Bulj: “Hrvatski europarlamentarac je jedini pravi veleposlanik u Europskom parlamentu i zato mora zastupati hrvatskog čovjeka”

0
2916

Bulj: “Hrvatski europarlamentarac je jedini pravi veleposlanik u Europskom parlamentu i zato mora zastupati glas običnog hrvatskog čovjeka”

Mostovi kandidati na europarlamentarnim izborima, ujedno i saborski zastupnici, Božo Petrov i Miro Bulj održali su konferenciju za medije kako bi građanima istaknuli najvažnije smjernice Mostova budućeg djelovanja u Europskom parlamentu. Naglasak je stavljen na odgovorno korištenje mehanizama Europske unije kako bi se stvorila dodana vrijednost i građanima ponudili razlozi za ostajanjem u Republici Hrvatskoj, poput sigurnog posla i dostojne plaće. Ponajviše se misli na efikasno povlačenje alociranih sredstava iz Europskih fondova, što dosad nije ni blizu razine na kojoj može i mora biti, ali i na alociranje dodatnih sredstava od strane EU.

„Hrvatska se ne može razvijati na ovakav način, ne kada mladi obrazovani odlaze, a EU nam ne nudi dodatna sredstva da stvorimo uvjete koji bi te iste ljude zadržali u domovini. Mislim da je korektno tražiti EU da dodatnim sredstvima omogući Hrvatskoj smanjenje raskoraka s razvijenijim državama članicama, jer to je u skladu s njenom kohezijskom politikom. Mi ne želimo ostati bez ljudi, želimo im ponuditi siguran posao kako bi prehranili svoju obitelj, a smjer u kojem sada Hrvatska ide, vodi samo gospodarskom i demografskom kolapsu“ – istaknuo je predsjednik stranke, Božo Petrov.

Mostovi kandidati dotaknuli su se i rada dosadašnjih hrvatskih predstavnika u Europskom parlamentu, ustvrdivši da nisu na pravi način zastupali potrebe onih koji su ih izabrali, potrebe hrvatskog naroda. Europski parlamentarci imaju najviši legitimitet kada govorimo o tijelima Europske unije, a to znači da imaju i najvišu odgovornost prema svojim biračima.

„Hrvatska je na koljenima ušla u EU i dosad se tamo nije čuo njen glas. U Europskom parlamentu se mora čuti snažan glas običnog hrvatskog čovjeka jer europarlamentarac je jedini pravi veleposlanik Republike Hrvatske u Europskoj uniji, onaj koji je izabran od naroda, a ne imenovan zbog partikularnih interesa pojedinaca. Dosadašnji hrvatski europarlamentarci marili su samo o dodvoravanju europskim činovnicima, zaslijepljeni briselskim svjetlima zaboravili su koga predstavljaju i kome odgovaraju“ – izjavio je Miro Bulj.

Nadalje, Mostov dvojac je okupljenima govorio i o gorućim nacionalnim problemima, o poljoprivredi i brodogradnji. Istaknuli su potencijalne opasnosti ulaganja isključivo u turizam, zanemarujući pritom ostale grane industrije.

„Dok u Dalmaciji raste turizam, u Zagori raste korov. U isto vrijeme kada se potrebe za prehrambenom proizvodnjom povećavaju, dok se uvoz povećava, nama se proizvodnja smanjuje. To jasno pokazuje da je Hrvatska na koljenima ušla u Europsku uniju, i to na njenu periferiju“ – zaključio je Bulj.

Božo Petrov se kratko osvrnuo na stanje u brodogradilištu Uljanik te zaključio da je izostala dubinska analiza situacije.

„Zna se tko je i na kakav način upravljao Uljanikom, a sada se skriva među rožicama. Istrijani imaju naziv za njih, ladri. Čini se da ćemo gledati isti scenarij koji gledamo zadnjih 30 godina, stvarni krivci će se sakriti, uperit će prstom na žrtvene jarce, svi će se izvući, a na kraju će najviše ispaštati običan čovjek. Meni je stvarno žao radnika, volio bih i zbog njih, ali i zbog hrvatske brodogradnje te gospodarstva u cjelini da Uljanik nastavi s radom. Međutim, za to nam treba hrabrost vladajućih, da se kazne stvarni odgovorni te da se dokaže gdje je nestalo 30 milijardi kuna, ali danas o tome vlada tišina“ – kazao je nositelj Mostove kandidacijske liste, Božo Petrov.

HOP