NEPOSTOJEĆI POJAM: „GOVOR MRŽNJE“

0
1787

Tomislav Nürnberger

NEPOSTOJEĆI POJAM: „GOVOR MRŽNJE“

Absurd tzv. Govora mržnje u svijetlu I. Amandman Američkog Ustava u zadnje vrijeme na Američkim Sveučilištima umjesto akademske tolerancije sve su češći ispadi nasilja i onemogućavanja nastupa neželjenih gostiju/govornika, naravno, od strane tzv. “tolerantnih“, „libtarda“, „tolerantista“ i ostalih nadimaka od kojih se demoNkrati kod nas već udomaćio. Tim se povodom reporter uputio u kampus i snimio mišljenja studenata, VIDEO dostupan na Internetu. I što možemo vidjeti i čuti!?

Što bi sve studenti zabranili i kažnjavali, što sve oni nazivaju govorom mržnje! Na sve argumente voditelja studenti upadaju u sve dublje i dublje besmislice, sve dok se netko ne „dosjeti“ i trijumfalno iznese „neoboriv argument“: Znači nije kažnjivo reći – treba ubiti Joe-a!? Reporter mirno odgovara: Ne! To je poziv na akciju, a ne govor (Mržnje). Govor mržnje (hate speech) ne može postojati prema Prvom Amandmanu!Sve u svemu, studenti nisu bili uvjereni u nemogućnost postojanja pojma tzv. govora mržnje, koja nemogućnost proizlazi iz Amandmana 1 Američkog Ustava! Iako se „argumentacije“ studenata mogu činiti smiješnim, pa čak i glupim, situacija je puno ozbiljnija!

S ovakvim mladima najuspješnija država u povijesti čovječanstva mogla bi trajati samo „tren“ u više tisućljetnoj poznatoj povijesti. Gledamo li umjesto MAGA („Make America Great Again“) suton Ustavne Republike, od kojeg bi moglo ostati samo sjećanje na snagu i dostignuća ljudskog uma u slobodi?!

Podsjetimo se:

Prvi Amandman štiti slobodu vjere (vjeroispovijesti), slobodu govora, slobodu tiska i pravo na mirno okupljanje i peticiju (vlasti).

Prvi Amandman uspostavlja 5 Ustavnih prava: Pravo na vjeru, slobodu govora, slobodu tiska, mirnog okupljanja i peticije.Dakle je prema 1. Amandmanu Američkog Ustava tzv. Govor mržnje (hate speech) ne postojeći, zapravo absurd, pa je Ustavom zabranjeno Kongresu izglasati zakon o bilo kakvoj zabranislobode vjere (vjeroispovijesti), slobode govora, slobode tiska i prava na mirno okupljanje i peticiju (vlasti). U tome je razlika između tzv. Liberalnih demoNkracija EU i SAD.

 

HOP