Međunarodni tim fizičara ima novu teoriju koja bi mogla omogućiti objektima da putuju brže od brzine svjetlosti

0
1724

Međunarodni tim fizičara ima novu teoriju koja bi mogla omogućiti objektima da putuju brže od brzine svjetlosti – i dok kažu da tehnički ne bi kršila zakone fizike, to bi dovelo do fenomena tako zapanjujućih da bi to učinilo da kraj “Interstellara” izgleda normalno.

Naime, prema analizi ScienceAlert-a novog rada tima u časopisu Classical and Quantum Gravity, putnici koji se kreću brže od brzine svjetlosti bi “doživjeli” više vremenskih linija odjednom.

Kako, pitate se? Kroz okvir “1+3 prostor-vrijeme”, koji preokreće ideju triju prostornih dimenzija i jedne vremenske dimenzije u korist triju vremenskih dimenzija i jedne prostorne dimenzije. “Druge tri dimenzije su vremenske dimenzije”, rekao je koautor Andrzej Dragan sa Sveučilišta u Varšavi u Poljskoj u izjavi o radu. “Sa stajališta takvog promatrača, čestica ‘stari’ neovisno u svakom od ta tri vremena.”

1+3 prostor-vrijeme Ima li to smisla iz naše jadne ljudske perspektive?

Iskreno, nismo sigurni. No, to je zapanjujuće istraživanje egzotičnog ;da ne spominjemo još jedan primjer istraživača koji se igraju s jasno “Zvjezdanim stazama” konceptom putovanja bržim od svjetlosti. Dodatni bonus?

U teoriji, kažu znanstvenici, okvir bi čak mogao pomoći u pomirenju Einsteinove teorije relativnosti s kvantnom mehanikom, dva skupa pravila u fizici koja tek trebaju dobro funkcionirati nakon mnogo desetljeća.

“Ova nova definicija čuva Einsteinov postulat o konstantnosti brzine svjetlosti u vakuumu čak i za superluminalne promatrače”, rekao je Dragan u izjavi. “Stoga se naša proširena specijalna relativnost ne čini kao posebno ekstravagantna ideja.”

I.D.

HOP

HOP na Telegramu