“Američka industrija upozorila je kako ne može spasiti Europu povećanjem zaliha nafte i plina ove zime!

0
5274

Europa je  prepuštena  sama sebi u borbi za energetsko preživljavanje ove zime; onaj koji nameće sankcije  Rusiji, opskrbi o kojoj radikalno ovisi;  u nedostatku plana B koji bi se trebao provesti u kontekstu energetske krize zapravo svjesno uništava sebe.

Ovaj put je Financial Times taj koji upozorava institucije EU: “Američka industrija škriljevca upozorila je da ne može spasiti Europu povećanjem zaliha nafte i plina ove zime.”

EU ostala sama

Biden je prošlog ožujka najavio američku pomoć našem kontinentu, koja odgovara izvozu od 50 milijardi kubičnih metara ukapljenog nacionalnog plina. Do danas administracija već tjednima pokušava uvjeriti Japan da odustane od dijela uvoza LNG-a koji dolazi iz Katara, upravo kako bi ga usmjerio prema Europskoj uniji.

Unatoč svemu, za kontinent koji broji više od 400 milijuna građana (od čega samo Italija troši 76 milijardi kubičnih metara godišnje) potpora Washingtona nije nimalo dovoljna. Ali vlasti upozoravaju: “Nije da Sjedinjene Države mogu pumpati malo više. Naša proizvodnja je takva kakva jest,” rekao je Wil VanLoh, voditelj privatne dioničke grupe Quantum Energy Partners, jednog od najvećih investitora u škriljevcu. I opet: “Nema spasa. Ni na strani nafte, ni na strani plina.”

Štoviše, američka proizvodnja osjeća utjecaj porasta cijena škriljevca, presudnog metamorfnog kamena za proizvodnju sirove nafte. Nagli porast proizvodnje posljednjih godina učinio je SAD vodećim svjetskim proizvođačem nafte; ipak, kako je precizirao Financial Times: “Proizvodnja u SAD-u oporavila se na samo 12,1 milijuna barela dnevno, nakon oštrog pada kada su cijene nafte pale tijekom pandemije. Dolaze nove zabrinutosti oko sporog rasta ponude škriljevca, budući da čak i trgovci postaju zabrinuti zbog sposobnosti OPEC-ove grupe proizvođača da poveća ponudu.”

Razmislite, zapravo, kako je proizvodnja barela nafte, u razdoblju prije pandemije, iznosila oko 19,51 milijun barela dnevno, daleko ispred drugog svjetskog proizvođača, Saudijske Arabije, koja je iznosila 11 milijuna barela.

Ukratko, može li Ukrajina računati na europsku potporu, u vojnom i gospodarskom smislu; jer naš kontinent kao da nema pokrivenih leđa potrebnom energijom?

Jedina opcija koju želieuropska administracija provesti je smanjenje grijanja u privatnim domovima građana, ali EU i dalje nevjerojatno kasni s isporukama zaliha plina. A sada ne može računati ni na svog američkog saveznika.

Čini li se sve potrebno da se smišljeno uništi europski put da bi ojačao NWO?

I.D.

HOP NA TELEGRAMU
https://t.me/hopportal