Monstruozna podrška Josipovića klanjima fratara potpuno razotkrivena dokumentima

0
10151

Nikakvo oružje niti ikakve vojne utvrde nisu bile u franjevačkim prostorima. O svemu najbolje svjedoče jugokomunistički planovi za napad koje su izradili njihovi vojni obavještajci, istaknuo je voditelj Vicepostulature postupka mučeništva “Fra Leo Petrovic i 65 subrace”, fra Miljenko Stojić, komentirajući izjavu Ive Josipovića o “širokobriješkim fratrima kao legitimnom vojnom cilju”.

Skandalozna izjava bivšeg predsjednika Ive Josipovića prema kojoj su “širokobriješki franjevci bili legitiman cilj vojnih djelovanja” nije niti registrirana u onom djelu medija koji otvoreno ili prikriveno zagovara i promovira politiku “regijona”, odnosno postkomunističku i projugoslavensku politiku suprotnu Ustavu Republike Hrvatske. Izjavu, koju je većina javnosti dočekala sa zgražanjem, su registrirali tek elektronički mediji koji nisu dio “regionalnog projugoslavenskog mainstreama”.

-U hrvatskom se društvu nažalost nije dogodila lustracija, kao što je trebala, pa je Ivo Josipović najprije uspio postati predsjednik države Hrvatske a onda ovih dana izjaviti to što je izjavio. U Poljskoj čak imaju snage i jednome Lechu Wałęsi dokazati ili dokazivati da je bio doušnik komunističkih službi. Valjda će jednom i hrvatsko društvo krenuti pravim smjerom – izjavio je voditelj Vicepostulature postupka mučeništva “Fra Leo Petrovic i 65 subrace”, fra Miljenko Stojić, zamoljen da za HRsvijet prokomentira tvrdnje bivšeg predsjednika Republike Hrvatske.

Sa Stojićem smo razgovarali i o povijesnim okolnostima koje su prethodile neviđenom masakru nad pripadnicima samostanske zajednice na Širokom Brijegu. tog 07. veljače 1945.

-Nikakvo oružje niti ikakve vojne utvrde nisu bile u franjevačkim prostorima. O svemu najbolje svjedoče jugokomunistički planovi za napad koje su izradili njihovi vojni obavještajci. Fra Andrija Nikić je te planove 1971. pronašao u Arhivu vojnoistorijskog instituta u Beogradu pa ih tamo jamačno može pronaći i Ivo Josipović ako mu je stalo do istine – navodi fra Miljenko Stojić.

Podsjeća kako širokobriješki fratri nisu pobijeni u “žaru borbe”, nego tek nakon okončanja bojevih djelovanja, kada se crta bojišnice pomakla prema Mostaru.

-Jugokomunisti su ušli u samostanske prostore oko 10.00, a ubijanje franjevaca je počelo oko 16.00, tek kada se crta bojišnice pomakla prema Mostaru, što znači da nisu pobijeni prilikom pružanja oružanog otpora, odnosno u žaru borbe. I to Ivo Josipović može pronaći ili u rečenom arhivu ili u djelu jugokomunističke literature, pa i u njemačkim izvorima – decidan je fra Miljenko.

Osvrnuo se i na vlastita istraživanja tijekom kojih je razgovarao s nizom civila koji su tog 7. veljače 1945. utočište potražili u samostanskim prostorijama ali i pripadnicima partizanskih postrojbi koji su među prvima ušli u samostan na Širokom Brijegu, koji se nalazio iza tadašnje crte bojišnice.

-Osim civila, koji su se bili sklonili u samostanske prostore, kao vicepostulator ispitao sam i mnogo jugokomunističkih boraca koji su prodrli u samostan. Svi su potvrdili već navedeno. Ivo Josipović očito sve ovo nije napravio, odnosno čitao je samo literaturu jugokomunističkih komesara koji su pisali po narudžbi oblikujući neku novu stvarnost – podsjeća fra Miljenko Stojić.

Osobito se zahvaljuje puku koji ne prihvaća recikliranje teza osmišljenih od strane Rankovićeve OZNA-e prije više od sedam desetljeća.

-Hvala hrvatskom puku koji s gnušanjem odbija Josipovićeve i slične izjave i postupke. Što se više budemo borili za dobro svoje domovine to će prije on i svi nasljednici, razasuti na raznim stranama, jednog od triju totalitarizama u suvremenom svijetu (nacionalsocijalizam, fašizam i komunizam, kako je to svojom rezolucijom proglasilo Vijeće Europe) biti gurnuti u mrak povijesti – istaknuo je Fra Miljenko Stojić.

“Fratri sa Širokog Brijega podupirali su ustaše, kako to i danas čine neki njihovi nasljednici”, dio je Josipovićeve izjave iz koje su mnogi izvukli zaključak kako se odnosi na Vas osobno i na aktivnosti Vicepostulature postupka mučeništva “Fra Leo Petrovic i 65 subrace”,pitali smo fra Miljenka Stojića.

-Kad je, pak, riječ o Vicepostulaturi postupka mučeništvo »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, onda najprije treba reći da ona ne traži zločince nego žrtve. Pritom vicepostulator ne smije skriti niti ono što pobijenima ide u prilog niti ono što im ne ide. Isto vrijedi i za povijesni okvir koji treba izraditi i smjestiti ih u njega – zaključio je fra Miljenko Stojić.

Izvor HR svijet

HOP