VELIČANSTVENI USPJEH HRVATSKOG SLIKARA STJEPKA MAMIĆA U PARIZU

0
1912

STJEPKO MAMIĆ DOBIO  NAGRADU  FRANCUSKE ARTS-SCIENCES-LETTRES AKADEMIJE

VELIKO PRIZNANJE HRVATSKOM UMJETNIKU STJEPKU MAMIĆU: U PARIZU NA SVEČANOJ  AKADEMIJI DODIJELJENA MU JE DIPLOMA I BRONAČNA MEDALJA ZA LIKOVNU UMJETNOST ARTS-SCIENCES-LETTRES

U Parizu je u subotu 22. lipnja 2019. god. održana svečana akademija Societe Academique ARTS-SCIENCES-LETTRES na kojoj su po 104. put  dodijeljene godišnje  nagrade  laureatima za postignuća u oblasti umjetnosti, znanosti i književnosti. Nagrade  ove prestižne kulturne institucije dodjeljuju  se od davne 1915. godine odlukom Upravnog odbora i Visokog odbora za nagrade.

Ove godine iznimna čast  je iskazana hrvatskom slikaru iz Dubrovnika Stjepku Mamiću koji je  za postignuća  u području likovne umjetnosti dobio diplomu i brončanu medalju kao umjetnik slikar. Nagradu mu je uručio  predsjednik Akademskog društva umjetnosti, znanosti i književnosti ( Societe Academique ARTS-SCIENCES-LETTRES)  Gospodin Francois Tois.

Svečana akademija i dodjela nagrada je održana u prestižnom Salonu Operau  Hotelu Inter Continental Paris Le Grand  koju je krasnom izvedbom pjesme „Paris, Paris“ otvorila ovogodišnja dobitnica nagrade iz  područja  glazbe, kanadska kompozitorica i pjevačica La Morissette.   Ovogodišnji dobitnici zlatne medalje i  Plakete časti  su: astronaut Patrick Baudry, pijanist-kompozitor Mikael Levinas i  Francois-Xavier Dillmann, direktor Visokih studija, stručnjak za Skandinaviju. Svečanosti je nazočio hrvatski veleposlanik u Francuskoj i UNESCO-u NJ.E. Filip Vučak sa suprugom.

Stjepko Mamić  je nagrađen za razvoj i promicanje likovnosti i inovativne tehnike  koje je  usavršavao na pariškoj Akademiji Port-Royal. Od 2014. godine izlagao je u respektabilnim galerijama i izložbenim prostorima Francuske od Muzeja Louvre, Salona Gustave Eiffel na Eiffelovom tornju do veličanstvene  Grand Palais  te postao članom povijesno najvažnijih umjetničkih udruženja u Francuskoj: Fondacije Taylor ( Fondation Taylor), Udruženje nezavisnih umjetnika (Societe des Artistes Independants), Jesenjeg likovnog salona ( Salon d’Automne) i Udruženje crtanja i slikanja vodenim medijima (Societe du Dessin et Peinture a l’Eau). U svibnju ove godine je primljen u članstvo francuskog  Akademskog društva za umjetnost, znanost i književnost ( Societe Academique  Arts-Sciences-Lettres ) sa sjedištem u Parizu.  Od 2016. god. je član  Accademie Culturale Europea sa sjedištem u Rimu. Izlaže po cijelom svijetu. Dobitnik je važnih priznanja i nagrada. Njegovi radovi i članci o njegovom radu su uvršteni u više knjiga i časopisa za kulturu i umjetnost.

DSC03701

Zadnje tri godine izlaže na Art Capital u Grand Palais sa povijesnim pariškim salonima pod pokroviteljstvom predsjednika Francuske Republike, Ministarstva  kulture i veza Francuske te Ujedinjenih nacionalnih muzeja Francuske čime je stekao pravo doživotnog izlaganja na ovoj najvećoj i najvažnijoj izložbi u Francuskoj. Mamićeve tri slike na lanenom platnu sa morskim motivima među kojima je dominirala  Velika mreža 2 m x1,5 m,  su ove godine plijenile pažnju brojnih posjetitelja Art Capitala gdje su u veljači ove godine dobile počasnu poziciju A1 na Salonu des Artistes Independants  u Grand Palais.

Trenutno su u tijeku dvije važne  međunarodne izložbe na kojima Stjepko Mamić izlaže sa povijesnim pariškim salonima pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i veza Francuske :

–         sa Salon d’Automne izlaže u kineskom megapolisu Xi An’u prijestolnici kulture Kine i starom carskom gradu u sklopu velikog kineskog  kulturnog  projekta „ Novi put svile 21 stoljeća“ čime je obilježeno otvaranje Muzeja za djecu u mlade u novom dijelu Xi ‘an a kao novom kulturnom središtu NR Kina.

–         Sa Societe des  Artistes Independants izlaže u Seulu, glavnom gradu Južne Koreje, gdje je 21. lipnja otvoren Festival umjetnosti. Mamićeva slika “Prune“ s motivom ženskog akta je izložena na tematskoj žiriranoj izložbi figuracije u središtu Seula u Pycadilly centru.  Inače Stjepko je član Udruženja umjetnika Južne Koreje ICAF; od 2016. -2018. god. je izlagao sa Art Nations u Nacionalnim muzejima Južne Koreje i Nacionalnoj Academiji umjetnosti ( National Academy of Arts) Južne Koreje u Seoulu  na tematskoj izložbi posvećenoj očuvanju okoliša pod pokroviteljstvom Ministarstva okoliša Južne Koreje.

Najava: Stjepko Mamić izlaže u Rimu, u  Galeriji Biblioteca Angelica u rujnu 2019. god. Svečani vernissage izložbe pod nazivom „ La Poesia del Mare“ je 19. 09. 2019.god. u 18 h.      https://www.accainarte.it/rivista/stjepko-mamic-e-davor-vukovic-mostra-la-poesia-del-mare.html?fbclid=IwAR1uIlq1v_IYfC_JGfulYKoB5mwJMGfXpgw8n5xAiHn8qEXuVc88k2xq9uU

HOP