Kuščević postoji i na Viru!

0
4437

Ovih dana je započeta opravdana medijska hajka na ministra uprave Lovru Kuščevića, bivšeg načelnika općine Nerežišća, koja nam otkriva kako se ponašaju i kako se bogate načelnici općina u RH, ali ta hajka je više ideološka nego li cjelovita i poštena u namjeri.

Međutim, mediji znaju i za druge načelnike koji su bogatiji od Kuščevića, primjerice, načelnik općine Vir Kristijan Kapović, ali, zbog ideologije ili nečeg drugog, oni ga štite. Kad je postao načelnik bio je sirotinja, a danas njegova imovina procjenjuje na više od 3 milijuna eura, možda i više. Jednom je na televiziji izjavio da mu roditelji vrijede 12 ili 15 milijuna eura, nisam siguran za brojku, ali nije rekao kako su stekli tu imovinu. Sve do njegovog ustoličenja za načelnika bili sirotinja jer nisu imali neku veliku imovinu osim nekog pansiona koji je stalno zjapio prazan i u kojem su živjeli. Na krovištu tog pansiona imali su restoran koji je radio bez urednih papira cca mjesec dana godišnje. To mu je poslužilo da pokaže narodu kako je on pošten i nema potrebe da pljačka općinu zašto ga je netko zbog toga optužio.
Načelnici općina su još uvijek udbaški doušnici ili potomci seoskih udbaških doušnika i komunista, a bogate se na pljački građana. To je najbolje izraženo u općinama koje imaju velik broj vikendica i apartmana. Po mojem mišljenju načelnici takvih općina su među najbogatijim političarima u RH. Međutim, ove priče ne zanimaju ni televizijske ni tiskovne medije, niti načitanije portale. One ne zanimaju ni državne inspektore koji rade svoj posao površno. Unatoč svemu, lokalne upravne jedinice nam najbolje otkrivaju kako se pljačka i državu i građane uz pomoć zakonodavne i izvršne vlasti koje u ovoj kolonijalnoj demokraciji nisu razdvojene. Saborska većina samo pritišće botune po nalogu premijera i tako usvaja loše zakone koji su više komunistički nego li demokratski i kapitalistički.
No, najprije moram ukazati da načelnici općina nemaju radno vrijeme, što znači da se pojavljuju rijetko u općinskim uredima, a za svoj nerad bogato su plaćeni. To im ostavlja dosta vremena da imaju svoje kafiće, restorane i apartmane jer ljeti uzimaju godišnje odmore. U privatne svrhe koriste općinske automobile, a gorivo i osiguranje im plaća općina. Njihovim poduzećima upravljaju meneđeri.(?) Takva pozicija im omogućuje i ekstra zaradu na više načina, a to nam otkriva politički i pravno neuređenu državu u kojoj su moguće velike pljačke građana bez ikakvih posljedica jer imamo korumpirane inspektore, policiju, državno odvjetništvo i sudstvo, te sukob interesa koji je praktički nekažnjiv i dozvoljen.
Opljačkani novac od poreznih obveznika se pere preko kafića, restorana ili apartmana. Jedan načelnik je imao dva kafića koji rade cca mjesec dana i prijavljivao je prihode od 10 milijuna kuna. Nitko se ne pita ako je to moguće niti ga itko o tome pitao. Plati se porez na pokradeni novac i sve je u redu. U županijama svi rade po uputama ”bogatih” načelnika, umjesto po nedvojbeno lošim zakonima. Tako u mnogim općinama za načelnika glasaju i oni koji nemaju boravište u općinama, ali imaju nezakonito prebivalište. Često se kupuju birači općinskim novcem. Dakle, oni se ne sustežu ni od čega da budu ponovo izabrani jer načelnik bogate općine je najunosniji posao u državi, posebice za oportune i beskrupulozne političare. Zbog toga bi im trebalo limitirati mandate, dakle, najviše dva četverogodišnja mandata, a mislim da bi u općine najbolje bilo uvesti političko volonterstvo.
Bogaćenje načelnicima najviše omogućuju prostorni planovi, općinska poduzeća i ucjene privatnih poduzetnika. Stoga mislim da bi načelnici i općinski sabornici morali biti volonteri kao u drugim demokracijama, a općine bi trebali voditi profesionalni administratori koje bi nadzirali općinski sabornici koji su ujedno i zakonodavci, a te sabornike bi morali birati izravno. Predsjednik općinskog sabora bi vršio ulogu načelnika. Jedino tako se može zaštititi porezne obveznike od lokalnih šerifa koji su nemilosrdni kad je u pitanje oporezivanje, razbacivanje i krađa njihovog novca. Jedino tako bi se mogle smanjiti visoki nameti građanima. Današnje stranačko biranje lokalnih političara stvara političku mafiju.
Načelnik Kristijan Kapović je prostorni plan otoka Vira jer ono što je bilo izvan zone gradnje, on vraća u zonu gradnje bez problema uništavajući infrastrukturu općine Vir, posebice prometnice. Čini li on to iz milosti prema sirotinji ili je u pitanju nešto drugo? Ili je možda izglasan novi prostorni plan o kojem obični smrtnici ne znaju. Optužuje oporbu da je dovela u općinu Vir građevinsku mafiju, a on joj udovoljava ubacujući kupljenu zemljište u zonu gradnje. Očito, napad je najbolja obrana.
Srećko Radović

 

HOP