Hrvatska podružnica austrijskog Grawe osiguranje gradi nelegalnu dvorišnu zgradu iza svoje zgrade?!

0
1658
Hrvatska podružnica  austrijskog Grawe osiguranje gradi nelegalnu dvorišnu zgradu iza svoje zgrade na Vukovarskoj Aveniji u Zagrebu.
 FB_IMG_1636357041128
Okolni stanari su se žalili, no žalba je odbijena. Obraćam vam se jer ne vidim nikakvu drugu mogućnost osim medijskog pritiska na Grad Zagreb i Grawe osiguranje koje uz isisavanja profita iz Hrvatske, želi dodatno zaraditi na građevinskoj ilegali.
Evo u kratko što se događalo u zadnjih nekoliko godina.
Grawe osiguranje ima zgradu u Vukovarskoj aveniji u Zagrebu iza koje je parkiralište i livada. Na toj livadi su odlučili izgraditi dvorišnu zgradu, no prema propisanoj maksimalnoj izgrađenosti na toj lokaciji, dvorišna zgrada ne bi bila dovoljno velika za njih. Stoga su zatražili i dobili dozvolu za rekonstrukciju postojeće zgrade jer na taj način mogu imati veću izgrađenost čestice.
 FB_IMG_1644231627874
Suštinski to nije nikakav zahvat na postojećoj konstrukciji tj. rekonstrukcija, nego izgradnja dvorišne zgrade koja će se sa postojećom zgradom dodirivati samo u razini podzemne garaže. Stanari su se žalili po toj osnovi i dozvola je povučena.
Nakon toga Grawe angažira uglednog i utjecajnog arhitekta koji u gradu Zagrebu ishoduje novu građevinsku dozvolu za rekonstrukciju koja je ista kao i prije samo kozmetički prepravljena.
Stanari se opet žale po istoj osnovi, ali je žalba odbijena. To se dešavalo za vrijeme Bandićevog vladanja Zagrebom, a nakon par godina čekanja, u jeku Covid krize Grawe kreće s radovima. Suština problema je da ugledna austrijska osiguravajuća kuća želi u Hrvatskoj izigrati građevinske propise i zaraditi na nelegalnoj gradnji, a okolni stanari koji to znaju, ali nemaju više načina za borbu s njima.
Postoji još jedan detalj zbog kojeg i trenutna dozvola za rekonstrukciju nije u skladu s propisima. Za bilo kakve zahvate na zgradama na važnim lokacijama u Zagrebu potrebno je provesti javni arhitektonski natječaj, a Vukovarska avenija je takva lokacija.
20220218_073536
Stoga bi se za rekonstrukciju zgrade u Vukovarskoj aveniji trebao provesti takav natječaj na koji bi arhitekti slali svoja rješenja koja bi se strogo trebala pridržavati propisa o gradnji jer bi natječajna komisija to strogo provjeravala. U tom slučaju izgradnja dvorišne zgrade pod krinkom rekonstrukcije ulične zgrade ne bi bila moguća. No Grawe osiguranje ipak gradi dvorišnu zgradu prema građevinskoj dozvoli za rekonstrukciju koja sama nije u skladu s propisima.
Okolni stanari su se u oba slučaja organizirali i zajedno slali prigovore, no nakon zadnje odbijenice koja nije navela nikakve argumente, stanari više ne vide nikakve mogućnosti za zaustavljanje Grawe osiguranja.
Nadam se da ćete vi biti zainteresirani objaviti ovu priču i pomoći u zaustavljanju Grawe osiguranja i njihove pohlepe. Kontaktirao sam i novinara Indexa, ali oni nisu zainteresirani.
Pismo čitatelja
HOP