Zapamtite, obvezno tzv. cjepivo i putovnice za cjepivo – nametnuli su vam BlackRock i Vanguard

0
11270
20211210_025518
PIŠE: Arna Šebalj

Prije dva dana  (16.02.2022.)  je objavljen vrlo zanimljiv tekst o umiješanosti kroz vlasničke strukture dva najveća osiguravajuća i investicijska fonda na svijetu u sve tvrtke povezane oko i sa proizvodnjom tzv. cjepiva. Prenosimo ga u cijelosti.

Corporate Vaccine Mandates and Vaccine Passports — Brought to You by BlackRock and Vanguard?

 Investicijski divovi BlackRock i The Vanguard Group imaju koristi od svojih vlasničkih udjela u većini korporacija koje su nametnule mandate za cjepivo protiv COVID-a, te u nekim tehnološkim tvrtkama koje razvijaju putovnice za cjepivo.

Nakon što je američki Vrhovni sud prošlog mjeseca zamrznuo mandat Bidenove administracije za cjepivo protiv COVID-19 za velike privatne poslodavce, neke tvrtke – uključujući Boeing , General Electric i Starbucks – odustale su od planova za provedbu mandata.

Drugi su, na temelju smjernica koje je 2020. izdala Komisija za jednake mogućnosti zapošljavanja, ostavile mandate na mjestu

Većina velikih poslodavaca koji su se odlučili za cjepiva protiv COVID-a za svoje zaposlenike, iako je Vrhovni sud presudio da ne moraju, imaju nešto zajedničko: BlackRock i The Vanguard Group imaju vlasničke udjele u njima.

BlackRock i Vanguard, dva od svjetskih upravitelja imovine „ velike trojke “, također su među tri najveća dioničara proizvođača cjepiva protiv COVID-a Pfizer, Moderna i Johnson & Johnson — što znači da će dva investicijska diva imati koristi od rastuće dobiti ovih kompanija i rezultirajući rast cijena dionica tih tvrtki.

BlackRock i Vanguard nemaju samo koristi od prodaje cjepiva protiv COVID-a. Kako se ispostavilo, oni također imaju vlasničke udjele u tehnološkim tvrtkama koje razvijaju putovnice za cjepivo i digitalne potvrde.

Zajedno, BlackRock i Vanguard upravljaju globalnom imovinom s više od 15 bilijuna dolara.

Da ovu brojku stavimo u usporedbu, to iznosi više od tri četvrtine američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) i više nego trostruko veći od BDP-a ekonomske sile Europske unije, Njemačke.

BlackRock je najveći svjetski upravitelj imovine, s više od 9,5 bilijuna dolara imovine u srpnju 2021., dok je Vanguard držao više od 7 bilijuna dolara imovine od siječnja 2021.

Značajno je da je Vanguard najveći dioničar u BlackRocku (7,61%), dok je BlackRock najveći dioničar u Vanguardu (13,06%) – iako je stvarna vlasnička struktura ovih tvrtki opisana kao “mračna “.

U članku o dvjema tvrtkama iz kolovoza 2021. , dr. Joseph Mercola je istaknuo da, daleko od pojave konkurencije koju obećava kapitalizam, BlackRock i Vanguard posjeduju značajne udjele u tvrtkama koje se izravno međusobno natječu, kao što su Google, Apple i Microsoft, odnosno Coca-Cola i PepsiCo.

Taj se utjecaj širi i na medije. Sam BlackRock posjeduje značajne udjele u navodnim “konkurentima” kao što su Fox News, CBS, Comcast (NBC), CNN, Disney (ABC), Gannett (USA TODAY i 250 dnevnih novina diljem SAD-a), Sinclair Media (čije televizijske postaje dosežu 72 % američke javnosti), te Graham Media Group (Slate, Foreign Policy).

BlackRock je također politički utjecajan i s dobrim vezama, jer ga je Obamina administracija odabrala da kupi ogromnu imovinu nakon financijskog kolapsa 2007.-2008.

Godine 2020. BlackRock je od Ministarstva financija SAD-a primio ugovor bez ponude za upravljanje fondom od 454 milijarde dolara, u skladu sa Zakonom o pomoći, pomoći i ekonomskoj sigurnosti u vezi s koronavirusom ( CARES Act ), za tvrtke na koje su štetno utjecale blokade COVID-a početkom te godine. To nije bio prvi put da je BlackRock dobio ugovor bez natječaja od savezne vlade.

BlackRock zajedno s drugim tvrtkama također je angažiran u kupnji nekretnina, kupujući cijele četvrti obiteljskih kuća i pretvarajući ih u najam, podižući cijene kuća smanjenjem ponude na tržištu.

BlackRockova strategija nekretnina odjekuje riječima Svjetskog ekonomskog foruma: “Nećete posjedovati ništa i bit ćete sretni.”

Ova razina moći i utjecaja promovirala je nikoga drugog do Bloomberga 2020. da okarakterizira BlackRock kao “četvrtu granu vlasti”.

