Prestanak ograničenja u Ontariju ali i čitavoj Kanadi, pod pritiskom protesta konvoja!

0
8768

Prestanak ograničenja u Ontariju ali i čitavoj Kanadi,  pod pritiskom protesta konvoja

mr.sc Arna Šebalj -znanstvene teme
mr.sc Arna Šebalj -znanstvene teme

Kako izvještava The E. T. Ontario ukida putovnicu za cjepivo i sva ograničenja  1. ožujka 2022.

Već ovaj tjedan prestaju ograničenja za restorane i teretane. To je izjavio 14. veljače 2022. premijer Doug Ford na temelju preporuka pokrajinskog glavnog zdravstvenog službenika  dr. Moorea.

Pokrajina će također prekinuti sa zahtjevima o dokazima za cijepljenje u ovom trenutku. Poduzeća koja odluče tražiti dokaze o cijepljenju mogu to nastaviti činiti.

Vlada je poručila da će se ovaj korak nastaviti  “ako se pokazatelji javnog zdravstva i zdravstvenog sustava nastave poboljšavati“.

“ S obzirom na to da se hospitalizacije i prijemi na odjelu intenzivnog liječenja nastavljaju smanjivati, predani smo održavanju postupnog i opreznog pristupa kako bismo zaštitili naše bolničke kapacitete i osigurali pacijentima da imaju pristup skrbi koja im je potrebna”, rekla je zamjenica premijera i ministrica zdravstva Christine Elliott u izjavi od 14. veljače 2022.

Ford je 11. veljače 2022. objavio izvanredno stanje u Ontariju zbog tekućih prosvjeda protiv mandata i ograničenja COVID-19 u Windsoru i Ottawi.

Prosvjednici su blokirali most Ambassador koji povezuje Windsor i Detroit od 6. veljače, prije nego što je policija uklonila blokadu do 14. veljače 2022.

Prosvjedi u Ottawi su u tijeku. Prosvjede su započeli vozači kamiona koji se protive zahtjevu savezne vlade da svi vozači koji prelaze američko-kanadsku granicu moraju biti cijepljeni protiv COVID-19.

Dok su se velike kolone kamiona vozile u glavni grad u znak protesta protiv ove mjere, pridružilo se još pristaša, protiveći se svim mandatima i ograničenjima COVID-19. Mnogi prosvjednici kažu da će ostati u glavnom gradu zemlje do ukidanja mandata. Od tada su se formirali različiti prosvjedni konvoji u različitim dijelovima zemlje, prosvjedujući u pokrajinskim zakonodavnim tijelima. Neki su također blokirali granične prijelaze u Ontariju, Alberti, Manitobi i Britanskoj Kolumbiji.

Saskatchewan, Alberta i Manitoba također su nedavno objavili da ukidaju svoje dokaze o  cijepljenjima protiv COVID-19. Alberta je prekinula svoj mandat cjepiva u ponoć 8. veljače 2022. Većina drugih zdravstvenih ograničenja u pokrajini, uključujući maskiranje, bit će ukinuta 1. ožujka.

Vlada Saskatchewana priopćila je da ukida svoj obvezni program cijepljenja 14. veljače 2022. i da će ukinuti zahtjeve za maskama u zatvorenim prostorima do ožujka.

Manitoba planira ukinuti sve svoje naloge protiv COVID-19, uključujući dokaz o  cijepljenjima i mandat maske, do 15. ožujka.2022.

Quebec, Otok princa Edwarda, te Newfoundland i Labrador također su najavili planove za ukidanje nekih od svojih ograničenja COVID-19.

 HOP