Alarmantno: udvostručio se broj djece oboljele od leukemije nakon cijepljenja kineskim cjepivom protiv Cov-19

0
11755
mr.sc. Arna Šebalj - znanstvene vijesti
mr.sc. Arna Šebalj – znanstvene vijesti

Djeci u Kini dijagnosticira se leukemija nakon uzimanja kineskih cjepiva

Nastavljamo  s našim najnovijim  kratkim znanstvenim vijestima i zahvaljujemo se na pomoći našim znanstvenicima.

Eva Fu piše o pojavi leukemije u djece cijepljene kineskim cjepivom protiv Covida https://yournews.com/2022/03/12/2312803/children-in-china-diagnosed-with-leukemia-after-taking-chinese-vaccines/

Nakon što je primila prvu dozu cjepiva protiv COVID-19, 4-godišnjakinja Li Jun dobila je temperaturu i kašalj, koji se brzo povukao nakon intravenske terapije u bolnici. Ali nakon druge doze cjepiva, bilo je očito da nešto nije u redu. Otekline su se pojavile oko očiju djeteta i nisu nestale. Djevojčica se tjednima žalila na bolove u nogama, gdje su se modrice počele pojavljivati naizgled niotkuda. U siječnju, nekoliko tjedana nakon druge doze, djetetu je dijagnosticirana akutna limfoblastična leukemija. “Moja beba je bila savršeno zdrava prije doze cjepiva”, rekao je za Epoch Times Li  iz kineske sjeverno-centralne provincije Gansu. “Odveo sam je na zdravstveni pregled. Sve je bilo normalno.”

On je među stotinama Kineza koji pripadaju grupi na društvenim mrežama koji tvrde da boluju od leukemije ili da im je član kućanstva obolio od leukemije, koja se razvila nakon uzimanja kineskih cjepiva. Osam ih je potvrdilo situaciju do koje je došao The Epoch Times. Imena ispitanika su sakrivena radi zaštite njihove sigurnosti. Slučajevi leukemije obuhvaćaju različite dobne skupine iz svih dijelova Kine. No, Li i drugi posebno su ukazali na porast broja pacijenata iz mlađe dobne skupine u posljednjih nekoliko mjeseci, što se podudara s nastojanjem režima da cijepi djecu između 3 i 11 godina početkom listopada prošle godine. Lijina kćer dobila je prvu injekciju sredinom studenog na zahtjev svog vrtića. Ona je sada podvrgnuta kemoterapiji u Narodnoj bolnici Lanzhou br. 2 gdje se najmanje 20 djece liječi od sličnih simptoma, većina u dobi između 3 i 8 godina, kaže Li.

“Naš liječnik iz bolnice rekao nam je da se od studenog udvostručio broj djece koja dolaze u njihov hematološki odjel na liječenje od leukemije u odnosu na prethodne godine i da im nedostaje kreveta”, rekao je Li koji tvrdi da je najmanje osmero djece iz okruga Suzhou, gdje živi, nedavno umrlo od leukemije. Hematološki odjel bolnice nije mogao biti odmah dostupan za komentar.

Više se podataka može naći na poveznici:

https://www.theepochtimes.com/children-in-china-contract-leukemia-after-taking-chinese-vaccines_4332657.html

Nacionalni pritisak

Otprilike 84,4 milijuna djece u dobi od 3 do 11 godina cijepljeno je do 13. studenog 2021., prema posljednjim podacima kineske Nacionalne zdravstvene komisije, što čini više od polovice stanovništva u toj dobnoj skupini. Kineski roditelji opirali su se kampanji cijepljenja djece kada je ista prvi put krenula. Izrazili su zabrinutost zbog nedostatka podataka o učincima kineskih cjepiva na mlade ljude. Cjepiva isporučuju dva kineska proizvođača lijekova, Sinopharm i Sinovac, koji imaju stopu učinkovitosti od 79 posto, odnosno 50,4 posto, na temelju dostupnih podataka iz ispitivanja provedenih na odraslima. Naime, ograničene su informacije o zdravstvenim učincima ovih cjepiva na djecu, a Svjetska zdravstvena organizacija je krajem studenog rekla da nije odobrila dva cjepiva za hitnu primjenu na maloljetnicima.

Ali roditelji koji nisu bili voljni cijepiti svoju djecu suočili su se s pritiskom da se povinuju. Neki su rekli da su izgubili bonuse za rad ili su im nadređeni održali govor. U drugim slučajevima, njihova su djeca bila suočena s kaznama u rasponu od gubitka časti ili čak zabrane pohađanja škole, kao u slučaju 10-godišnjeg sina Wang Longa. “Škola nam je prošle godine rekla da ga odvedemo na cijepljenje tog i tog datuma, inače neće moći ići na nastavu”, rekao je Wang iz istočne kineske provincije Shandong za Epoch Times. Dječak je primio drugu dozu 4. prosinca. Mjesec dana kasnije počeo je osjećati umor i nisku temperaturu. On je sada u bolnici Qilu Sveučilišta Shandong, na liječenju od akutne leukemije, dijagnosticirane 18. siječnja.

