JEDINICE LOKALNE SAMOUPRAVE I ODVJETNIČKE USLUGE

0
1846
Isto odvjetničko društvo angažirano u Gradu Sisku i svim gradskim tvrtkam

 

JEDINICE LOKALNE SAMOUPRAVE I ODVJETNIČKE USLUGE

Isto odvjetničko društvo angažirano u Gradu Sisku i svim gradskim tvrtkama

http://www.sdlsn.hr/wp-content/uploads/2019/04/sisak_iz_zraka_www_sisak_info.jpg
(SDLSN, 24. travnja 2019.) U Gradu Sisku i tvrtkama u njegovom vlasništvu – Komunalcu Sisak, Gospodarenju otpadom Sisak, Gradskoj tržnici Sisak, Auto prometu Sisak, Sisačkom vodovodu i Gradskim grobljima Viktorovac Sisak, angažirano je pet odvjetničkih ureda.

http://www.sdlsn.hr/wp-content/uploads/2014/07/sdlsn_www220.jpgMeđutim, samo jedan od njih – Odvjetničko društvo Babić, Brborović & partneri iz Zagreba, svoje usluge pruža i Gradu i svim gradskim tvrtkama, dok od ostala četiri odvjetnička ureda dva usluge pružaju Gradu, a dva Gospodarenju otpadom Sisak.

 

Proizlazi to iz odgovora na zahtjev za pristup informacijama koje je Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH uputio službenicima za informiranje u Gradu Sisku i njegovim tvrtkama.

 

No, iako je zahtjev poslan na sedam adresa, odgovori su očito sastavljani na jednom mjestu, jer sadrže potpuno iste rečenične konstrukcije i u svima se izražava zadovoljstvo pruženim pravnim uslugama Odvjetničkog društva Babić, Brborović & partneri te činjenicom da je Gradu Sisku i njegovim tvrtkama na dnevnoj bazi dostupno dvoje odvjetnika i dvoje odvjetničkih vježbenika, usprkos činjenici da spomenuto odvjetničko društvo na svojim mrežnim stranicama navodi kako se njihov tim sastoji od dva odvjetnika i dva vježbenika, koji se, sukladno zakonima fizike, ne mogu staviti na raspolaganje Gradu Sisku i šest trgovačkih društava u isto vrijeme.

 

http://www.sdlsn.hr/wp-content/uploads/2019/04/sisak_bilokacija.jpg

Ono što je Gradu Sisku i svim tvrtkama pored Odjvetničkog društva Babić, Brborović & partneri još zajedničko jest osoba sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček, koja osim na čelu Grada „sjedi“ i u skupštinama svih gradskih tvrtki, temeljem odluka o imenovanju predstavnika Grada Siska u skupštine gradskih tvrtki koje je sama donijela.

 

http://www.sdlsn.hr/wp-content/uploads/2019/04/ikb_imenovanje.jpg

Sveprisutnom odvjetničkom društvu zadovoljstvo pruženim pravnim uslugama, koje zadiru u djelokrug zaposlenika Grada Siska i tvrtki u njegovom vlasništvu, Grad Sisak mjesečno plaća ugovorenom paušalnom naknadom od 13.000,00 kuna, Komunalac 3.000,00 kuna, Gradska tržnica 5.000,00 kuna, Auto promet 4.000,00 kuna, Sisački vodovod 4.000,00 kuna i Gradska groblja 3.000,00 kuna. Na mjesečnoj razini radi se o 32.000,00 kuna, dok paušal godišnje iznosi 384.000,00 kuna.

 

Pored paušala BB & partneri za osnivanje Centra dijeljenih usluga od gradskih tvrtki mjesečno ostvaruju prihod od 2.500,00 kuna mjesečno za šest i 1.250,00 kuna za idućih pet mjeseci odnosno sveukupnih 96.250,00 kuna, a Grad Sisak i tri tvrtke su mu za usklađenje s Općom uredbom o zaštiti osobnih podataka (GDPR) platili svaki po 5.000,00 kuna odnosno dodatnih 20.000,00 kuna.

 

Provjerom u gradovima u kojima ima sindikalne podružnice, Sindikat je ustanovio kako su neke druge jedinice lokalne samouprave vlastitim snagama, bez angažiranja odvjetnika uskladile svoje akte i obrasce s GDPR pa čak i servisirale svoje ustanove s “know-how” usvojenim na brojnim edukacijama koje su na tu temu održavane tijekom protekle godine.

 

No, tu nije kraj, jer je u Gradu i tvrtkama angažirano društvo sklopilo i ugovore o zastupanju na sudu, koje usluge se naplaćuju sukladno „Ugovoru o zastupanju i Odvjetničkoj tarifi i to zavisno od uspjeha u postupku i naplate odvjetničkih troškova od suprotne strane“.

 

Odvjetnik Siniša Babić od strane gradonačelnice imenovan je i u pregovarački odbor Grada Siska za pregovore sa Sindikatom državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, kojem je na čelu gradski vijećnik Predrag Sekulić, a Sindikatu nije poznato hoće li i za to Odvjetničko društvo biti posebno honorirano ili je ovakva usluga sastavni dio već ugovorenog paketa.

 

http://www.sdlsn.hr/wp-content/uploads/2019/04/auto_promet_sisak_evidencija_ku.jpg

 

Sindikatu je nepoznato je li Odvjetničko društvo bilo angažirano i u kolektivnim pregovorima za sklapanje kolektivnog ugovora za Auto promet Sisak, ali zato raspolaže informacijom da taj kolektivni ugovor, sklopljen 5. travnja 2018. godine nije, sukladno Zakonu o radu i Pravilniku o postupku dostave i načinu vođenja evidencije kolektivnih ugovora, dostavljen Uredu državne uprave u Sisačko-moslavačkoj županiji, što predstavlja teži prekršaj poslodavca za koji je zapriječena novčana kazna od 31.000,00 do 60.000,00 kuna.

 

Ne ulazeći u svrsishodnost angažiranja odvjetničkih ureda u jedinicama lokalne samouprave i tvrtkama u njihovom vlasništvu, posebice za pitanja iz djelokruga gradskih službenika i zaposlenika pravne struke u gradskim tvrtkama, Sindikat kao vrijednu pozornosti ističe činjenicu da odvjetnici i vježbenici iz Odvjetničkog društva Babić, Brborović & partneri nemaju pravo niti naplaćuju bilo kakve putne troškove dolaska i odlaska u Sisak, čime su u potpunosti izjednačeni s lokalnim odvjetničkim uredima, čiji je mogući prigovor zbog angažiranja odvjetnika iz Zagreba tako sasiječen u korijenu, a ako im je svejedno krivo – neka traže posla u Zagrebu, diljem Lijepe Naše ili u brojnim tvrtkama i poslovnim subjektima koji djeluju u Sisku. S. Kuhar

 

 

Siniša Kuhar, glavni tajnik

 

sdlsn_www220