Zamjenica Milorada Pupovca u Tesla banci Biljana Jovanović nalazi u se srpskom pritovoru!

0
9362

Jedna od članica Nadzornog odbora, zamjenica Milorada Pupovca Biljana Jovanović, izvršna i kreditna direktorica Razvojne banke Vojvodine uhićena je nedavno u Srbiji i nalazi se u pritvoru. Tereti ju se za pronevjeru 27 milijuna eura. Srbija sumnja da niti jedna od srpskih porodica – povratnika u Hrvatsku nije imala koristi od Tesla banke, i da je uloženi novac „ispario“ na sasvim druge stvari.

Tesla banka je osnovana kako bi omogućila lakši ulazak srpskog kapitala u Republiku Hrvatska i kao institucija koja bi olakšala opstanak i napredak Srba u Hrvatskoj i omogućila im da razviju bavljenje poljoprivredom, poduzetništvom, itd. U nekoliko navrata je Srbija putem svojih fondova vršila dokapitalizaciju te banke, a od 2014. godine shvatili su da je uloženi novac nepovratno izgubljen.

Srbi tvrde da su ulaganjem u Tesla štednu banku izgubili jako puno novca. Tesla štedna banka je 2011 godine – u prvoj godini poslovanja imala 1.200.000 eur-a gubitka, u 2012. godini 780.000 eur-a gubitka, 2013. godine 960.000 eur-a gubitka, a 2014. godine milijun eura. Za taj ogroman gubitak i loš poslovni rezultat u Srbiji optužuju upravo Milorada Pupovca koji je cijelo vrijeme propalog poslovanja bio predsjednik Nadzornog odbora, dok je podpredsjednica bila Biljana Jovanović koja je sada pod optužbom da je pronevjerila preko 27 milijuna eura Razvojne banke Vojvodine.

Prvi dioničari Tesla štedne banke bili su Fond za razvoj Vojvodine sa 76 % dioničarskog udjela što je kasnije promijenjeno uplatama novih dioničara, pa je udjel tog Fonda smanjen na 25,96 %. Na kraju 2012 godine dioničari Tesla banke su i Fond za razvoj Srbije sa 29,12 % udjela, Zvijezda d.d. Zagreb većinskog vlasnika Agrokora koja je osnivač drugih d.o.o. i d.d. poduzeća a u kojima je vlasnik 100% tnog udjela i Republika Hrvatska i to; 100 % udjela Republike Hrvatske u temeljnom kapitalu društva Zvijezda d.o.o., Sarajevo, Bosna i Hercegovina te 100% udjela Republike Hrvatske u temeljnom kapitalu društva Zvijezda d.o.o., Ljubljana, Slovenija. Predsjednik Nadzornog odbora je Ivica Todorić. Udjel Zvijezda d.d. u Tesla štednoj banci je 10,78%, Končar-elektroindustrija d.d. Zagreb, (predsjednik Uprave Darinko Bago), sa 9,43 % udjela, gubitaš Đuro-Đaković d.d. Slavonski Brod sa 5,45 % udjela a kojeg je 2014 godine Republika Hrvatska radi sanacije dugova dokapitalizirala 2014. godine i sada je vlasnik istog sa 60,28 % udjela (Provedena dokapitalizacija odlukom od 3.7.2014., RH – sa 50,21 % udjela u vlasništvu, HZMO – 8,69% udjela, DAB – 1,38 %), „Sladorana“ d.d. Županja, predsjednik Uprave Željko Zadro, sa 5,39 % udjela u kojoj su dioničari većinom banke, te ostali mali dioničari sa 13,87 % dioničarskog udjela.

Sredinom 2013. godine jedan dio dioničara podnijelo je prijavu Hrvatskoj narodnoj banci protiv uprave Tesla banke zbog nesavjesnog poslovanja, zlouporabe položaja i sklapanja štetnih ugovora, te su zatražili i procesuiranje predsjednika Nadzornog odbora –Milorada Pupovca i svih ostalih koji su odgovorni za propast banke i za konstantne gubitke. Hrvatska narodna banka još uvijek nije po pitanju prijave donijela nikakvu odluku.

HOP