Radi li naš mozak poput kvantnog računala? ‘Gradi’ K. Schwab svijet u tom smjeru!?

0
2968

 

Radi li naš mozak poput kvantnog računala?

Otkriće koje bi moglo rasvijetliti svijest čije je funkcioniranje i dalje znanstveno teško razumjeti i objasniti.

Prema studiji “Eksperimentalne indikacije neklasičnih moždanih funkcija”, koju su u Journal of Physics Communications objavili Christian Matthias Kerskens i David López Pérez s Instituta za neuroznanost Trinity Collegea (TCIN) nakon prilagodbe ideje razvijene da demonstrira postojanje kvantne gravitacije za istraživanje ljudskog mozga i načina na koji on funkcionira,

-‘Naši bi se mozgovi mogli koristiti kvantnim računalstvom. Izmjerene moždane funkcije također su bile u korelaciji s učinkom kratkoročnog pamćenja i svjesnom svjesnošću, što sugerira da su kvantni procesi također dio kognitivnih i svjesnih funkcija mozga.

Kad bi se otkrića tima Trinity Collegea iz Dublina potvrdila – vjerojatno zahtijevajući napredne multidisciplinarne pristupe – poboljšala bi naše razumijevanje načina na koji mozak funkcionira i potencijalno kako ga se može održavati u formi ili čak izliječiti. Oni također mogu pomoći u otkrivanju inovativnih tehnologija i izradi još naprednijih kvantnih računala.

Kerskens, glavni fizičar u TCIN-u, objasnio je da smo “prilagodili ideju, razvijenu kroz eksperimente kako bismo dokazali postojanje kvantne gravitacije, za koju uzimamo poznate kvantne sustave, koji su u interakciji s nepoznatim sustavom. Ako se poznati sustavi isprepliću, tada i nepoznati mora biti kvantni sustav. Zaobilazi poteškoće u pronalaženju mjernih uređaja za nešto o čemu ne znamo ništa.

-Za naše pokuse koristili smo protonske spinove moždane vode kao poznati sustav.

Moždana voda se prirodno nakuplja kao tekućina u našem mozgu, a vrtnje protona mogu se mjeriti pomoću magnetske rezonancije (MRI). Zatim smo, koristeći specifičan MRI dizajn za traženje isprepletenih rotacija, pronašli MRI signale koji nalikuju potencijalima izazvanim otkucajima srca, obliku EEG signala. EEG mjere električne struje u mozgu, koje neki ljudi mogu prepoznati iz osobnog iskustva ili jednostavno gledajući bolničke drame na TV-u.’

TCIN Elektrofiziološki potencijali poput potencijala izazvanih otkucajima srca obično se ne mogu detektirati magnetskom rezonancom, a znanstvenici vjeruju da su ih mogli samo promatrati jer su se spinovi nuklearnih protona u mozgu zapetljali i zapetljali.

Gradili se svijet pod palicom K. Schwaba baš u tome smjeru?

Igor Drenjančević

HOP

HOP na Telegramu

https://t.me/hopportal