Srbin Konstantin Nenadović još 1883. godine je zapisao zašto Srbi nose ime naroda, čije se ime na latinskom prevodi kao sluga pokoran

0
8313
Srbin Konstantin Nenadović 1883. u Beču je pisao kako su Turci Srbima i Srpkinjama uzimali ponos, čast i dostojanstvo
FB_IMG_1582320040495
Srbin Konstantin Nenadović u knjizi “Kojekude Srbijo”, tiskanoj u Beču 1883. godine zapisao je na slikovit način život Srba i Srpkinja tijekom njihovog višestoljetnog ropstva pod Turcima. Ono je potrajalo dulje od pola tisućljeća i to se razvidno očituje u negativu i kroz ponašanje Srba u današnje suvremeno doba. Turci su Srbima promijenili genetiku, usadili im azijatski mentalni sklop u mišljenju, ponašanju, međuljudskim odnosima, poimanju ljudskih i moralnih vrijednosti. Napose, krv nije voda, a kroz vene mnogih današnjih Srba teče vrela turska krv gena iz turske Anatolije.
nikolica
I potkraj turske vladavine nad Srbijom i Srbima, Turci su se iživljavali nad Srbima i posebice nad Srpkinjama. Na što je sve to ličilo, svjedoče i slikoviti i osebujni opisi iz Nenadovićeve knjige “Kojekude Srbijo””, objavljene u Beču 1883. godine. Evo i nekoliko zanimljivih izvadaka iz te knjige iz pera autora te knjige Konstantina Nenadovića:
“Kod nji moralo je i svo najlepše i najprikladnije ženskinje, mlade i devojke Srbske iz sela dolaziti i pri sviranju gajdi i druge muzike u kolu igrati i pevati i Turski život time naslaždavati. Od o ti ženskinja bez razlike stanja i mladosti, Turci birali su najbolje i najlepše Srbkinje koje su im se dopadale, pa su s njima pod ladnicama, ladovitim grmovima i lisnatim šumarcima ležali, valjali se, grljili i javno na sramotu pred očevima, braćom i muževima sa nesrećnim Srbkinjama blud u sred belog dana provodili. Ovakva grozna tiranija Turska po svoj jadnoj Srbiji carstvovala je.”
Vucic-Seselj-Nikolic-790x579
Srbin Konstantin Nenadović tako je još 1883. godine zapisao zašto Srbi nose ime naroda, čije se ime na latinskom prevodi kao sluga pokoran.
HOP