Nesavjesno predsjedanje Nadzornim odborom  preporuka čelne pozicije HERA-e, CERP nanio štetu RH u visini od 104 milijuna kuna?!

0
1507

ZASTUPNIČKO PITANJE

 

 

Razina korupcije u Hrvatskoj, koja je potvrđena od svih relevantnih međunarodnih tijela (Svjetske banke, Europske komisije, World Economic Foruma), poprimila je nepodnošljive okvire, a što je rezultiralo masovnim iseljavanjem hrvatskih građana.

Preduvjet za korupciju je nefunkcioniranje redovnog sustava, te nedopušteni utjecaj državnih dužnosnika na pojedina državna tijela s namjerom pogodovanja i priskrbljivanja materijalno-financijske koristi fizičkim ili pravnim osobama, a koji nisu u skladu s redovnom procedurom, te koji nanose štetu poreznim obveznicima.

Tjednik Nacional objavio je da je Nada Ružić, viša državna revizorica u državnoj agenciji CERP, u okviru svojih radnih obveza, izvijestila ravnatelja CERP-a, Milana Plećaša, kako je CERP svojim odlukama nanio štetu Republici Hrvatskoj u visini od 104 milijuna kuna.

Nakon tog izvješća zaposlenica Ružić bila je izvrgnuta neugodnostima i pritiscima, te je u konačnosti zbog svoga marljivoga rada i savjesnog pokušaja zaštite hrvatske imovine dobila otkaz.

Stoga Vas molim odgovorite mi:

  1. Gospođa Ružić obavijestila je Vas te ministre Zdravka Marića i Darka Horvata o zlouporabama u CERP-u koje su prouzročile štetu hrvatskoj državi od 104 milijuna kuna. Što ste po toj prijavi poduzeli
  2. a) da zaštite imovinu RH, te
  3. b) da spriječite protuzakonito šikaniranje djelatnice CERP-a koja je postupila savjesno?
  1. Tjednik Nacional je naveo da je Vašim nalogom odvjetniku Danijelu Klobučaru Agencija CERP pogodovala ustupajući

    mu 32 različita pravna slučaja. Danijela Klobučara ste Vi osobno u javnosti predstavili kao dugogodišnjeg prijatelja.  Ukoliko je istina da ste temeljem svojeg društvenog statusa pogodovali svome prijatelju, značilo bi to da ste prekoračili svoje ovlasti te možebitno počinili povrede i drugih zakona. Je li Nacionalov navod istinit?

    ZASTUPNIČKO PITANJE

     

     

    U ovotjednom izglasanom proračunu RH Vaša Vlada je u potpunosti ignorirala potrebe hrvatskih obitelji i neophodnih demografskih mjera, pod izgovorom da u proračunu nema dovoljno sredstava. Identičan izgovor bio je na činjenicu drastičnog smanjivanja sredstava za zdravstvo, kao i za sve druge segmente, poput plaća hrvatskih policajaca, vojnika i ostalih zaposlenika državne uprave.

    Istovremeno svjedočimo nevjerojatnom razbacivanju poreznih sredstava koje ste mi potvrdili svojim odgovorom od 17. studenog 2021., gdje navodite da je do 29. listopada 2021. na ime troškova arbitražnih postupaka, koje je RH vodila i vodi protiv MOL-a pred arbitražnim sudištima u Ženevi i Washingtonu, do sada potrošila 200.660.642,77kn. Uz ovaj astronomski iznos valja napomenuti da će  znatni troškovi nastati nakon okončanja postupka pred sudištem u Washingtonu.

    Možemo konstatirati da su hrvatski građani prevareni prilikom privatizacije INA-e, jer je cijeli postupak vođen na koruptivan način, a sada svjedočimo da hrvatska vlada sredstva poreznih obveznika razbacuje navodnim stručnjacima. Rezultat rada tih stručnjaka ocijenio je arbitražni sud u Ženevi koji nas je ismijao, njihove argumente odbacio, a Hrvatska je izgubila navedeni spor.

    Postavlja se pitanje jesu li ti angažirani stručnjaci dali prethodno mišljenje o izgledu na uspjeh tih postupaka, to jest, jesu li dali preporuke koje bi bile korisne za Hrvatsku Državu?

    S navedenim iznosom mogli smo financirati dio troškova za mjeru „majka odgajateljica“ na razini cijele Hrvatske, čime bismo ulagali u svoju budućnost.

