Plenki spušio i u EU, nema većih prava za Hrvate u BiH niti pritiska na Srbiju koja glumi mali Haag!

0
4954

Odlična prosudba Plenkovića na društvenim mrežama, koju prenosimo u potpunosti;

345

Ne gubi Andrej Plenković samo kod kuće, gubi on i u Bruxellesu. Na sastanku Europske komisije u srijedu, 29. svibnja 2019., očekivano stigle su pozitivne preporuke za Makedoniju i Albaniju na putu u EU.

346

Očekivano je stiglo i negativno mišljenje o BiH za članstvom u EU. I što je po nas jako loše, u spomenutih 14 prioriteta u kojima ta zemlja mora ostvariti napredak prije pozitivne ocjene niti na jednom mjestu ne spominje se nijedan hrvatski zahtjev, koje je i na Europskom vijeću nedavno iznosio predsjednik Hrvatske vlade, pa ni onaj o jačanju jednakopravnosti Hrvata na izborima.

343

Komisija je također ignorirala hrvatske zahtjeve glede srbijanskoga zakona o regionalnoj jurisdikciji iako su hrvatski diplomati i europarlamentarci u EU-u više puta to tražili, da se u pregovorima Srbije s EU-om postavi i provede uvjet izmjene tog srpskog zakona. Umjesto toga u EK-u su naglasili kako je nužna “smislena regionalna suradnja i dobrosusjedski odnosi kako bi se prevladalo nasljeđe prošlosti i konstruktivno izgradilo obostrano povjerenje, dijalog i tolerancija u regiji”, čime su ponovno izjednačili agresora Srbiju i žrtvu Hrvatsku.

T.H.

HOP