BlackRock, Vanguard među 10 najvećih dioničara u većini tvrtki koje obvezuju cjepiva

Nejasno je u kojoj mjeri BlackRock i Vanguard mogu diktirati politike cijepljenja tvrtki u kojima imaju udio – ali ono što je jasno jest da su dvije investicijske tvrtke među prvih 10 dioničara u većini tih tvrtki.

Evo sažetka glavnih američkih poslodavaca koji nastavljaju nalagati cjepiva protiv COVID-a za svoje poslodavce i odnose ovih tvrtki s BlackRockom i/ili Vanguardom (svi podaci o vlasništvu su točni u trenutku pisanja ovog teksta):

·         Abbvie, farmaceutska tvrtka sa sjedištem u SAD-u, naložila je svojim zaposlenicima da se cijepe ili podvrgnu tjednim testovima i da nastave slijediti mjere protiv koronavirusa. Vanguard i BlackRock su njegova dva najveća dioničara , sa 7,80% odnosno 4,47%.

·         Albertsons, lanac trgovina mješovitom robom, zahtijevao je od svojih uredskih zaposlenika da se cijepe i ponudio je svom osoblju poticaj od 100 dolara za dobivanje cjepiva. BlackRock je njegov treći najveći dioničar (0,85%), a Vanguard je šesti najveći (0,43%).

·         American Express je nametnuo zahtjev za cjepivom za zaposlenike u svojim uredima u SAD-u. Vanguard je njegov najveći dioničar (5,78%), dok je BlackRock treći po veličini (3,68%).

·         Anthem Inc., zdravstveno osiguranje, zahtijeva da zaposlenici budu potpuno cijepljeni kako bi fizički ušli u urede tvrtke, nudi financijske poticaje svojoj radnoj snazi da se cijepe i zahtijeva da se novi kandidati cijepe. Vanguard i BlackRock su njegova dva najveća dioničara , sa 7,38% odnosno 4,68%.

·         AstraZeneca zahtijeva cijepljenje svojih zaposlenika u SAD-u i gostujućih klijenata. Tri od 10 najvećih investicijskih fondova koji imaju udjele u AstraZeneca PLC-u

upravlja Vanguard.

·         AT&T, u dvije odvojene politike, zahtijevao je cijepljenje menadžera tvrtki (do 11. listopada 2021.) i sindikalnih zaposlenika (do 1. veljače). Vanguard i BlackRock su njegova dva najveća dioničara , sa 7,58% odnosno 5,10%.

·         Blackstone, tvrtka za upravljanje investicijama, naložila je da se zaposlenici cijepe i pojačaju kako bi se vratili u ured. Vanguard i BlackRock su njegova dva najveća dioničara , sa 5,57% odnosno 3,14%.

·         CapitalOne je zahtijevao da se zaposlenici na uredskim pozicijama cijepe. Vanguard je njegov drugi najveći dioničar (7,62%), a BlackRock je četvrti (4,79%).

·         Carhartt, tvrtka za proizvodnju odjeće i odjeće, izdala je nalog za cjepivo za svoje zaposlenike. To je jedna od rijetkih iznimaka na ovom popisu, jer je u privatnom vlasništvu .

·         Centene, pružatelj zdravstvenih usluga, zahtijevao je cijepljenje svoje radne snage, a zaposlenicima je dao do 10 dana plaćenog dopusta i 1000 USD popusta na zdravstvene premije kao poticaje . Vanguard je njegov najveći dioničar (10,25%), dok je BlackRock peti po veličini (4,34%).

·         Chevron je izdao zahtjev za cijepljenje za zaposlenike koji putuju u inozemstvo, zaposlenike u iseljeništvu, offshore radnu snagu u Meksičkom zaljevu i dio pomoćnog osoblja na kopnu. Vanguard je njegov najveći dioničar (7,98%), dok je BlackRock treći po veličini (4,57%).

·         Cigna, zdravstvena i osiguravajuća tvrtka, zahtijevala je cijepljenje zaposlenika koji rade na daljinu koji posjećuju fizički radno mjesto od 7. rujna 2021., a zaposlenici čije se uloge mogu obavljati samo na licu mjesta cijepljenje od 18. listopada 2021. uz alternativna opcija za dva tjedno testa na COVID. Zaposlenicima je također ponuđeno 200 dolara poticaja za cijepljenje. Vanguard je najveći dioničar Cigne (7,62%), dok je BlackRock četvrti po veličini (4,52%).

·         Cisco dopušta odlazak u ured samo cijepljenim “kritičnim radnicima”, a tvrdi da je 90% njegovih zaposlenika cijepljeno. Vanguard i BlackRock su njegova dva najveća dioničara, sa 7,54% odnosno 4,87%.

·         Citigroup je zahtijevao da se zaposlenici cijepe prije povratka u svoje urede, tvrdeći da je dosegla 99% usklađenosti. Vanguard i BlackRock su njegova dva najveća dioničara , s 8,00% odnosno 4,75%.