    Kao saborska zastupnica inzistiram i inzistirat ću na transparentnosti i odgovornom ponašanju prema svakoj kuni poreznih sredstava hrvatskih građana. Kako bi se utvrdilo je li bilo pogodovanja pri izboru savjetničkih usluga i je li Hrvatska eventualno plaćala navedene usluge iznad prosjeka, potrebno je u potpunosti rasvijetliti cijeli postupak.

    Slijedom navedenog molim odgovorite mi:

    1. Popis pravnih stručnjaka, njih 11, kojima je isplaćeno 14.687.136,87kn. Uz ime i prezime te opis angažmana, za svakog od angažiranih stručnjaka navedite točan iznos koji je isplaćen toj osobi (kompletan iznos honorara, poreza i putnih troškova).
    1. Nazive odvjetničkih ureda, njih četiri, kojima je isplaćeno 137.234.889,32kn. Uz naziv svakog odvjetničkog ureda, navedite iznos koji je plaćen istome.

    Napominjem da podatke koje tražim, nisu i ne mogu predstavljati nikakav tajni podatak, jer honorari i odvjetničke usluge koje plaćaju porezni obveznici moraju biti i jesu javni.

    Poštovani gospodine Jandrokoviću,

    Hrvatski sabor je na svojoj sjednici 15. listopada 2021., a na prijedlog Vlade od 30. rujna 2021., imenovao predsjednika Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Danijela Žambokija.

    S obzirom na to da nam je hrvatska vlada predložila osobu koja je izostavila bitne elemente iz svog životopisa, to imenovanje možemo smatrati protupravnim jer je do njega došlo temeljem obmane. Nedvojbeno su prekršene odredbe Ustava RH čl. 81. te Poslovnika Hrvatskog Sabora čl. 268., 121. i 124.

    Naime, životopis gospodina Žambokija kojeg nam je dostavila Vlada uz prijedloga za njegovo imenovanje, sadrži cijeli niz informacija o gospodinu Žambokiju, kao, na primjer, da je ljubitelj putovanja te cijeli niz njegovih profesionalnih angažmana.

    Međutim, gospodin Žamboki je izostavio navesti izrazito bitnu informaciju da je bio predsjednik Nadzornog odbora Karlovačke banke, i to punih osam godina, od 2005. – 2013. godine. Upravo u tom razdoblju banka je dovedena na rub propasti. Kao što je poznato,  biti članom, štoviše, predsjednikom Nadzornog odbora jedne banke izrazito je velika odgovornost, za koju je potrebna i suglasnost HNB-a. Znači, riječ o izrazito važnoj nadzornoj funkciji.

    Gospodin Žamboki se tijekom suđenja pojedincima iz Karlovačke banke, među kojima su bili i članovi Nadzornog odbora kojim je on predsjedao, samo-diskvalificirao za bilo kakve daljnje odgovorne javne dužnosti. Jer, tijekom svjedočenja on se ničega nije sjećao te je tvrdio da nije imao spoznaje o poslovanju, a koje su bile opće poznate. Osoba koja je ovako nesavjesno predsjedala Nadzornim odborom jedne banke i koja je obmanula Hrvatski sabor izostavši  bitnu stavku iz svoga životopisa nije i ne može biti kvalificirana za predsjedanje Upravnim vijećom jedne, strateški iznimno važne institucije kao što je Hrvatska energetska regulatorna agencija.

    Mora se utvrditi iz kojeg je razloga Vlada RH, kojoj su na raspolaganju različiti mehanizmi za utvrđivanje vjerodostojnosti pojedinih dokumenata, pa tako i životopisa, sudjelovala u falsificiranju prijedloga Hrvatskome saboru.

    Hrvatska energetska regulatorna agencija tijelo je od iznimne važnosti za Hrvatsku, jer je ključno za tržište energije u Hrvatskoj. O odlukama HERA-e ovisi direktno životni standard naših građana, jer one utječu na cijene energenata.

    Ta agencija ima iznimno bitnu ulogu kako za nacionalne, tako i za međunarodne investitore, a upravo nedostatak međunarodnih investicija srozava gospodarsku snagu Hrvatske i posljedično utječe na standard hrvatskih građana.

    Hrvatski sabor zasigurno ne bi imenovao gospodina Žambokija da je bio upoznat s ovim prešućenim podacima iz njegovog poslovnog djelovanja.

    Slijedom navedenog zahtijevam:

    1. Hitno uvrštavanje točke dnevnog reda s prijedlogom opoziva gospodina Žambokija s mjesta predsjednika Upravnog vijeća HERA-e zbog obmanjivanja Hrvatskog sabora.

