Otkrivene veze srpske države i mafije

0
13151
Beogradski portal Krik.rs otkriva neraskidive karike organiziranog kriminala u Srbiji i u regionu i spregu mafije i vrha kriminogene srbijanske vlasti.
Ivica-Dacic-i-Rodoljub-Radulovic_foto-KRIK_1025x480
Prenosimo u cijelosti novinarsko istraživački pothvat beogradskog portala Krik.rs o organiziranom kriminalu u Srbiji i izravnoj povezanosti vrha srbijanske političke vlasti, policije, tužiteljstva i sudstva s mafijom, poglavito narko kartelom. Nakon ovako iscrpne novinarske istraživačke akcije, temeljene na materijalnim dokazima novinara portaka Krik.rs, prikupljenim iz izvora državnih struktura, u svakoj iole uređenoj državi vlast bi bila oborena za 24 sata, a njezini politički lideri zaglavili iza rešetaka. To se, naravno, u inačici balkanske narko zemlje Kolumbije, stupnja sloboda, ljudskih prava i demokracije po uzoru na Sjevernu Koreju, zasigurno neće dogoditi. Ipak, obratimo pozornost na senzacionalna otkrića novinara portala Krik.rs
dacic
Na vidjelo su isplivali do sad neobjavljeni dokumenti o ratu u balkanskom podzemlju. Tu su iskazi zaštićenih svjedoka iz sukobljenih kriminalnih grupa, policijskih podataka, povjerljivih izvješća BIA, kao i video zapisa ubojstava kriminalaca i fotografija  njihovih kontakata sa ljudima iz policije i obitelji predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Novinari KRIK-a došli su do spoznaje kako je pad narko bosa Darka Šarića, bliskog Ivici Dačiću, utjecao na uzdizanje škaljarskog klana, koji se ubrzo podijelio i započeo krvavi rat sa svojim nekadašnjim suradnicima “kavčanima”, te kako su se srpski kriminalci i huligani priključili ovom poslu. Ovi klanovi su zajedno krijumčarili drogu iz Južne Amerike u Europu do 2014. godine, kada je zbog svađe oko kokaina došlo do sukoba koji se sve više produbljuje i kome su se priključile i druge kriminalne organizacije sa Balkana.
dačić
Tijekom istraživanja novinari su prikupili dokumentaciju iz policije, tužiteljstva, sudova, sigurnosnih agencija i razgovarali sa osobama koje su upoznate sa balkanskom kriminalnom scenom. Sve pokazuje da je rat škaljarskog i kavačkog klana, oba iz naselja blizu Kotora u Boki Kotorskoj, podijelio podzemlje u regionu. U njemu su strane zauzeli i pojedini pripadnici srpske i crnogorske policije, a veze klanova, prije svega kavačkog, vode i do političara. U sukobu ovih kriminalnih grupa ubijena je najmanje 41 osoba od 2015. godine. To pokazuje analiza na temelju službenih dokumenata i obavijesti zaprimljenih od izvora. Žrtve obračuna su kriminalci, ali i članovi njihovih obitelji i suradnici, među kojima su i odvjetnik i nekadašnji zastupnik u crnogorskom parlamentu. Bilo je i slučajnih žrtvi na javnom mjestu. Jedna muškarac stradao je u Podgorici 2018. godine jer se našao u kafiću, gdje je ubijen pripadnik kavačkog klana. U Bečićima je dvije godine ranije ubijen liječnik iz Srbije, jer je također, sjedio u kafiću nedaleko od kriminalca, koji je bio meta likvidacije, te je stradao od zalutalog metka.