·         Columbia Sportswear je od 1. veljače 2022. zahtijevao od zaposlenika u sjedištu svoje tvrtke da se cijepe, stavljajući one koji se nisu pridržavali tih uvjeta na neplaćeni dopust i pokrenuvši postupak otkaza protiv njih. Vanguard je njegov najveći dioničar (5,39%), a BlackRock je četvrti po veličini (4,15%).

Izvršni direktor Columbia Sportswear Tim Boyle ranije je rekao da je njegova tvrtka “oduševljena” mandatom Bidenove administracije za cjepivo.

·         CVS Health ima politiku bez udjela, bez zapošljavanja , zahtijevajući da korporativno osoblje i zaposlenici koji komuniciraju s pacijentima budu u potpunosti cijepljeni od 31. listopada 2021. Vanguard i BlackRock su njegova dva najveća dioničara , sa 7,79% odnosno 4,41%. .

·         Deloitte, jedna od računovodstvenih tvrtki Big Four, zahtijeva cijepljenje svog osoblja. To je još jedna iznimka jer je to partnerska tvrtka i ne trguje se javno.

·         Delta Air Lines neizravno je nametnuo mandat cjepiva za svoje zaposlenike, naplaćujući onima koji nisu cijepljeni 200 dolara mjesečne naknade za zdravstveno osiguranje. Izvršni direktor Ed Bastian ranije je rekao da se tvrtka “ne protivi” mandatima i tvrdio je da je 90% Deltinih zaposlenika cijepljeno od listopada 2021. Vanguard i BlackRock su dva najveća dioničara , s 10,15% odnosno 4,63%.

·         DoorDash dopušta samo potpuno cijepljenim zaposlenicima da se dobrovoljno vrate u ured, iako se njegov povratak u ured odgađa na neodređeno vrijeme. Vanguard je njegov treći najveći dioničar (3,26%), dok je BlackRock deseti (1,57%).

·         Eli Lilly, farmaceutska tvrtka, zahtijeva da se svi zaposlenici cijepe. Vanguard je njegov najveći dioničar (6,86%), dok je BlackRock treći najveći (4,04%).

·         Emergent BioSolutions, farmaceutska tvrtka koja je proizvela cjepivo Johnson & Johnson i koja je postala sramotna zbog gubitka saveznog ugovora od 600 milijuna dolara nakon što su milijuni doza cjepiva uništeni, zahtijeva da se zaposlenici cijepe. Savezni ugovor tvrtke omogućio joj je da zadrži “razumnu količinu” doza cjepiva protiv COVID-a za svoje “zaposlenike i kritične podizvođače, te njihove uže obitelji”. Vanguard i BlackRock su njegova dva najveća dioničara , sa 10,07% odnosno 9,81%.

·         Grupa Equinox, koja posjeduje SoulCycle i lanac teretana, zahtijevala je od zaposlenika da dostave jednokratni dokaz o cijepljenju. Iznimka je po tome što je u privatnom vlasništvu.

·         Facebooksada poznat kao Meta, zahtijeva da se zaposlenici koji dolaze na posao na bilo koju od njegovih lokacija u SAD-u cijepe. Vanguard je njegov najveći dioničar sa 7,30%, dok je BlackRock treći po veličini , sa 4,28%.

·         Ford Motor Company nametnula je cjepivo svojim zaposlenicima u SAD-u. Vanguard i BlackRock su njegova dva najveća dioničara , sa 7,18% odnosno 4,53%.

·         Frontier Airlines je od 1. listopada 2021. zahtijevao da se zaposlenici cijepe ili redovito testiraju na COVID-19. Vanguard je njegov četvrti najveći dioničar (1,29%).

·         Gap je zahtijevao da se zaposlenici u svojim središtima u New Yorku, Bay Area i Albuquerqueu cijepe od 7. rujna 2021. i provodi tjedno izvlačenje 1000 USD za cijepljene zaposlenike kao poticaj . Vanguard je njegov drugi najveći dioničar (7,20%), dok je BlackRock peti po veličini (2,51%).

·         Gilead Sciences Inc., farmaceutska tvrtka, zahtijeva da svi radnici i izvođači budu cijepljeni. Vanguard i BlackRock su njegovi drugi najveći i peti najveći dioničari , sa 7,96% odnosno 6,30%.

·         Goldman Sachs zahtijeva da svi koji ulaze u njegove urede budu potpuno cijepljeni, od 7. rujna 2021., dok su oni koji nisu cijepljeni obvezni raditi na daljinu. Dopunske injekcije su obavezne za zaposlenike koji fizički rade u njezinim uredima, kao i za posjetitelje, počevši od 1. veljače. U siječnju je banka također zahtijevala od osoblja da dvaput tjedno prima testove na COVID-19. Vanguard i BlackRock su njezini najveći i treći najveći dioničari, sa 7,34% odnosno 4,76%.

