Kip slobode- Frédérica Gustave Bartholdija, čiji je model bila mala pralja s Montmartrea, umjetnikova prijateljica, zvana Lisette

0
1431
Dopisnik HOP portala iz Pariza
Dopisnica HOP portala iz Pariza Džana Mujadžić

Zatim će biti prebačena u Washington, pa će ju  izložiti u vrtovima galskog veleposlanstva, gdje će ostati desetljeće, te se vratiti u Pariz.

Nezaobilazni simbol

Već 135 godina se uzdiže originalni kip Lady Liberty u New Yorku, kao nezaobilazni simbol.

Početkom srpnja, njezina “mlada sestra” će se postaviti na Ellis Islandu, otoku preko puta Liberty Islanda.

Dar će najprije ojačati spone između SAD i Francuske.

Pariz posjeduje nekoliko istovjetnih kipova ali će samo ovaj, aktualno smješten u Muzeju umjetnosti i obrtništva, preći  ocean.

Radi se o kipu od 2 metra i 83 cm, napravljenom u 19 stoljeću. Znači, mnogo manjem od originalnog od 92 metra i teškom 225 tona, djelu skulptora Frédérica Gustave Bartholdija, čiji je model bila mala pralja s Montmartrea, umjetnikova prijateljica, zvana Lisette.

Skoro je nepoznata okolnost da je metalnu unutrašnju strukturu statue, ostvario čuveni Gustave Eiffel!

Kip kreće u Novi svijet dan kasnije od obilježavanja iskrcavanja američkih trupa u Normandiju, slavnog D-Daya.

Datum nije slučajan jer se Francuzi rado sjećaju velike pomoći neustrašivih Amerikanaca, za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Simbol doseljenika

Malo luckasta ideja nastala je 2019 godine, tijekom susreta francuskog veleposlanika Francuske u SAD, Philippe Etiennea i glavnog administratora pariškog Muzeja umjetnosti, Oliviera Barona. Imali su nakanu pronaći najbolji način pojačanja spona između Francuske i Amerike. Statua Slobode se nametnula :

-Željeli smo učvrstit odnose dvije zemlje a Lady Liberty je dvostruki simbol slobode i prihvaćanja, izjavio je nedavno Philippe Etienne.

Original je darovan SAD za obilježavanje stogodišnjice Deklaracije nezavisnosti i otvoren publici 1886 godine.Postao je simbol svih doseljenika sto brodom stižu u New York s nadom o novom početku.

Džana Mujadžić iz Pariza za HOP