Ljubljana i Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) postaju centar srpske propagande!

0
5925
15.03.2016., Beograd, Srbija - Predsjednik Vlаde Republike Srbije Aleksаndаr Vucic sаstаo se sа predsjednikom Srpskog nаrodnog vijecа u Republici Hrvаtskoj Milorаdom Pupovcem. Photo: Srdjan Ilic/PIXSELL
urednik portala HOP
urednik portala HOP Igor Drenjančević
Igmanska inicijativa predstavljala je prvi korak prema ponovnom ekonomskom ujedinjenju ex Jugoslavije. Danas u Ljubljani postoji epicentar srpske politike preko Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Slovenija,  koji redovno “analizira ” događanja na Bliskom istoku i Balkanu.
Evo jedne najave tribine i sudionika tribine;

UN – reaktivacija multilateralizma 

ponedjeljak, 30. septembra/rujna 2019, u 16.00 sati,
Grand Hotel Union Business, dvorana »Orhideja«, Miklošičeva 3, Ljubljana
.

Ovih dana se u New Yorku održava 74. redovno godišnje zasjedanje Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN). Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) ima specijalni konzultativni  status (special consultative status UN) u okviru  Ekonomsko-socijalnoga vijeća (ECOSOC) UN  od 2018.godine. Zato je Institut odlučio organizirati međunarodni okrugli stol o ulozi, važnosti te reformi UN-a u okviru postojećeg svjetskog poretka i reaktivaciji multilateralizma u međunarodnim odnosima.-pišu na svojim stranicama.
Zanimljivi gosti, uvijek protuhrvatski nastrojeni Jakovina i Lončar predstavljaju Hrvatsku.
Budimir Lončar, zadnji ministar za vanjske poslove SFRJ (1987-1991), bivši specijalni izaslanik Generalnoga sekretera UN za Pokret nesvrstanih, veleposlanik SFRJ u Washingtonu, Bonnu i Jakarti, bivši posebni savjetnik dva hrvatska predsjednika,
•    prof. dr. sc. Ernest Petrič, bivši slovenski veleposlanik u UN, prvi slovenski veleposlanik u SAD, bivši predsjednik Ustavnoga suda Republike Slovenije, član i bivši predsjednik Međunarodno pravne komisije (ILC) UN.
•    prof. dr. sc. Tvrtko Jakovina, povjesničar, redoviti profesor svjetske povijesti 20.stoljeća na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
Okrugli stol će biti na slovenskom i hrvatskom jeziku, voditi će ga doc. dr. sc.  Zijad Bećirović, direktor IFIMES-a.-ovako ih predstavljaju.
Koliko su u tom tzv.institutu svi prosrpski orjentirani najbolje govori ovaj dio njihova članka;

Susret Merkel-Vučić u New Yorku

“Kompleksna situacija na Kosovu koja traje već duže vreme dovela je do toga, da se kosovski političari međusobno obračunavaju i pripremaju za izbore. EU je izgubila kontrolu nad procesom dijaloga između zvaničnog Beograda i Prištine. Potreban je novi pristup, nova ideja i novi posrednik, koji bi priveo dijalog potpisivanjem pravno obavezujućeg sporazuma.Na drugoj strani predsednik Srbije Aleksandar Vučić (SNS) potvrđuje svoju poziciju – ključnog političkog lidera u regionu. Tu poziciju mu je na svojevrstan način priznala i potvrdila nemačka kancelarka Angela Merkel (CDU), koja je tražila susreta sa Vučićem na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u New Yorku. Merkel se nije sastala ni sa jednim drugim čelnikom iz regiona. Upravo su Merkel i Vučić najzaslužniji za pokretanje Berlinskog procesa u avgustu 2014.godine, koji se pokazao kao do sada najvažnija inicijativa za jačanje regionalne saradnje zemalja Zapadnog Balkana i njihove evropske integracije. To će doprineti ubrzanju pozitivnih procesa, ekonomskom oporavku i saradnji u regionu.

Dok se Kosovo nalazi u svojevrsnoj (samo)izolaciji predsednik Srbije Vučić će 7. i 8.oktobra 2019.godine biti domaćin predsedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoğanu (AKP) i članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine, koji učestvuju na trilateralnom sastanku Republike Srbije, Bosne i Hercegovine i Republike Turske.  Tada će biti položen i kamen temeljac za početak izgradnje najvećeg infrastrukturnog projekta u regionu, gradnja autoputa Beograd – Sarajevo.