·         Google, također poznat kao Alphabet, Inc., u politici opisanoj kao “suosjećajan”, dao je većini svojih necijepljenih zaposlenika u SAD-u rok do 18. siječnja za cijepljenje ili stavljanje na plaćeni administrativni dopust od 30 dana. Nakon 30 dana, oni koji još uvijek nisu cijepljeni stavljaju se na neplaćeni dopust do šest mjeseci, nakon čega će biti otpušteni. U studenom 2021., neki zaposlenici u Googleu objavili su manifest protiveći se proširenom mandatu tvrtke za cjepivo. Vanguard i BlackRock su njegova dva najveća dioničara , sa 7,21% odnosno 4,32%.

·         Hasbro je uveo zahtjev za cjepivo za svoje zaposlenike. Vanguard je njegov najveći dioničar sa 11,01%, dok je BlackRock četvrti po veličini, sa 4,69%.

·         Hawaiian Airlines zahtijevao je cijepljenje svojih radnika u SAD-u od 1. studenog 2021. Dana 2. veljače sudac je odbio ponudu sedam zaposlenika Hawaiian Airlinesa da blokiraju mandat tvrtke za cjepivo. BlackRock i Vanguard su njihova dva najveća dioničara, sa 14,41% odnosno 9,71%.

·         Hershey je implementirao mandat cjepiva za svoje plaćene zaposlenike koji je stupio na snagu 4. listopada 2021. Nedavno je tvrtka objavila da je “mali broj” zaposlenika koji se nisu cijepili ili dobili izuzeće “odvojen iz tvrtke”. Zaposlenici Frontline dobili su plaću od četiri sata kao poticaj da se cijepe. Vanguard i BlackRock su dva najveća dioničara tvrtke , sa 8,86% odnosno 6,93%.

·         Hess, naftna tvrtka, naložila je cijepljenje za svoje američke zaposlenike. Vanguard je njegov drugi najveći dioničar (9,39%), dok je BlackRock četvrti (4,45%).

·         Humana, zdravstvena tvrtka, donijela je politiku zabrane, bez posla za svoje zaposlenike, zahtijevajući od njih da se cijepe od 22. listopada 2021. Tvrtka je zaposlenicima ponudila nagradne bodove kao dio postojećeg programa poticaja zaposlenika kako bi ih potaknula da se cijepi. Vanguard je njegov drugi najveći dioničar sa 7,39%, dok je BlackRock četvrti po veličini , sa 4,32%.

·         IBM, programer digitalne putovnice za cjepivo države New York, Excelsior Pass , dopuštao je fizički povratak u ured samo potpuno cijepljenim zaposlenicima u SAD-u od 7. rujna 2021., a zaposlenicima je nalagao da se u potpunosti cijepe do 8. prosinca 2021. ili se suočiti s neplaćenom suspenzijom. U prosincu 2021., neki zaposlenici IBM-a objavili su otvoreno pismo u kojem se dovode u pitanje mandat tvrtke za cjepivo. Vanguard i BlackRock su IBM-ovi najveći i treći najveći dioničari , sa 7,94% odnosno 4,87%.

·         Zaposlenici Intela dobili su rok do 4. siječnja da se cijepe ili prijave za izuzeće, dok su zaposlenici koji se neće cijepiti i kojima nije odobreno izuzeće u travnju trebali biti stavljeni na neplaćeni dopust. Međutim, ova je politika nedavno ” pauzirana “. Vanguard i BlackRock dva su Intelova najveća dioničara , sa 7,94% odnosno 5,33%.

·         Jefferies, tvrtka za financijske usluge, dopušta samo cijepljene osobe u svoje fizičke urede i vanjske događaje tvrtke, dok necijepljeni zaposlenici mogu nastaviti raditi na daljinu. Tvrtka je nedavno tvrdila da je više od 95% njezine globalne radne snage cijepljeno i rekla da će uskoro biti potrebna pojačala kao dio “strategije JefVaxPass” tvrtke. Vanguard i BlackRock su njegova dva najveća dioničara , sa 8,84% odnosno 6,46%.

·         Johnson & Johnson je donio politiku zabrane radnje, bez posla i zahtijevao je cijepljenje svih svojih zaposlenika i izvođača radova od 4. listopada 2021. Vanguard i BlackRock su njegovi najveći i treći najveći dioničari , sa 8,46% i 4,67%, respektivno.

·         KraftHeinz je donio politiku zabrane, bez posla za svoje zaposlenike u SAD-u i proveo mandat cjepiva od siječnja. Vanguard je njegov drugi najveći dioničar (4,21%), dok je BlackRock četvrti (2,43%).

·         Lyft je od 2. kolovoza 2021. zahtijevao od korporativnih zaposlenika koji fizički rade ili ulaze u njegove urede, ali ne i od svojih vozača, da dostave dokaz o cijepljenju za ulazak u urede. Vanguard je njegov najveći dioničar (7,18%), dok je BlackRock četvrti najveći (3,47%).

