DAN HEROJA OSIJEKA – 31. OBLJETNICA USTROJA 130. BRIGADE HV OSIJEK

0
1208

Herojska brigada koja je zaustavila velikosrpsku agresiju na Osijek

Legendarna postrojba 130. Brigada Hrvatske vojske slavi 31. obljetnicu ustroja, Dan heroja Osijeka, svečanim programom u velikoj konferencijskoj dvorani Uprave za savjetodavnu, psihološku i zdravstvenu pomoć Ministarstva hrvatskih branitelja u Osijeku (Veteranski centar), Bartula Kašića 2a u subotu 22. listopada 2022. sa početkom u 11 sati.

Slogan ovogodišnje svečane obljetnice glasi: “Ako Hrvatska bude uzveličana, ako branitelji budu uzveličani, onda će Hrvatska svima biti sveta.” pater Ivan Mandurić 

Ustroj i ratni put

Herojska 130. Brigada HV ustrojena je u Osijeku 25. listopada 1991. godine temeljem zapovijedi načelnika GS OSRH s ciljem osnaživanja južne obrane grada Osijeka.

Tijekom dva dana popunjeno je Zapovjedništvo brigade, 1 pb. i podstožerne postrojbe. Već 27. listopada brigada prima prvu operativnu zapovijed, kojom u njen sastav ulazi i 3. pješačka bojna 106. brigade HV (Čepinska bojna). Zadaća brigade bila je izvršiti žurnu popunu ljudstvom i materijalno tehničkim sredstvima, zaposjesti crtu bojišnice koja se protezala južnom stranom grada Osijeka i mjesta Antunovac, Ernestinovo, Laslovo i Hrastin.

Ustroj brigade tekao je u teškim okolnostima napada na Osijek i okolna sela pa su se linije obrane formirale tijekom borbenih djelovanja. Pripadnici brigade odvažno braneći južni prilaz gradu Osijeku podnijeli su veliki obol tijekom napadnih operacija neprijatelja, posebno nakon okupacije Vukovara i svojom hrabrošću, odlučnošću i izvanrednim inženjersko-operativnim djelovanjem zaustavili su napadna djelovanja agresora na glavnom pravcu vojnog udara, kojemu je bio cilj stvaranje obruča oko grada i zauzimanje Osijeka te povezivanje sa okupiranim teritorijem u zapadnoj Slavoniji. Nakon agresorskog zaposjedanja Ernestinova, Divoša, Laslova, Antunovca i Paulin Dvora, na novo izgrađenim linijama obrane ispred Josipin Dvora, Ivanovca, Vladislavaca i Hrastina zaustavljena je agresija na grad Osijek i Republiku Hrvatsku. 130. brigada HV ulazi u legendu kao pobjednička u Domovinskom obrambenom ratu, a Osijek zauvijek ostaje u povijesti označen kao Nepokoreni grad.

Zapovjednici brigade

Brigadom su uspješno zapovijedali pukovnici Nikola Huđin i od sredine prosinca 1991. Živko Mijić.

Stožer brigade bio je sastavljen od visokoobrazovanih pričuvnih časnika, doktora znanosti, profesora, liječnika, inženjera i time je zapovjedništvo brigade bilo zaista intelektualno impresivno, čime se ponose njeni pripadnici, a koji su dali veliki doprinos u obrani svoga grada i domovine.

Zapovjednici bojni 130. brigade HV bili su izuzetno odvažni i sposobni časnici: Josip Pavlinušić, Stjepan Domjanić, Slobodan Tolj i Nikola Kutleša. Kroz ratne postrojbe brigade prošlo je više od 3.500 hrvatskih branitelja. U brojnim odlučnim borbama poginulo je 63 branitelja brigade, 22 su nestala, uz 370 ranjenih pripadnika, od toga 8 teških invalida, što predstavlja izuzetno veliki obol i žrtvu za slobodu grada Osijeka i domovine.

130. Brigada HV odlikovana je Redom Nikole Šubića Zrinskog

Tijekom borbenih djelovanja brigade 1991/92.  borbeni moral i ratni elan vojnika brigade dizao se i izlaženjem posebnog biltena 130. brigade HV pod ratnim sloganom “Tu smo, tu ćemo i ostati !”

130. brigade Hrvatske vojske Osijek tijekom najtežih ratnih dana koncem 1991. dobila je i ratnu himnu “Pjesma 130. brigade”, koja je djelo pripadnika Voda veze. Igor Delač i glazbeni sastav “Vod veze” prvi puta su je javno izveli na obilježavanju 6. mjeseci ustroja brigade u hotelu “Termia” u Bizovcu 25. travnja 1992. godine.

https://www.facebook.com/herojiosijeka/videos/90309239315537…

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik oružanih snaga Republike Hrvatske Stjepan Mesić odlikovao je 130. brigadu HV »R« – Osijek Redom Nikole Šubića Zrinskog u prigodi 15. obljetnice osnutka i ustrojavanja Oružanih snaga Republike Hrvatske 22. svibnja 2006. godine za iskazano junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskom ratu.

Inženjerci 130. brigade HV najvažnija i najbolje organizirana postrojba  

Brigada je najpoznatija po izgradnji linija obrane na kojima je zaustavljena agresija na Osijek i razminiranju koje je Inženjerijska satnija 130. brigade započela prva u Hrvatskoj, na čijem je čelu bio Načelnik inženjerije brigade bojnik Zlatko Dernaj.

