Steve Jobs zabranio korištenje pametnih telefona i tableta svojoj djeci

0
4425

Steve Jobs zabranio korištenje pametnih telefona i tableta svojoj djeci: evo zašto je to učinio, a zašto biste i vi trebali;

Svakim danom sve je više roditelja koji tablete, mobitele i druge vrste elektroničkih uređaja povjeravaju svojoj djeci. Često to čine i kako bi ovim uređajima zamijenili dadilje, njegovatelje, bake, pa čak i svoju naklonost i pažnju.

Vrlo je jednostavno dati djetetu uređaj koji svijetli, ispušta svjetla, zvukove i ima igrice, te ga pustiti da se igra samo satima. Ono što nije poznato je da, koliko god ovi uređaji mogli zabavljati dijete u ovom trenutku, to potkopava njegovu sposobnost da bude sretno.

Tehnologija može promijeniti naše živote na bolje. Kako bismo putovali, dobili informacije i riješili jednostavne probleme, sada se gotovo isključivo okrećemo tehnologiji.

Moramo iskoristiti prednosti tehnologije i shvatiti sve njene pozitivne strane. Ali moramo znati prepoznati granice: dijete se ne može igrati satima s elektroničkim uređajem, a samo nekoliko minuta s drugom djecom ili s roditeljima.

S tim u vezi objavljujemo poznati odgovor Stevea Jobsa na pitanje zašto je on sam svoju djecu držao podalje od takvih elektroničkih uređaja:

“Djeca me optužuju da sam malo fašistički kod kuće oko korištenja tableta, a to je zato što se ponašam kao diktator sprječavajući ih da koriste ovu vrstu tehnologije. Kažu mi da roditelji prijatelja ne postavljaju takva ograničenja i pitaju me zašto ne mogu koristiti tablete i mobitele koliko god žele. Ali moj stav, kao i stav moje supruge, vrlo je jednostavan: vidjeli smo do čega može dovesti pretjerana uporaba tehnologije među odraslima, pa zamislite među djecom. Apsolutno ne želim da se to dogodi mojim mališanima.”

Dijete koje puno vremena provodi na tabletima i mobitelima može patiti od brojnih problema, počevši od ovisnosti o ovim vrstama tehnologija, hiperaktivnosti i socijalne isključenosti. Pustiti našu djecu da neograničeno koriste tablete i mobilne telefone znači osuditi ih na nesretnu budućnost u kojoj riskiraju da budu ovisni o drogama ili elektroničkim uređajima.

Igor Drenjančević

HOP

HOP  na telegramu
https://t.me/hopportal