·         McDonald’s je zahtijevao cijepljenje svoje korporativne radne snage, ali ne i radnika na razini restorana. Vanguard je njegov najveći dioničar (8,33%), dok je BlackRock treći po veličini (4,56%).

·         MGM Resorts International zahtijeva da zaposlenici na plaće i svi novozaposleni budu potpuno cijepljeni čak i ako rade na daljinu, dok necijepljeni zaposlenici po satu mogu dati tjedne negativne testove na COVID. Vanguard i BlackRock su njezini najveći i treći najveći dioničari , sa 8,76% odnosno 3,96%.

·         M icrosoft je od rujna 2021. zahtijevao dokaz o cijepljenju za sve zaposlenike, dobavljače i goste koji ulaze na njegove fizičke lokacije u SAD-u. Vanguard i BlackRock su njegova dva najveća dioničara , sa 7,75% odnosno 4,35%.

·         Moderna zahtijeva da se svi američki zaposlenici cijepe. Vanguard i BlackRock su njegovi drugi i treći najveći dioničari , sa 6,34% odnosno 4,61%.

·         Morgan Stanley je zahtijevao da se zaposlenici cijepe prije povratka u svoje urede u New Yorku i zahtijevao je od osoblja da otkrije svoj status cijepljenja do 1. srpnja 2021. Politika je proširena na nepredviđene radnike, klijente i posjetitelje koji posjećuju grad New York i okrug Westchester, Lokacije u New Yorku, od 12. srpnja 2021. Od kolovoza 2021. tvrtka je tvrdila da je 90% svojih zaposlenika cijepljeno. Vanguard i BlackRock su njegovi drugi i treći najveći dioničari , sa 6,27% odnosno 3,81%.

·         NBCUniversal je zahtijevao da radnici sa sjedištem u SAD-u koji se vraćaju u ured budu potpuno cijepljeni i daju pojedinosti o svom statusu cijepljenja, dok je potpuni povratak u ured odgođen na neodređeno vrijeme. NBCUniversal je u potpunom vlasništvu Comcasta, čiji su najveći i treći najveći dioničari Vanguard (8,26%) i BlackRock (4,12%).

Comcast je zauzvrat od svih svojih zaposlenika zahtijevao da se cijepe.

·         Netflix je implementirao zahtjev za cjepivo za svoje urede i lokacije snimanja u SAD-u. Vanguard je njegov najveći dioničar (7,14%), dok je BlackRock šesti po veličini (4,03%).

·         Tvrtka New York Times zahtijeva dokaz o cijepljenju za zaposlenike koji se dobrovoljno žele vratiti u ured, a potpuni povratak u ured očekuje u prvom tromjesečju ove godine. Vanguard i BlackRock su njegova dva najveća dioničara , s 9,25% odnosno 7,32%.

·         Nike zahtijeva da se uredski zaposlenici cijepe, a u siječnju je objavio naslove za otpuštanje cijepljenog zaposlenika koji je odbio dostaviti dokaz o cijepljenju službi za provjeru treće strane koju je angažirala tvrtka. Vanguard i BlackRock su njegova dva najveća dioničara , sa 7,88% odnosno 4,62%.

·         Novartis, farmaceutska tvrtka, zahtijeva cijepljenje američkog osoblja. Vanguard investicijski fondovi su četiri od 10 najboljih investicijskih fondova koji imaju dionice u Novartisu AG.

·         Pfizer je zahtijevao da se sva američka radna snaga i izvođači cijepe ili sudjeluju u tjednom testiranju na COVID. Vanguard je njegov najveći dioničar (7,77%), dok je BlackRock treći po veličini (4,63%).

·         Pioneer Natural Resources naložio je cijepljenje za svoje novozaposlene i ponudio poticaj od 1000 dolara zaposlenicima koji se cijepe. Vanguard je njegov najveći dioničar (9,53%), dok je BlackRock peti po veličini (4,57%).

·         PwC (PriceWaterhouseCoopers) je od 1. studenoga 2021. zahtijevao da osoblje koje posjećuje bilo koji fizički ured ili lokaciju klijenta bude potpuno cijepljeno i uveo je politiku rada bilo gdje za svoje zaposlenike u SAD-u, dopuštajući im da rade na daljinu u vječnosti. PwC je iznimka po tome što se njime ne trguje javno – to je četvrta najveća tvrtka u privatnom vlasništvu u SAD-u

·         Roblox, tehnološka tvrtka, zahtijeva da se američki zaposlenici cijepe. Vanguard je njegov sedmi najveći dioničar (1,96%).

·         Roche, tvrtka za farmaceutsku i medicinsku opremu, zahtijeva da se američki zaposlenici cijepe. Tvrtka je uglavnom u obiteljskom vlasništvu, ali Vanguard investicijski fondovi su dva od pet najvećih investicijskih fondova koji drže udjele u Roche Holding AG.

