Dalaj Lamina administracija je priznala da je 1960-ih od američke vlade preko Središnje obavještajne agencije (CIA) primala 1,7 milijuna dolara godišnje

0
1888

Okultne tajne Dalaj Lame

“Kao što je izvijestio Tim Cummings u The Guardianu, čovjek zaslužan za “gotovo sam donošenje tibetanskog budizma na Zapad”, bio je Dalaj Lamin izaslanik, Gerald Yorke, osobni prijatelj i tajnik Aleistera Crowleya, kuma dvadesetog stoljeća sotonizam.”

Yorke je  napisao izvorni predgovor tajnoj knjizi o inicijaciji u Kalachakra i Aleisteru Crowleyu, Zlatnoj zori i budizmu.

Yorke je također služio kao savjetnik za Lucifer Rising, redatelja eksperimentalnih filmova Kennetha Angera, temeljenog na konceptu iz Crowleyjeve Knjige zakona.

Anger, koji je bio u središtu bizarne veze rock ‘n rolla i okultizma u Laurel Canyonu tijekom 60-ih, također je bio blisko povezan s Antonom LaVeyem, poglavarom Sotonine crkve i članovima klana Mason.

U listopadu 1998. Dalaj Lamina administracija je priznala da je 1960-ih od američke vlade preko Središnje obavještajne agencije (CIA) primala 1,7 milijuna dolara godišnje.

Zvučna veza neskladna mješavina?

Ne kada uzmete u obzir stvarnu povijest Dalaj Lame, za razliku od fantazme koja je prikazana u glavnim medijima.

Popularnost Dalaj Lame, kao izraza mudrosti budizma, zapravo je povezana s okultnim mitom o Šambali, koji ima svoje podrijetlo u geopolitičkim ludorijama Velike igre, strateškog rivalstva i sukoba za prevlast u središnjoj Aziji, između Britanskog Carstva i Ruskog Carstva u osamnaestom stoljeću.

Ne želim reći da su se suparnička Carstva borila za kontrolu nad šiboletom, nego se čini da je taj okultni mit njegovan da služi imperijalnim ambicijama.

Shambhala, legendarni dom arijske rase, izvorno je izvedena iz pojma koji je prvi predložio Emanuel Swedenborg i popularizirao mason škotskog obreda, Chevalier Ramsay, hinduističke tantre kao izraz “azijske kabale”, koja je pružala priliku predložiti podrijetlo okultne tradicije u narodu koji nije Židovi, te ih identificirati kao navodne pretke Europljana. Ima neke supstance u Swedenborgovim tvrdnjama, budući da je Gershom Scholem također primijetio da kabala ima značajnu sličnost s indijskom jogom i muslimanskim sufizmom.”

Međutim, umjesto drevnim arijevskim migracijama, takve se sličnosti mogu vjerojatnije pripisati kasniji gnostički utjecaj u Indiji. Drugim riječima, židovska je kabala bila ta koja je utjecala na indijsku tantru, a ne obrnuto. Tantra je stil okultizma za koji znanstvenici priznaju da je nastao u srednjovjekovnoj Indiji najkasnije u petom stoljeću nove ere, nakon čega je utjecao na hinduističke tradicije i budizam. Evanđelje po Tomi, otkriveno među gnostičkim evanđeljima u blizini Nag Hammadija, 1945., nazvano je po apostolu Tomi, za kojeg kršćani u Kerali, u jugozapadnoj Indiji, tradicionalno vjeruju da je širio kršćanstvo među tamošnjim Židovima.

Edward Conze, britanski proučavatelj budizma, istaknuo je da su budisti bili u kontaktu s tim kršćanima Tome.”

Elaine Pagels spomenula je da su se “trgovački putevi između grčko-rimskog svijeta i Dalekog istoka otvarali u vrijeme kada Gnosticizam je cvjetao (80.-200. po Kr.); generacijama su budistički misionari prozelitizirali u Aleksandriji.”

Godine 1833. Csoma de Körös je prvi izvijestio o legendi o Shambhali na Zapadu.

Na temelju jezičnih srodnosti između mađarskog i turkijskog jezika, de Körös je smatrao da je podrijetlo mađarskog naroda bilo u “zemlji Jugura (Ujgura)” u Xinjiangu, pokrajini sjeverozapadne Kine. U pismu iz 1825. Csoma de Körös je napisao da je Shambhala poput budističkog Jeruzalema i vjerovao je da će se vjerojatno pronaći u Kazahstanu, blizu pustinje Gobi.

Drugi su ga kasnije također preciznije locirali ili u Xinjiang ili na planine Altai. Csomino znanje o Shambhali izvedeno je iz Kalachakra Tantre tibetanskog budizma, praznovjernog i visoko ritualiziranog skupa vjerovanja koja su se razvila iz amalgama budizma, hinduističke tantre i predbudističke šamanističke religije Bön. Razvijena u desetom stoljeću, Kalachakra je najudaljenija od ranijih budističkih tradicija.