vuč
Obračuni se protežu i van balkana. Likvidacije su se događale i u Španjolskoj, Njemačkoj, Austriji, Nizozemskoj i najskorije u Grčkoj. Za ubojstva kriminalci nastoje angažirati i strance, čak i plaćenike koji su ratovali u Iraku. Francuska Legija stranaca je, barem u jednom slučaju, bila baza za novačenje nekih od ovih ljudi. O tome kako klanovi funkcioniraju, angažiraju ubojice, biraju mete i izvršavaju ubojstva, najbolje govore svjedočanstva samih kriminalaca, mladića iz Južne Amerike kojeg su “kavčani” angažirali za egzekutora likvidacije, kao i pripadnika suparničke grupe, koji bi postao zaštićenom svjedokom i ispovijedio da se planiralo čak i ubojstvo crnogorksog državnog tužitelja. Novinari KRIK-a i MANS-a došli su do svjedočenja koja su njih dvojica dali tužiteljstvu.
vučić vaterpolisti
Za najmanje 41 osobu sa sigurnošću se može tvrditi da je stradala u sukobu dva klana s oboda Kotora, ali je broj vjerojatno veći sudeći po analizi nevladine udruge OCCRP-a i portala istraživačkog novinarstva KRIK. Veliki broj likvidacija izveden je je profesionalno i precizno, poput ubojstva pripadnika Kavačkog klana Davorina Baltića u garaži njegovog stana na beogradskoj općini Vračar, kao što to pokazuje prikupljena dokumentacija o tom slučaju ubojstva. Žrtve su osim iz pištolja i automatskog oružja, ubijane i postavljanjem auto bombi i eksploziva pokraj puta. U najmanje dva slučaja ubojice su pucale iz snajpera. Za ubojstva kriminalci su angažirali i profesionalce i amatere, ovisno od toga kakva i čija likvidacija je bila planirana. Posao su ugovarali i sa strancima, a novinari su otkrili da su neki od njih bili i obučeni vojnici, poznatiji i kao plaćenici.
vulin2
Rat kriminalnih klanova se, očekivano, preselio i u Srbiju, gdje su obje strane tražile saveznike. Interese oba sukobljena kriminalna klana iz Kotora gravitoraju ka Srbiji. Crnogorska mafija je posljednjih desetljeća iznimno aktivna na teritoriju Srbije, gdje ostvaruje jak utjecaj na događanja u kriminalnoj sredini, navode izvori srbijanske sigurnosne akencije BIA iz 2018. godine. Nabitniji partner kojega su “škaljarci” našli je grupa Filipa Koraća, za koju srpska BIA navodi da je “jedna od najopasnijih kriminalnih grupa koja djeluje u međunarodnim okvirima.”Korać je vodstvo nad ovom grupom naslijedio od svog šefa, daleko poznatijeg srpskog kriminalca Luke Bojovića, nakon njegovog uhićenja u Španjolskoj. “Kavčani” su, s druge strane, pronašli saveznike sa jakim vezama u huligansko kriminalnoj skupinipoznatijoj kao “Janjičari.” Oni djeluju kao jedna od brojnih huliganskih frakcija nogometnog kluba Partizan.
vulin
Nogometni huligani igraju bitnu ulogu na kriminalnoj sceni na Balkanu. Kavački klan unovačio je huligansku grupu, koja im je omogućila bitan kontakt sa pojedinim predstavnicima vlasti.Na čelu ove grupe, poznate kao “Janjičari” nalazio se Aleksandar Stanković, zvani Sale Mutavi, sve dok nije ubijen u listopadu 2016. godine. Koliko su se ovaj crnogorski klan i domaći huligani zbližili, najbolje pokazuje shema kavačke grupe, koju je izradila srpska policija , a do koje su došli novinari KRIK-a. Na njoj se Stanković i njegovi suradnici vode kao dio kavačkog klana. Postoje dokazi o vezama ove grupe sa važnim političkim akterima. Tako je član Stankovićeve grupe bio tjelesno osiguranje na promaknuću Aleksandra Vučića za predsjednika Srbije 2017. godine, sa koje su nasilno udaljili nazočne građane i novinare.
