Jeftine iranske bespilotne letjelice rade pomutnju u Ukrajini, a Izraelski VIPER je nova opasnost u zraku

0
1210

Christine Anderson, zastupnica u Europskom parlamentu:
“Kad god vlada tvrdi da ima interese naroda u srcu, morate ponovno razmisliti. U cijeloj povijesti čovječanstva nikada nije postojala politička elita koja je bila iskreno zabrinuta za dobrobit običnih ljudi.”

Narativ o MJERAMA kojima nas “oni” štite od klimatskih promjena se pojačava. Na ovo smo vas neki od nas upozoravali čak i prije pLandemije, a tijekom nje govorili da ovaj scenarij slijedi nakon “vakcinacije” planete. NE MOŽETE reci da niste bili upozoreni na vrijeme i da ćete biti suučesnici u ovom zločinu kakvog ne bijaše od postanka svijeta ukoliko ga budete podržavali.

RATNA ZBILJA

Bespilotne letjelice kamikaze Iranian Aircraft Manufacturing Company (HESA) Shahed-136 postale su glavobolja za SAD i Zapad, koji naoružavaju i kontroliraju Oružane snage Ukrajine (AFU).
Jeftini dronovi počeli su uništavati skupu, ograničenu i sofisticiranu zapadnu i američku vojnu opremu isporučenu Ukrajini.
Ukrajinski pukovnik Rodion Kolagin, zapovjednik ukrajinske 92. mehanizirane artiljerije, rekao je američkim medijima da su dronovi Shahid-136, obojeni u boje ruske zastave i preimenovani u Geranium-2, letjeli iznad ukrajinskih oklopnih i topničkih položaja u sjeveroistočnoj regiji Harkova.
Dron ima konfiguraciju delta krila sa stabilizirajućim kormilima na vrhovima. Elegantna forma postignuta je centralizacijom trupa i njegovim stapanjem s elementima krila. Nosni dio drži bojnu glavu i optiku potrebnu za precizni udar. Motor je smješten u stražnjem dijelu trupa i pokreće potisni propeler s dvije lopatice.
Bespilotne letjelice lansiraju se gotovo vodoravno sa skromnim nagibom prema gore, a njihovoj prvoj fazi leta pomaže uzlijetanje uz pomoć rakete (RATO). Odmah nakon lansiranja, raketa se odbacuje, a konvencionalna motorna jedinica drona preuzima. Kao rezultat inherentne mobilnosti lansera i zbirke bespilotnih letjelica, cijela se jedinica može montirati na stražnju stranu gotovo svakog vojnog ili komercijalnog vozila, omogućujući mobilne “udri-i-bježi” operacije koje bi mogle prkositi protumjerama.
Prema ruskim izvorima, naoružan je s četiri ili osam projektila, a po potrebi može biti opremljen i uređajem za samouništenje. Nakon što je ispalio svo streljivo, može se srušiti na metu i eksplodirati.

 

Nova zračna opasnost iz Izraela

‘Sustav VIPER pruža mogućnosti preciznih udara protiv ciljeva u liniji vidljivosti i izvan nje, kako iz statičnih tako i iz pokretnih položaja.’

M.B.

HOP