     

    1. Imenovanje istražnog povjerenstva Hrvatskog sabora koje će utvrditi sve okolnosti koje su dovele do ovog teškog prijestupa u kojem je Hrvatski sabor obmanut.

 

 

 

Poštovani gospodine Plenkoviću,

 

 

Kako ste parlamentarizam u Hrvatskoj u potpunosti obezvrijedili, a Hrvatski sabor, koji vodi Vaš pouzdanik Gordan Jandroković, djeluje kao radno tijelo Vlade, što je, naravno, protuustavno i u potpunosti protudemokratski, obraćam Vam se ovim putem.

 

Ovotjedna rasprava o državnome proračunu te o državnoj odvjetnici RH do kraja je demaskirala način rada i ciljeve Vaše Vlade i vladajuće strukture u Hrvatskoj.

 

Osnova Vaše politike je bezakonje, korupciju i nepravdu nametnuti hrvatskim građanima kao normalno stanje koje se ne može promijeniti. Na taj način želite eliminirati osnovna ljudska i građanska prava, na koja Hrvati imaju pravo kao i svi drugi europski narodi. Vaš cilj je demotivirati hrvatske građane za sudjelovanje u demokratskom životu, kako biste suprotno europskim i demokratskim standardima osigurali svoj opstanak i opstanak Vaše vladajuće strukture na pozicijama.

 

Državnu odvjetnicu zadržati na dužnosti nakon potpune kompromitacije DORH-a, a nakon priznanja da su protupravno štitili korupciju Vaše bivše ministrice Žalac, jest bezuman čin usmjeren ka potpunom devastiranju pravnog poretka u Hrvatskoj.

 

Da se Državno odvjetništvo nalazi u raspadu nije poznato samo hrvatskim građanima, već i svim relevantnim međunarodnim analitičarima, kako političkim, tako i gospodarskim.

 

Odluka da zadržite Hrvoj-Šipek na poziciji Državne odvjetnice jest poruka svim međunarodnim investitorima da u Hrvatskoj nisu dobro došli, jer, kao što znamo, kapital ne dolazi u pravnu kaljužu, već traži vladavinu prava i pravnu sigurnost.

 

Proračun, koji je predložio Vaš kompromitirani ministar financija Zdravko Marić, je drugi skandal koji ste upriličili hrvatskim građanima, i zbog kojeg će pretrpjeti novu štetu. Za borbu protiv korupcije predvidjeli ste stavku od 16 tisuća kuna, ali ste podigli preračun ministarstvu kulture za pola milijarde kuna, preko kojega korumpirate medije, kao i proračun Vašeg vlastitog ureda.

 

Za zdravstvo, koje je u potpunome raspadu, smanjili ste izdatke, iako s postojećim iznosima imate milijarde duga. Postavlja se pitanje – tko razuman može ovu akrobaciju razumjeti, osim Vaših kontroliranih medija koji su puni hvale za ovakovo djelovanje.

 

Nedvojbeno je da će vladajuća većina protivno interesima hrvatske države i zdrave logike slijepo izglasati ovaj proračun. Isto tako, nedvojbeno je da će se raseljavanje naših ljudi nastaviti, jer ove razine nepravde, nemorala i društvene destrukcije, ali i loših materijalnih uvjeta života, ne mogu podnijeti.

 

Ali isto tako je sigurno, i to hrvatska povijest dokazuje, da su Hrvati strpljiv narod, ali se kad-tad zdušno i jedinstveno dignu protiv nepravde i svrgnu nametnute okove. Vrijeme svrgavanja nepravednih okova u današnjoj Hrvatskoj svakim je danom sve bliže.

 

Nitko, gospodine Plenkoviću, Vam nije dao mandat da hrvatskim građanima uskraćujete pravo na slobodu medija, pravo na efikasno pravosuđe, pravo na socijalnu jednakost, pravo na poreznu jednakost, pravo na jednakost pred zakonom. Nitko Vam nije dao pravo degradirati hrvatske građane u drugorazredne građane u Europskoj uniji.

 

Kad Vas suočim s ovim činjenicama u Saboru, Vi nemate odgovor osim klevetničkih optužbi, kao prošli tjedan kad ste me proglasili ekstremnom desničarkom. I doista, gospodine Plenkoviću, ako je borba protiv korupcije i zalaganje za vladavinu prava, zalaganje za europske vrijednosti, te jednakost hrvatskog naroda sa svim drugim europskim narodima za Vas desničarenje, onda ja jesam ekstremna desničarka.

 

 

 

S poštovanjem,

 

 

 

Karolina Vidović Krišto

Zastupnica