Bugari uvode obveznu vojnu obuku za studente -znanja vezana uz operacije spašavanja i evakuacije, terorizam

0
1331

Bugari uvode obveznu vojnu obuku za studente u Bugarskoj, vojna obuka-učenici-obrana-preživljavanje Predviđeno je da se od iduće školske godine djeca od 10. i 11. razreda pripremaju za teme poput zaštite domovine i preživljavanja u krizama vojne ili prirodne prirode.

Obvezna vojna obuka učenika u Bugarskoj. Zapisano je to u novoj uredbi Vijeća ministara. Planirano je da se od iduće školske godine djeca od 10. i 11. razreda pripremaju za teme kao što su obrana domovine i preživljavanje u krizama vojne ili prirodne katastrofe. Pretpostavlja se da će obuku provoditi vojne osobe ili civilni djelatnici MORH-a. Osim povijesti i sadašnjosti Oružanih snaga Bugarske, studenti će steći i znanja vezana uz sudjelovanje u operacijama spašavanja i evakuacije, ilegalnu trgovinu oružjem i terorizam, preživjeti otkriće neeksplodiranih ubojnih sredstava, sudjelovati u misijama izvan zemlje i kako djelovati protiv oružja za masovno uništenje.

Ovo su samo neke od tema o kojima će iduće godine učiti učenici koji sada idu u 9. razred. Stručnjaci podržavaju ideju vojne obuke. „Posebno s obzirom na nedavne događaje koji su se dogodili u Turskoj, te prošlogodišnje poplave u Karlovskom – svi smo vidjeli da postoji potreba da bugarsko stanovništvo ima osnovna znanja o tome kako reagirati na krize – prirodne ili, ne daj Bože, vojnog. Ali takvo znanje je prijeko potrebno”, rekao je novinar i vojni stručnjak Dimitar Stavrev.

IGOR DRENJANČEVIĆ

HOP

 

HOP na Telegramu