Nakon zdravstvenih radnika i učitelja u štrajk krenuo i ‘Đuro Đaković’

0
3132

POSLJEDNJE TVORNICE ZATVARAJU SVOJA VRATA U HRVATSKOJ

Šesto radnika zaustavilo proizvodnju: Počeo štrajk u grupaciji Đuro Đaković

Slijedi li nam masovni otkazi i zatvaranje zadnjih tvornica u Hrvatskoj?

Štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva, poručili su sindikalci.
“U Grupi ĐĐ pet je trgovačkih društava, ĐĐ Strojna obrada i Energetika su isplatili plaću, ostaju tri tvrtke koje nisu. Sindikat je pokrenuo mirenje koje nije uspjelo, danas smo najavili štrajk i ukoliko se danas ne isplati plaća ili se ne dobiju čvrste garancije da će plaća biti isplaćena štrajk ide”, naveo je Antun Štivić, regionalni povjerenik Sindikata metalaca.

Otežano poslovanje u ove tri tvrtke zbog otkazivanja financiranja od strane Zagrebačke banke i nepostojanje zamjenske banke koja bi pratila poslovanje Industrijskih rješenja, Specijalnih vozila i Grupe Đuro Đaković, osnovni je razlog neisplate plaće unatoč postojećem ugovorenim poslovima. Problem je to koji traje već nekoliko mjeseci, naveli su sindikalci..

“O svemu je informiran i premijer Andrej Plenković. Sindikat traži ostavku predsjednika Grupe poznatog HDZ-ovca Marka Bogdanovića zbog lošeg financijskog stanja cijele Grupe kao i nelikvidnosti koja sada već traje predugo”, kazao je Štivić i dodao: “Pismo sam poslao Premijeru nakon razgovora s Upravom Grupe ĐĐ. Danas se nalazimo, usudio bih se reći, u nikad težoj situaciji od osnutka tvornice. Po nama, u ĐĐ potreban je krizni menadžment jer se nalazimo u takvom stanju da aktualna uprava ima nagomilane probleme koje ne može riješiti sama”, poručio je Antun Štivić, regionalni povjerenik Sindikata metalaca.

Tri društva organizirala su štrajk jer vijest o isplati plaće nije stigla.

U štrajku je ukupno oko 600 radnika Specijalnih vozila, Industrijskih rješenja i Grupe ĐĐ.

“Nakon pet dana mirenja idemo u štrajk i bit ćemo u štrajku dok ne dobijemo plaću koja sada kasni tjedan dana. Bili smo i u ministarstvu gospodarstva i jasno poručili, ili neka nam pomognu i nađu banku jer imamo posla, ili neka čim prije odluče i završe priču da možemo ići tražiti posla i kruha. Nećemo dozvoliti dubiozu i da se bilo kakva politička pitanja prebijaju preko leđa radnika i branitelja. Sam ministar Horvat nam je rekao da ĐĐ ima perspektivu i da je Vladi u interesu da se pronađe rješenje. Dobili smo obećanje da će sve biti riješeno ali nismo dobili datume i termine kada će biti riješeno. Banka nam je financiranje odbila prije šest mjeseci, problem nije od jučer. Znači ništa se nije poduzelo i u situaciji smo u kojoj jesmo. Novce smo potrošili, dobavljače zadužili i svi smo znali da ulazimo u rizik opremanja vagona. Masa je proizvoda tu, ali nedostaje novaca za za završetak poslova, nedostaje investiranje”, zaključio je Ivan Barić, vd. sindikalnog povjerenika Specijalnih vozila i predstavnik branitelja u sindikatu Specijalnih vozila.

Tamo gdje prestaje razum tu počinje hrvatska stvarnost!-izvor Konflikt

https://www.facebook.com/emisija.konflikt/videos/719457895201655/

HOP