Na današnj dan rođen je dr. Ivan Šreter, najviše rangirani dužnosnik RH ubijen u srpskoj agresiji

0
3500

[22.12.] Rođen dr. Ivan Šreter, najviše rangirani dužnosnik RH ubijen u Domovinskom ratu

Vladimira Paleček

Dr. Ivan Šreter, ravnatelj bolnice u Lipiku, početkom oružane pobune na Hrvatsku vršio je dužnost Predsjednika kriznog štaba za zapadnu Slavoniju. Ovaj “hrvatski Gandhi”, kako ga neki nazivaju, imao je vjeru u mir i zajednički život svih naroda koji žive na prostoru RH, zalagao se za mirna rješenja i nastojao izbjeći rat i krvoproliće. Kao liječnik liječio je svakoga bez obzira na vjeru i naciju.

Dr. Ivan Šreter / youtube screenshot

Ivan Šreter rođen je 22. prosinca 1951. u Pakracu kao prvo od troje djece Josipa i Danice. Bio je među najmlađim ministrantima u crkvi, te maštao da jednoga dana postane liječnik. Nakon srednje fizioterapeutske škole zaputio se u Zagreb na studij medicine nakon kojega se vratio u rodni kraj gdje se zaposlio se kao liječnik opće prakse u lipičkoj bolnici. Radeći na tom radnom mjestu, sredinom osamdesetih je dospio u medije radi slučaja “časnik”.

Nekom oficiru JNA je u karton umjesto “penzionirani oficir” napisao “umirovljeni časnik”. Kazna za to je bila pedeset dana zatvora, ali je kasnije promijenjena u deset, za vrijeme kojih je Šreter štrajkao glađu. Od brojnih osoba kojima se tada obratio za podršku odgovorio mu je samo kardinal Kuharić, koji ga je odgovarao od toga poručivši mu da misli na svoje zdravlje. Nakon izvršenja kazne vraća se na radno mjesto te uskoro postaje i ravnateljem bolnice.

Uzor čovjekoljublja novije hrvatske povijesti

Uoči demokratskih promjena učlanjuje se u HDZ, a početkom srpske agresije dragovoljno je prihvatio biti Predsjednikom kriznog štaba za zapadnu Slavoniju. Njegova nastojanja da mirnim putem dođe do mira sa Srbima koje je nazivao braćom, nisu urodila plodom. Štoviše, četnici su ga 18. kolovoza 1991. zarobili na barikadama u selu Kukunjevac. Potom je prebačen u jednu kuću u blizini zloglasnog logora Bučje, gdje je prema svjedočenju očevica, također sužnja, dr. Vladimira Solara, bio neviđeno mučen. Do danas nije poznat dan njegove smrti kao ni mjesto gdje se nalaze njegovi posmrtni ostaci.

O njegovu životu snimljen je dokumentarni biografski film “Časnik mirotvorac” autora Dražena Bušića, no do danas još nije prikazan niti na jednoj televiziji. Film je doživio nekoliko javnih projekcija koje su redovno punile dvorane do posljednjeg mjesta a što samo govori o velikom interesu publike. U dokumentarcu dr. Tomislav Ivančić i don Živko Kustić izrekli su kako dr. Šreter ima obilježja kršćanskog mučenika te za njega treba biti pokrenut postupak za proglašenje blaženim. Iako do sada još uvijek nedovoljno poznat široj javnosti, dr. Šreter malo-pomalo postaje uzor čovjekoljublja novije hrvatske povijesti. Hrvatski narod mu se do sada uspio odužiti time što njegovo ime nose trg u Pakracu, odjel pakračke bolnice te Natječaj za najbolju novu hrvatsku riječ.

 Izvor Mirovina hr.
HOP