HRVATSKI SLIKAR STJEPKO MAMIĆ MORSKIM MOTIVIMA ODUŠEVIO EU PARLAMENT

0
1971

STJEPKO MAMIĆ IZLOŽBOM NA NAJVIŠEM NIVOU U EU PARLAMENTU U STRASBOURGU USPJEŠNO OBILJEŽIO KRAJ IZLOŽBENE SEZONE 2019. I POČETAK HRVATSKOG PREDSJEDANJA U EU

EUROPARLAMENTARNA ZASTUPNICA RUŽA TOMAŠIĆ ORGANIZIRALA IZLOŽBU DUBROVAČKOG SLIKARA KAPETANA STJEPKA MAMIĆA U EU PARLAMENTU.

_8

U sjedištu Europskog parlamenta u Strasbourgu u utorak 17. prosinca 2019. god. otvorena je izložba Stjepka Mamića, hrvatskog slikara sa zavidnom međunarodnom reputacijom.
Izložbu je organizirala naša europarlamentarna zastupnica Ruža Tomašić uz pokroviteljstvo ECR grupacije EU Parlamenta koja je nakon otvorenja izložbe upriličila svečanu večeru povodom Božića.
Stjepko Mamić je kao gošće na svojoj izložbi ugostio francusko-izraelsku skulptoricu iz Pariza Myriam Sitbon Mendel i hrvatske modne dizajnerice sa kojima surađuje: Splićanku Sladanu Krstic koja živi i radi u Rimu te Jasnu Herak koja živi i stvara u Dubrovniku. Vernissageu je nazočio veliki broj europarlamentarnih zastupnika iz svih zemalja članica. Posebno je lijepo bilo vidjeti na okupu skoro sve naše zastupnike u EU Parlamentu koji su čestitali Stjepku Mamiću na izložbi i iskazali zadovoljstvo što je ovako posebno lijepa izložba uvod u predsjedanje Hrvatske u Europskoj Uniji.
Ovaj Dubrovčanin je u svijetu likovnosti prepoznatjiv po njegovim osebujnim morskim motivima: mrežama, noćnom ribanju, barkama, ribama, morskoj flori i fauni, svemu lijepom što u moru i okolo mora živi. Njegovi morski pejsaži su i ovoga puta izazvali veliko zanimanje publike, brojnih europarlamentarnih zastupnika i drugih zaposlenika EU Parlamenta ali i službenih posjetitelja koji su već tijekom postavljanja izložbe zagledali slike i iskazali otvoreno divljenje Mamićevim djelima. I zaista, u EU Parlamentu u kojem izložbi ne manjka jer se čeka prosječno oko dvije godine za termin izložbe i to ako prijavljena izložba prođe selekciju odbora, mnogi su rekli i umjetniku i organizatorici izložbe europralamentarnoj zastupnici Ruži Tomašić i njenim suradnicama kako je ovo najljepša izložba koju su vidjeli ne smo u EU nego općenito. Kao što je pomorski kapetan Stjepko sa tridesetogodišnjim iskustvom u trgovačkoj mornarici odgovorio novinarima “kako je tijekom navegavanja sedam puta oplovio svijet, njorio po svim svjetskiim morima upijajući morske prizore koje bi po dolasku doma prenosio na platno” i ustvrdio kako nigdje nema ljepšeg mora od našeg Jadranskog . Samo što je vremena za slikanje ranije imao jako malo a od kada je prije 12 godine prestao navegavati posvetio se isključivo slikarstvu nakon usavršavanja slikarskih tehnika tijekom 4 godine na Accademia d’Arte u Firenci i pariškoj Academie de Port-Royal gdje je pod mentorstvom uvaženog prof. Jean-Maxime Relengea zakoračio u svijet čuvenih pariških likovnih salona i slikarstva visokog ranga. Od 2006. godine izlagao je u brojnim muzejima i prestižnim izložbenim prostorima diljem svijeta npr.: Francuske, Italije, Velike Britanije, Švicarske, Belgije, Slovačke, Makedonije, SAD-a, Južne Koreje, Kine, Japana, Irana, Bosne i Hercegovine, UAE, Nizozemske, Brazila,Danske… Od 2014. god. izlaže u povijesno najvažnijim izložbenim prostorima u Parizu: Muzeju Louvre, Salonu Gustav Eiffel na Eiffelovom tornju te čuvenoj Grand Palais na kojoj izlaže redovito na Salonu Art Capital pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Francuske Republike, ministra kulture Francuske i Ujedinjenih nacionalnih muzeja Francuske.
Dobitnik je više međunarodnih nagrada i priznanja. Samo u ovoj godini treba izdvojiti: brončanu medalju za slikarstvo francuskog Societe Academique ARTS-SCIENCES-LETTRES sa sjedištem u Parizu čijim je članom postao u ožujku ove godine; po drugi put je dobitnik nagrade AMERICAN ART AWARDS po izboru kustosa najboljih 25 galerija i muzeja SAD-a ( ove godine nagrađen je u kategoriji pejsaža dok je prošle godine u Hollywoodu osvojio nagradu u kategoriji impresionizma). Također je u travnju o.g. Stjepko dobio nagradu japanske galerije suvremene umjetnosti iz Tokya za likovnost na Međunarodnom festivalu umjetnosti u Senlisu, starom gradu francuskih kraljeva gdje je izlagao u Kraljevskoj kapeli u kojoj su se tijekom tisuću godina krunisali francuski kraljevi.
Na otvorenju izložbe prikazano je nekoliko modela Sladane Krstic i svečanih ženskih torbi Jasne Herak koje je ručno oslikao Stjepko Mamić. Drugog dana održana je modna revije modne dizajnerice Sladane Krstic, rođene Splićanke, vlasnice brenda Queenmood Couture. Modeli su prošetali u najnovijoj kolekciji svečanih ženskih haljina i kombinezona te salova-stola od svilenih materijala sa dizajnom Stjepkovih slika tj. motivom riba. Kolekcija je pripremljena za 2020. godinu; prikazan je i dio kolekcije Sladane Krstica koja je promovirana na ekskluzivnom Alta Roma Fashion Week 2019. , Milanu i na Malti. Priakazani su i modeli Jasne Herak, crna haljina i kombinezon na kojima je Mamić oslikao mreže. Ovo je Mamiću već treća modna revija sa modelima Sladane Krstic i Jasne Herak. Sudeći po reakcijama publike i oduševljenju dama koje su se interesirale za modele ženske odjeće i koloristične oku ugodne motive Mamićevih slika na svilenim materijalima iz prikazane kolekcije dalja umjetnička suradnja Sladane Krstić i Stjepka Mamića jako puno obećava. Njegovi motivi riba bi lako mogli obilježiti narednu ljetnu sezonu i iz Rima i Milana se preko Pariza i New Yorka gdje će biti prikazani na reviji visoke mode proširiti po cijelom svijetu pa kao i slike kapetana Stjepka biti najbolji amabasadori Hrvatske mode i kulture u svijetu. Upravo je dobio poziv za samostalnu izložbu u Tokyu tijekom iduće godine tako da izgleda dubrovački kapetan kreće u osmi put oko svijeta, ovoga puta na krilima umjetnosti morskih motiva.
Izgleda de je ove godine za kapetana Stjepka znakovito bilo njegovo učešće kao predstavnika slikara odabranog od povijesnog pariškog Jesenjeg likovnog salona ( Salon d’Automne ) na otvorenju Muzeja u kineskom megapolisu Xi-An u kao dio najvećeg kineskog kulturnog projekta “Novog puta svile 21. Stoljeća”. Sretno naš kapetane!

HOP