‘TEORIJE ZAVJERE’ :Thomas Sankara izgradio je 350 škola, cesta i željeznica bez inozemnog financiranja, ubijen je a nasljednik vraća državu u MMF i ‘Svjetsku banku’?!

0
4877

Thomas Isidore Noël Sankara bio je vojni kapetan, 5. predsjednik Gornje Volte – Burkine Faso od 1983. do 1987. godine, revolucionar i teoretičar panafrikanizma. Po dolasku na vlast pokrenuo je veliki broj reformi te je bio popularan u svom narodu.

U samo 4 godine na vlasti (1983.-1987.) Thomas Sankara izgradio je 350 škola, cesta i željeznica bez inozemnog financiranja i poboljšao razinu pismenosti u Burkini Faso za 60%.

Također je zabranio prisilne brakove, davanje zemlje za rad siromašnima, cijepljenje 2,5 milijuna djece i sadnju 10 milijuna stabala.

Sve je to radio s plaćom od 400 dolara mjesečno, eliminirajući korupciju i odbijajući platiti Francuskoj cijenu postkolonijalne slobode.

Preobrazio je Burkinu Faso, od zaostale zemlje, gotovo lišene prirodnih resursa i obrađene zemlje kakva je bila, u gotovo samodostatnu stvarnost.

Promijenio je ime države Gornja Volta u Burkina Faso.

Ubili su ga.

Dana 15. listopada 1987. godine izvršen je državni udar. Sankaru je ubila naoružana skupina, koju je organizirao njegov bivši suradnik Blaise Compaoré.

Sankarino tijelo je raskomadano i pokopano u neoznačenom grobu, njegova udovica i dvoje djece pobjegli su iz zemlje.

Compaoré je odmah preokrenuo nacionalizacija, poništio gotovo sve Sankarine odluke, vratio Burkinu Faso u članstvo Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke i s vremenom uklonio gotovo sva obilježja Sankarine vladavine!

Što mislite kojoj grupaciji svjetske moći je smetao?

Igor Drenjančević

HOP

HOP na Telegramu

https://t.me/hopportal