·         Salesforce, pružatelj softvera u oblaku, zahtijeva cijepljenje uredskih zaposlenika, ali omogućuje većini globalne radne snage da izabere rad na daljinu. Vanguard je njegov najveći dioničar (7,07%); BlackRock je četvrti po veličini (4,28%).

·         TJX , matična tvrtka maloprodajnih lanaca kao što su HomeGoods, Marshalls i TJ Maxx, zahtijevala je da se američki “suradnici u kućnim i regionalnim uredima” u potpunosti cijepe od 1. studenog 2021. i naložila dopunsku injekciju do 1. veljače. Vanguard je njezin najveći dioničar (7,17%), dok je BlackRock (4,13%) treći po veličini .

·         T-Mobile US najavio je da će otpustiti korporativne zaposlenike koji nisu u potpunosti cijepljeni do 2. travnja. Vanguard i BlackRock su njegova dva najveća dioničara , s 3,28% odnosno 2,38%.

·         Twitter zahtijeva da se zaposlenici cijepe i pokažu dokaz o cijepljenju prije povratka u urede tvrtke u San Franciscu i New Yorku. U svibnju 2020., tvrtka je najavila mogućnost rada od kuće na neodređeno vrijeme za svoju radnu snagu. Vanguard (8,35%) i BlackRock (4,49%) njegovi su drugi, odnosno treći najveći dioničari.

·         Tyson Foods je obvezao cijepljenje za svoje zaposlenike, a u studenom 2021. objavio je da je 96% svoje radne snage cijepljeno. Vanguard i BlackRock su njegova dva najveća dioničara , sa 11,38% odnosno 4,91%.

·         Uber zahtijeva da se osoblje američkog ureda cijepi kako bi se vratilo u ured, ali taj uvjet nije proširio na svoje vozače. Vanguard (4,07%) je njegov drugi najveći dioničar, dok je BlackRock (2,50%) četvrti po veličini .

·         United Airlines uveo je politiku bez uboda , bez posla i zahtijevao da se zaposlenici cijepe pet tjedana nakon što je američka uprava za hranu i lijekove u potpunosti odobrila cjepivo protiv COVID-a ili pet tjedana nakon 20. rujna 2021., ovisno o tome što je prije nastupilo. U prosincu 2021. sud je odbio ponudu nekih zaposlenika Uniteda da blokiraju mandat tvrtke za cjepivo. Vanguard i BlackRock najveći su i treći najveći dioničari avioprijevoznika, sa 10,16% odnosno 4,28%.

·         UPS je zahtijevao da se uredski radnici na nekim od svojih lokacija u SAD-u cijepe. Vanguard i BlackRock su njegova dva najveća dioničara , s 8,39% odnosno 4,60%.

·         Valero je zahtijevao cijepljenje novih radnika u svojim rafinerijama u Louisiani i Teksasu od 1. listopada 2021. Vanguard je njegov najveći dioničar (10,98%), dok je BlackRock (5,58%) njegov treći najveći dioničar .

·         Verizon je od 8. prosinca 2021. zahtijevao da zaposlenici koji nisu sindikalni radnici — koji predstavljaju većinu njegove radne snage — dostave dokaz o cijepljenju. Vanguard i BlackRock su njegova dva najveća dioničara , sa 7,44% odnosno 4,71%.

·         ViacomCBS zahtijeva da svi zaposlenici sa sjedištem u SAD-u koji rade na licu mjesta tijekom “žute faze” tvrtke budu potpuno cijepljeni, dok tvrtka “još uvijek procjenjuje” hoće li se ovaj mandat produžiti u “zelenu fazu”, kada će se većina osoblja fizički vratiti u ured. Vanguard (10,29%) je njegov najveći dioničar, dok je BlackRock (5,03%) treći po veličini .

·         Walgreens je zahtijevao da se zaposlenici u uredima za podršku tvrtke u SAD-u u potpunosti cijepe do 30. rujna 2021. ili se upišu u program testiranja na COVID. Vanguard je najveći dioničar Walgreens Boots Alliancea (6,61%), dok je BlackRock treći po veličini (4,22%).

·         Walmart je implementirao politiku zabrane, bez posla za korporativno osoblje, ali ne i za zaposlenike trgovina ili skladišta. Međutim, ponudio je poticaj od 150 dolara radnicima u trgovinama i skladištima da se cijepe. Tvrtka je tvrdila da je “ogromna većina” svojih zaposlenika koji su bili dužni cijepiti to i učinila. Značajno je da je tvrtka nametnula mandat cjepiva za kupce u Kanadi, što je izazvalo kritike . Vanguard je njegov najveći dioničar (4,31%), dok je BlackRock treći po veličini (2,30%).

·         Tvrtka Walt Disney zahtijevala je cijepljenje velikog dijela svoje radne snage u SAD-u, iako je tvrtka bila dužna pauzirati ovu politiku za svoje zaposlenike na Floridi nakon što su državni zastupnici zabranili poslodavcima da zahtijevaju od radnika da se cijepe. Vanguard i BlackRock su dva najveća dioničara Disneyja , sa 7,15% odnosno 4,24%.