Predsednik Srbije Vučić će 9. i 10.oktobra 2019.godine biti domaćin u Novom Sadu premijerima Albanije i Severne Makedonije, Ediju Rami (PS) i Zoranu Zaevu (SDSM). Na svim tim susretima neće biti predstavnika Kosova. Vučić intenzivno radi na re-brendiranju Srbije i na njenoj ulozi u regionalnim i međunarodnim odnosima.

Srbija je zahvaljujući predsedniku Vučiću, ipak, postala epicentar dešavanja u regionu i ključna za mir i stabilnost. Zajednički ekonomski razvoj i uspostavljanje malog Schengena su prioriteti u regionalnoj saradnji. Pojedinačno male zemlje ne mogu da privuku globalne investitore i teže mogu da osiguraju održiv ekonomski rast i razvoj. Zbog toga bi za odstranjivanje unutrašnjih graničnih barijera, carina, bilo dobro za zemlje Zapadnog Balkana da imaju usaglašenu infrastrukturnu politiku i da zajednički rade na ekonomskoj obnovi regiona. Nedavno otvaranje integrisanog graničnog prelaza „Preševo/Tabanovce“ između Srbije i Severne Makedonije je korak u tom smeru. Najava otvaranja integrisanog graničnog prelaza „Kafasan/Qafë Thanë“ između Severne Makedonije i Albanije je nastavak započetih aktivnosti, koje vode ka stvaranju carinske unije što je jedna od namera Berlinskog procesa. ”

Što se da isčitati iz ovog pamfleta? Upravo Njemačka kao i uvijek stoji iza nestabilnosti u ovom prostoru i EU. Upravo je Njemačka zakuhala sa migrantima.
I uništila mir u uniji, a tako i ekonomski prosperitet.
Na prostoru ex Jugoslavije ojačava srpski ekspanzionizam, memorandum 2 i megalomaniju Srbije kao vodeće zemlje nekakve balkanske unije. Nazadna Srbija, leglo korupcije i političke mafije trebala bi biti centar stabilnosti  zemljama regije od Bih do Albanije. Tako nešto može osmisliti samo prvoklasni luđak.
U slučaju da im se da tolika moć Srbija se neće zaustavi samo na granicama balkanske carinske unije. Ona želi hrvatski dio Jadrana!
O svemu tome malo se vodi briga u kaotičnoj Hrvatskoj, koju svjesno ruši Milorad Pupovac iz centra vlasti.
Zbog toga se izmišljaju problemi sa srpskom zajednicom kako bi lakše Pupovac podgrijavao hrvatsku nestabilnost.
Do kuda je došlo hrvatsko ludilo najbolje govori podrška Đakića ispred HVIDRA-e Pupovcu. Taj politički nepismen čovjek uskog gledanja okreće branitelje na velikosrpski mlin. Ali nije jedini. Prije par godina general Mikolčević nas je osramotio kad je pio i jeo sa četnicima, a Bujanec mu je dao podršku poslije našeg teksta o toj sramoti. Hasanbegović je bio prisutan na sinodi srpske crkve u Pakracu i time dao legitimitet  kao ministar jednoj  pročetničkoj crkvi, koja tvrdi da je u Jasenovcu ubijeno milijun Srba. Ovakvi gafovi na desnici opasno pomažu Lončaru, Jakovini, Klasiću i društvu.
HAVC demonizira branitelju u Dvoru  dezinformacijama, pa je i dŕzava preko Plenkovića postala taoc srpskih laži okrunjenih preko Pupovca koji nas smatra centrom nestabilnosti i Lintom koji tvrdi da su Srbi u Hrvatskoj vodili obrambeni rat protiv ustaške vlasti.
Neka kontravezna Dana Budisavljević snima filmove o progonu Srba u 2. svjetskom ratu, a za to dobiva nagrade u Puli i mjesto promidžbe na HRT-u… Nas je srpska manjina potpuno preuzela kao državu, a iz Ljubljane šalje u svijet preko Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) svoje pamflete o srpskoj stabilnoj državi.
Kosovo i Hrvatsku potpuno je  Srbija destabilizirala, a Sloveniju pretvorila u oruđe protiv Hrvatske. To je dokaz da Srbija ima strategiju, a Hrvatska nema više ništa osim dupelizaca koji su se prodali Pupovcu…
Igor Drenjančević
HOP