sprovesti pravomoćne sudske presude. Veliko je pitanje je li takvo ponašanje prihvatljivo i kakvu poruku šalju javnosti, budući da je Microsoft ujedno značajan partner državi, kojoj prodaju svoju robu i usluge. Svijest o poštivanju Zakona i institucija kod takvih tvrtki, kojima je država važan i značajan korisnik, trebala bi biti još naglašenija i veća.

Detaljne informacije u priloženoj objavi za medije.
Za dodatna pitanja stojim na raspolaganju. S poštovanjem,

Zrinka Makovac 

HOP