·         Warner Media, podružnica AT&T-a, zahtijevala je da se američki zaposlenici i zaposlenici koji nisu u sindikatu cijepe prije povratka u ured u rujnu 2021., dok je dokaz o cijepljenju potreban za ulazak u poslovnu zgradu WarnerMedia.

Washington Post zahtijeva od svih zaposlenika, uključujući nove zaposlenike, da dostave dokaz o cijepljenju, provodeći politiku bez uboda, bez posla . Novine su u vlasništvu Nash Holdingsa LLC, koji je u potpunom vlasništvu Jeffa Bezosa, osnivača i izvršnog predsjednika Amazona, čija su dva najveća dioničara Vanguard (6,19%) i BlackRock (3,51%).

Što je s dvije tvrtke za upravljanje imovinom, BlackRockom i Vanguardom?

Od njih dvojice, samo je BlackRock proveo mandat cjepiva, dopuštajući cijepljenom osoblju da se vrati u ured u srpnju 2021.

Vanguard nije proveo mandat, ali je ponudio poticaj od 1000 dolara svojim zaposlenicima kako bi ih potaknuo na cijepljenje.

Tehnologija „putovnice“ za cjepivo — još jedan način na koji BlackRock, Vanguard profitiraju od cjepiva

BlackRock i Vanguard također su dionici u tehnološkim tvrtkama koje su uključene u razvoj digitalnih putovnica za cjepivo ili ” digitalnih novčanika ” i tehnologije koja može pratiti i dodijeliti “osobne količine ugljika “.

Te tvrtke uključuju:

·         Apple, koji surađuje s nekoliko američkih država kako bi službene dokumente poput vozačkih dozvola i medicinskih kartona učinio dostupnim digitalno putem Apple Wallet-a. Vanguard je njegov najveći dioničar (7,35%), a BlackRock treći po veličini (4,12%).

·         Mastercard, koji podržava inicijativu za putovnice za cjepivo Good Health Pass koju također podržava savez ID2020 i promovira tehnologiju koja se može ugraditi u DO Card , kreditnu/debitnu karticu koja može pratiti nečiji “osobni dodatak za ugljik”. Njegova dva najveća dioničara su Vanguard (6,82%) i BlackRock (4,13%).

Zauzvrat, Mastercard je peti najveći investitor u Doconomy, švedskoj “FinTech” tvrtki koja je također uvelike uključena u razvoj DO Carda.

Doconomy, zauzvrat, surađuje s drugom švedskom “FinTech” tvrtkom, Klarna, u pružanju 90 milijuna kupaca  “uvida o ugljičnom dioksidu” na temelju njihovih Doconomy transakcija. Dok je Klarna u privatnom vlasništvu, njezini glavni ulagači su BlackRock i Visa.

·         Oracle podržava SMART Health Card, koja u SAD-u postaje sve popularnija kao de facto nacionalna digitalna ‘putovnica’ za cjepivo, a također je pružatelj usluga u oblaku američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. Njegova dva najveća dioničara su Vanguard i BlackRock, s 5,16% odnosno 2,99%.

·         Thales Group, osnivač je Saveza sigurnosnih identiteta, koji je dionik u UN-ovoj Radnoj skupini za program pravnog identiteta koja je postavila uspostavljanje digitalne identifikacije za sve do 2030. Thales Grupa je također razvila “pametnu zdravstvenu karticu” i tehnologiju digitalne ID potvrde.

Dok je francuska vlada, koja je nametnula među najstrožim ograničenjima COVID-19 u Europi i koristila ‘putovnice za cjepivo’ kako bi necijepljene zatvorila iz mnogih javnih prostora i aktivnosti, najveći je dioničar Thalesa (25,7%), Vanguard je šesti po veličini , sa 1,31%.

Nema moralne odgovornosti. . . nema moralne svrhe

U prošlomjesečnom intervjuu podcastera Joea Rogana s dr. Robertom Maloneom – intervjuu koji je izazvao egzodus glazbenika i drugih sa Spotifyja – Malone je opisao tvrtke poput BlackRocka i Vanguarda kao “velike ogromne fondove koji su potpuno odvojeni od nacionalnih država” i koji  “nemaju moralne odgovornosti … nemaju moralne svrhe,” njihova jedina svrha je “povrat ulaganja.”

Kako se ispostavilo, BlackRock i Vanguard – i Moderna – također imaju veze sa Spotifyjem.

BlackRock je sedmi najveći dioničar Spotifyja (1,37%), dok Vanguard upravlja najvećim zajedničkim fondom koji drži Spotify Technology SA

Baillie Gifford, tvrtka za upravljanje imovinom sa sjedištem u Škotskoj koja postoji od 1909. godine, najveći je institucionalni dioničar (11,60%) u Spotifyju — i najveći dioničar Moderne (11,29%), tvrtke koja ima najveću ukupnu težinu u portfelju tvrtke, s 12 milijardi dolara u posjedu.