Cenzura

Na WeChatu, kineskoj platformi društvenih medija sve u jednom, Li je upoznao preko 500 pacijenata ili članova njihovih obitelji koji dijele istu nevolju. Lokalni centar za kontrolu bolesti, kada su ga pozvali Li i drugi, obećao je istragu. Ali ove su istrage uvijek završavale tako što su službenici proglasili slučajeve leukemije “slučajnim” i stoga nepovezanim s cjepivima. Vlasti su isto rekle 2013., nakon smrti više od desetak mališana nakon uboda hepatitisom B. Ali Li i drugi u sličnoj situaciji daleko su od uvjerenja. “Usuđujem se reći da nisu izvršili nikakvu provjeru, već su samo prošli kroz prijedloge”, kaže Li.

Kada su se dva najviša kineska politička tijela sastala prošlog tjedna na svom najvažnijem godišnjem skupu u, kako je Peking nazvao “Dvije sjednice”, Li je u grupi WeChat iznio ideju o podnošenju peticije u glavnom gradu kako bi privukao pozornost vlasti. Ta je poruka odmah privukla pozornost nadležnih. “Policija nas je zvala jednog po jednog”, rekao je Li. “Rekli su da smo izmislili stvari i naredili nam da se povučemo iz grupe za razgovor.” Grupa je ubrzo raspuštena. Informacijski list s podacima o više od 200 pacijenata oboljelih od leukemije, koji su ispunili članovi grupe, više nije dostupan. Prema Liju, postoje znakovi koji ukazuju na to da su vlasti itekako svjesne ovog problema. Dok bi primali pacijente sa sličnim simptomima, liječnici bi ih prvo pitali jesu li uzeli cjepivo, rekao je, citirajući informacije koje je saznao od WeChat grupe.

“Shvatio, rekli bi, i tu je kraj”, rekao je o ispitivanju liječnika. Li je dobio istu reakciju kada je nazvao telefonsku liniju kineske državne televizije CCTV u nadi da će dobiti medijsku izloženost.

“Čim smo rekli da su djeca uzela cjepivo protiv COVID-19, pitali su me je li dobila leukemiju. Znali su”, rekao je Li. “Rekli su da su zbog ovoga dobili previše poziva.” Li sumnja da mu vlasti daju zaokret. Dužnosnici su mu rekli da će skupina stručnjaka pokrenuti istragu unutar njegove pokrajine, ali kada je nazvao pokrajinsku zdravstvenu agenciju, oni su odbacili bilo kakva saznanja, rekavši da izvješća o tim slučajevima nikada nisu stigla do njih. Li i drugi koji traže da se ovo pitanje ispitaju također imaju male šanse da se njihov glas čuje u ogromnoj kineskoj cenzurnoj mašineriji koja neprestano filtrira sve što se smatra štetnim za interese komunističkog režima.

Očaj

Troškovi liječenja procjenjuju se na oko 400.000 do 500.000 juana (63.093 do 78.867 dolara), što je više od 20 puta više od prosječnog godišnjeg prihoda. Wang, čijem je 10-godišnjaku dijagnosticirana leukemija, jedini je hranitelj svoje obitelji i već je pod pritiskom otplate hipoteke. Dobio je oko 1000 juana (157 dolara) kroz državni program socijalne pomoći kako bi pomogao u plaćanju liječenja svog sina. “Ostao sam u bolnici do 4 ujutro prethodne noći”, rekao je Wang, dodajući da je potresna vijest prilično “slomila” dječakovu majku. “Da ga je naslijedio od obitelji, prihvatili bismo to kao svoju sudbinu”, rekao je Wang. “Ali on se razbolio zbog cjepiva. Jednostavno ne mogu to pomiriti.” Li je u međuvremenu posuđivao novac od svojih rođaka za bolničke naknade. Neki od novca curi u novčanicama od 20 i 30 juana, što je protuvrijednost nekoliko dolara, rekao je. Li nije čuo nikakav odgovor od dužnosnika ili medija.

Njegov prijatelj koji radi u lokalnoj zdravstvenoj komisiji koja nadgleda distribuciju cjepiva rekao mu je da ne polaže puno nade u to. “Službenici su znali da možete dobiti leukemiju, ali ‘ruka ne odgovara bedru'”, rekao mu je prijatelj, misleći na kinesku metaforu. “Ovo je nacionalno pitanje.” Zdravstveno povjerenstvo grada Lanzhoua, Zdravstveno povjerenstvo pokrajine Gansu, Pokrajinski centar za kontrolu i prevenciju bolesti Gansu, Centar za prevenciju i kontrolu bolesti Lanzhou, Centar za prevenciju i kontrolu bolesti grada Jiuquan, Sinopharm i Sinovac nisu odgovorili na više poziva za komentar.

Nacionalna zdravstvena komisija, Sinopharm i Sinovac nisu odmah odgovorili na upite e-pošte The Epoch Timesa.