Inženjerci 130. brigade  HV pored uspješne izgradnje linija obrane i osiguranja i borbenog djelovanja organizirali su prvo razminiranje u Republici Hrvatskoj u proljeće 1992. godine s ciljem skidanja usjeva na južnom dijelu obrane grada Osijeka, a koji se nisu zbog ratnih događanja mogli skinuti u jesen 1991. i normaliziranja gospodarskih aktivnosti, daljnje obrade poljoprivrednog zemljišta, obnove dalekovoda,…  kao i zbog omogućavanja povratka prognanika u sela na prvoj linije obrane.

Razminirano je više od 10.000 hektara poljoprivrednih površina za IPK Osijek i koje su vraćene za svrhu proizvodnje hrane, očišćeno je i razminirano selo Ivanovac na prvoj liniji obrane sa kompletnim atarom; kao prvo naselje u Hrvatskoj u koje su se već u jesen 1992. god. vratili izbjegli stanovnici.

 Sa pojedinih razminiranih polja skidani su usjevi, koji se zbog ratnih djelovanja nisu uspjeli skinuti u jesen ’91. U ljeto 1992. godine razminirane su za potrebu obnove trase dalekovoda i postavljanja novih stupova prema TS Ernestinovo za Hrvatsku elektroprivredu, bivši vojni poligoni Lug u Čepinu i C poligon u Osijeku, skladišta, tvornički krugovi i drugo.

Zapovjednici inženjerijske satnije bili su iznimno stručni i odgovorni časnici: Ilija Periša i Pavao Bradarić.

Preustroj Oružanih snaga RH

Tijekom jeseni 1992. i proljeća 1993. godine 130. brigada HV uspješno sudjeluje i u borbenim zadaćama u Posavini.

Preustrojem OS RH 1994. godine gasi se mobilizacijski razvoj 130. brigade HV, dio vojnika prelazi u 5. Domobransku pukovniju, a brigada prestaje sa djelovanjem 30. rujna 1994.

Promicanje vrijednosti Domovinskog rata

Tradiciju 130. brigade HV dugi niz godina promiče HEROJI OSIJEKA udruga veterana 130. brigade sa nizom izvanrednih projekata.

Udruga je u kontinuitetu od 2006. neformalno i nakon osnivanja 2013. organizirala niz svečanih akademija, obljetnica i domoljubnih glazbenih događaja od kojih izdvajamo koncert za 15. obljetnicu ustroja 2006. god. na Trgu Ante Starčevića gdje su nastupili brojni izvođači Igor Delač i Starfish, Slavonski bećari i legenda hrvatske zabavne i tamburaške glazbe Krunoslav Kićo Slabinac, koncert Jure Stublića i grupe FILM 2009. god., Kićo Slabinac pjevao je 2015. zajedno sa TS Kas, klapom Zrinski i drugima na 24. obljetnici ustroja brigade.

Od 2015. godine udruga je vrlo uspješno zajedno sa braniteljskom udrugom „Donji Grad“ organizirala četiri Sajma braniteljskog poduzetništva na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića s ciljem omogućavanja prezentacije i prodaje originalnih i kvalitetnih prirodnih proizvoda braniteljskih zadruga i OPG-a, čime se artikuliraju i promiču brojni pozitivni primjeri poduzetništva i samozapošljavanja hrvatskih branitelja i njihovih tvrtki, koje daju značajan doprinos razvoju naše Domovine.

Najznačajniji projekt kojem je autor predsjednik Heroja Osijeka Zlatko Dernaj je međunarodna multimedijska izložba „Osijek na udaru brutalne agresije“ autentičnog dokumentarističkog prikaza ratnog razaranja graditeljske, kulturne i industrijske baštine do sada prezentirana u 15 gradova i mjesta diljem Hrvatske i Europe. Projekti udruge podržani su od strane Ministarstva hrvatskih branitelja, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Vlade RH provođenjem EU projekta Europskog socijalnog fonda „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“ u partnerstvu sa Zajednicom povratnika OBŽ.

Heroji Osijeka u sljedećim godinama nastavljaju realizaciju niza originalnih i kvalitetnih projekta promicanja pozitivnih vrijednosti hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

𝗗𝗔𝗡 𝗛𝗘𝗥𝗢𝗝𝗔 𝗢𝗦𝗜𝗝𝗘𝗞𝗔 – 𝟯𝟭. 𝗢𝗕𝗟𝗝𝗘𝗧𝗡𝗜𝗖𝗔 𝗨𝗦𝗧𝗥𝗢𝗝𝗔 𝟭𝟯𝟬. 𝗕𝗥𝗜𝗚𝗔𝗗𝗘 𝗛𝗩

PROGRAM OBILJEŽAVANJA:

Veteranski centar Osijek, Bartula Kašića 2a – Subota 22.10.2022.

– 11:00h ZDRAVSTVENO SAVJETODAVNI SIMPOZIJ hrvatskih ratnih vojnih invalida, dragovoljaca, branitelja i stradalnika Domovinskog rata u Osijeku

– predstavljanje projekta izvaninstitucionalne skrbi i medicinske pomoći za hrvatske branitelje “Zajedništvo je naša snaga” /Veterani veteranima/

– 12:00h SVEČANA AKADEMIJA 31. OBLJETNICE USTROJA 130. BRIGADE HRVATSKE VOJSKE OSIJEK

– svečani govori, prikazivanje dokumentarnog filma HEROJI OSIJEKA-130. BRIGADA HV i glazbeni program

 HOP

HOP na Telegramu

https://t.me/hopportal