Drugi veliki fondovi Baillie Gifforda – uključujući neke gore navedene tvrtke među onima koji obvezuju cjepiva protiv COVID-a – uključuju Tesla (druga najveća sa 6,3% vrijednosti svog portfelja), Amazon (četvrta najveća s 3,8%), Spotify (sedma najveća s 2,8%), Netflix (deveti najviši s 2,6%), Meta (12., 1,4%), Microsoft (16., 1,3%), Anthem (21., 1,2%), Alphabet Inc. (22., 1,1%), BioNTech (29., 0,9%), Mastercard (39., 0,6%), DoorDash (45., 0,6%), Salesforce (53., 0,5%) i Lyft (93., 0,2%).

Baillie Gifford, kroz svoj Scottish Mortgage Investment Trust , također održava značajan udio u Palantir (0,2% neto vrijednosti imovine tvrtke, ili NAV).

Kako je izvijestio The Defender , Palantir je razvio sustav planiranja raspodjele cjepiva Tiberius kojim upravlja Ministarstvo zdravstva i ljudskih usluga SAD-a.

Peter Thiel, suosnivač PayPala (koji je raskinuo ugovore s neprofitnim organizacijama koje se protive mandatima cjepiva) i član uprave Facebooka, također je suosnivač Palantira i član je njegovog upravnog odbora.

Dva najveća dioničara Palantira su Vanguard (6,08%) i BlackRock (3,31%).

Zauzvrat, najveći dioničari BioNTecha, Pfizerovog partnera u razvoju svog cjepiva protiv COVID-a, uključuju Baillie Gifford (najveći dioničar, 2,69%) i BlackRock (sedmi najveći, 0,59%), dok Vanguard upravlja najvećim zajedničkim fondom s udjelom u BioNTechu (0,92%), a Baillie Gifford deveta po veličini (0,23%).

BlackRock i Vanguard spremni su za nastavak širenja – još 2017. Bloomberg je predvidio da će do 2028. ove dvije tvrtke upravljati investicijama vrijednim 20 bilijuna dolara.

Veličina i opseg ulaganja tvrtki postavljaju pitanja o tome koliki utjecaj BlackRock i Vanguard mogu imati na formuliranje korporativnih politika od strane tvrtki u koje su te dvije tvrtke dioničari.

Ovaj stalno rastući utjecaj natjerao je neke analitičare da opisuju dvije tvrtke kao “tvorce kraljeva”, tvrdeći da bi im njihov rastući udio glasova u sve većem broju korporacija “dao de-facto veto na sve glavne korporativne odluke do 2040. godine.

U kojoj mjeri tvrtke koje obvezuju cjepiva protiv COVID-a imaju na umu najbolji interes svojih zaposlenika? Ili te tvrtke provode politiku pod krinkom “zaštite” zaposlenika, a zapravo su više zabrinute za umirenje velikih investitora?

Što bi još te tvrtke mogle učiniti, ako ih na neki način “potaknu” veliki dioničari?

Štoviše, odražavaju li obvezne (ili snažno potaknute) politike cijepljenja svjetonazor fondova kao što su BlackRock i Vanguard, i njihovih menadžera – na isti način na koji su velike korporacije prihvatile navodno “zelenu” politiku koja jedva prikriva potencijalno totalitarna ograničenja građanskih sloboda, kao što su  „osobne naknade za ugljik ” i digitalne “putovnice za cjepivo “?

Odgovori se mogu dijelom nalaziti u riječima izvršnog direktora i predsjednika BlackRocka Larryja Finka.

U svom godišnjem pismu izvršnim direktorima iz 2022., Fink je napisao da “zaposlenici sve više gledaju na svog poslodavca kao na izvor informacija od najvećeg povjerenja, kompetentniji i etičniji – više od vlade, medija i nevladinih organizacija”.

Fink je rekao da je “zahtjevanje radnika više od svojih poslodavaca bitno obilježje učinkovitog kapitalizma” – zanimljivo gledište s obzirom na to da bi strategija BlackRocka i Vanguarda za kontrolu što većeg broja korporacija, uključujući i konkurentske, bila u suprotnosti s načelima kapitalizma, konkurencija i slobodno tržište.

Fink je također upozorio da “tvrtke koje se ne prilagođavaju ovoj novoj stvarnosti i ne odgovaraju za svoje radnike to čine na vlastitu odgovornost”.

Drugim riječima, zaposlenici i radnici tvrtki koje su nametnule mandat za cjepivo trebale bi se tješiti takvim politikama, jer izgleda da njihov poslodavac zna što je za njih najbolje – barem prema Finku.

 

Kao što vidite nevjerovatne informacije saznajemo. Pitam se ima li izlaza? Tek ćemo vidjeti.

HOP