ps-aleksandar-vulin01vulin2
Vučićev sin Danilo prijatelj je sa Aleksandrom Vidojevićem, poznatijim kao Aca Rošavi, koji je jedan od ključnih članova huliganske grupe “Janjičara.” Vidojević se, poput Stankovića, u policijskoj bazi podataka vodi kao pripadnik kavačkog klana, što pokazuje shema te grupe koju posjeduje KRIK. O bliskosti Aleksandra Vidojevića i Danila Vučića govore njihove zajedničke fotografije, napravljene na različitim događajima i u različitim vremenskim razdobljima. Tako su 2018. zajedno navijali na Svjetskom prvenstvu u nogometu u Rusiji na utakmici koju je reprezentacija Srbije igrala protiv Kostarike. U siječnju ove godine uslikani su u Banjoj Luci na proslavi Dana Republike Srpske.
dodik-i-dragana1
Još jedna veza Stankovićeve grupe i predsjednika Srbije je Novak Nedić. On je bio generalni tajnikVlade dok je Vučić bio premijer Srbije i u to vrijeme sa Stankovićem vježbao gađanje na vojnom streljištu, što tvrde izvori Vojnog sindikata Srbije. Odvetnički ured Nedićeva oca, odvjetnika Vojislava Nedića, na suđenjima je branio nekoliko pripadnika huliganske grupe “Janjičara.”
dodik
Umjesto neselektivne borbe protiv organiziranog kriminala, objavljeni rat djeluje da je bio usmjeren samo na jednu stranu. Niti jedan bitan član kavačkog klana nije uhićen u Srbiji. Dapače, policija se usredotočila na uhićenje “škaljaraca” i njihovih suradnika iz grupe koju predvodi Filip Korać. Ministar policije Nebojša Stefanović na upit zbog čega se hapse kriminalci samo jedne strane, objasnio je kako je razlog tome što je “škaljarski klan aktivniji u Srbiji nego kavački klan; “Ako njih ima stotinu, a ovih pet, pa naravno ćmo više hapsiti od ovih stotinu, mudruje Vučićev ministar policije Stefanović. U Srbiji se postupak vodio i protiv vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića. On je prije dvije godine uhićen u Turskoj, a zatim prebačen u Srbiju, gdje mu se sudilo, jer je prilikom putovanja koristio lažnu makednosku putovnicu. Na suđenju je ispričao da je tako putovao jer je crnogorska policija njegovim neprijateljima prodavala informacije o tome kamo se kreće. Šef “škaljaraca” Vukotić je u veljači ove 2020. godine izručen Crnoj Gori u kojoj je pod istragom zbog pokušaja ubojstva supruge vođe suparničke grupe, kao i njenih članova. Neposredno prije izručenja kriminalni neprijatelji pokušali su Vukotića ubiti u srpskom pritvoru trovanjem hranom, o čemu su mediji već ranije izvijestili.
srbijazastava
Izgleda je ovaj, tek sažetak, zbilja knjiški obimnog materijala i prikupljene dokumentacije s nizom dokaza o sprezi mafije i srbijanske države pogodio srpskog tiranina i gospodara mraka u Srbiji Aleksandra Vučića kao grom iz vedra neba. Jer, na današnjoj redovitoj presici na novinarske upite o ovoj teškoj aferi i jednom u nizu skandala čiji je i sam sudionik, reagirao je vrlo nervozno i uznemireno. Premda on i dalje despotski drži sve konce vlasti i poigravanja sa političkom i ekonomskom sudbinom srbijanskog naroda u svojim rukama, zasigurno je uplašen vrlo vjerojatne internacionalizacije ove afere, a jasno mu je da vani nema ucijenjenih, zastrašenih ili potkupljenih srpskih tužitelja i sudaca. Zato se i boji daljeg odmotavanja ovoga klupka, te je strah, kao i obično pokušao rastjerati galamom na novinare i upozoravajućom, štoviše prijetećom porukom novinarima istraživačkog portala KRIK da će na sve “njihove laži i optužbe odgovoriti po ukinuću izvanrednog stanja u Srbiji.” To slijedi već u četvrtak, a onda će gotovo sigurno Vučić novinarima KRIK-a putem svog krivosuđa kojim upravlja kao daljinskim TV upravljačem staviti do znanja na njegov način koliko je pravda u Srbiji slijepa, a borba za istinu uzaludni Sizifov posao.
Izvor: Krik.rs
HOP