U tibetanskoj budističkoj tradiciji tvrdi se da je Buddha poučavao Tantru, ali kako su to bila “tajna” učenja, koja su se prenosila samo od gurua do učenika, ona su uglavnom zapisivana dugo nakon njegovih drugih učenja. Međutim, povjesničari tvrde da je pripisivanje ovih učenja povijesnom Budi “očigledno apsurdno.” [7] Kalachakra tantru lame smatraju vrhuncem svih budističkih sustava, ali tradicionalno postoje samo pojedinačni stručnjaci koji uistinu upravljaju njezinim kompliciranim ritualom. Za Žute šešire (Gelugpa), to su Dalaj Lama i Pančen Lama. U javnosti, kako je otkriveno u opsežnoj studiji Victora i Victorije Trimondi, Dalaj Lama izvodi samo sedam najnižih razina inicijacije, dok se o tajnama gornjih osam stupnjeva ne smije, pod prijetnjom mučne kazne, razgovarati s neupućenima. . U tim višim stupnjevima koriste se ekstremne mentalne i fizičke vježbe da se inicijant gurne u stanje izvan dobra i zla. Oslikavajući tendencije pronađene među gnosticima, Kalachakra tantra zahtijeva od inicijata da se prepusti ubijanju, laganju, krađi, nevjeri, konzumiranju alkohola i spolnom odnosu s djevojkama iz “niže klase”.

Spominjanje Shambhale od strane Csome de Körösa postalo je osnova mističnih spekulacija koje je ponudila H. P. Blavatsky, koja je osnovala Teozofsko društvo, te je postala smatrana proročištem masonerije i kumom okultnog. Blavatsky je postala uvelike odgovorna za iniciranje popularnosti budizma kao izvorišta drevne mudrosti. Točnije, Blavatsky je vidjela tibetanski budizam kao jedino pravo očuvanje drevnog šamanizma i tradicije magije. Iskorištavanje mita o Shambhali bilo je u skladu s novim političkim pravcima Velike igre, u kojoj će sudjelovati akteri povezani s Teozofskim društvom i Martinističkim redom, na čelu s Gérardom Encausseom, također poznatim kao Papus. Kao mladić Encausse je proučavao kabalu i kasnije se pridružio Francuskom teozofskom društvu, a bio je i član Hermetičkog bratstva Luxora i Zlatne zore. Papus je također osnovao Kabalistički red Rose-Croix (OKR+C) zajedno sa Saint-Yvesom d’Alveydreom, velikim meštrom Martinističkog reda, koji je predložio političku filozofiju sinarhizma, koja je postala temelj velikog dijela fašizma dvadesetog stoljeća. . Sinarhija je počela značiti “vladavinu tajnih društava”, služeći kao svećenička klasa u izravnoj komunikaciji s “bogovima”, što znači Uzašli Majstori Agarthe, legendarnog grada za koji se kaže da prebiva u šupljoj zemlji.

Agartha je bila povezana s mitom o Shambhali, koji je Blavatsky popularizirala kao legendarni dom arijevske rase, a svoj je utjecaj izvukla iz okultnog romana Bulwer-Lyttona, The Coming Race ili Vril: The Power of Coming Race. Vjerojatno je putem martinističkih kanala poljski istraživač Ferdynand Ossendowski saznao za legendu o Agarthi. Ossendowski je 1922. napisao knjigu pod naslovom Zvijeri, ljudi i bogovi, u kojoj priča priču za koju tvrdi da mu je priopćena o podzemnom kraljevstvu koje postoji unutar zemlje. Ovo kraljevstvo je budistima bilo poznato kao Agharti, što je povezano sa Shambhalom. Ossendowskom su pričali o čudesnim moćima tibetanskih redovnika, a posebno Dalaj Lame, koje su stranci jedva mogli shvatiti, te je nastavio: “Ali postoji i još moćniji i svetiji čovjek… Kralj svijeta u Aghartiju. Uspostavljajući OKR+C, koji se počeo smatrati “unutarnjim krugom” Martinističkog reda, Papus je sanjao o ujedinjenju okultista u oživljeno rozenkrojcersko bratstvo, kao međunarodni okultni red, u kojem se nadao da će Rusko Carstvo igrati ulogu vodeću ulogu kao most između Istoka i Zapada.[10] Papus je vjerovao da je golemo Rusko Carstvo jedina sila sposobna osujetiti zavjeru “Braće iz sjene” i pripremiti se za nadolazeći rat s Njemačkom. Papus je služio caru Nikoli II. i carici Aleksandri i kao liječnik i okultni savjetnik. Preko Papusa carska se obitelj upoznala s njegovim prijateljem i duhovnim mentorom, mistikom Maître Philippeom koji je imao važan utjecaj na kraljevsku obitelj prije Rasputina. Vjerovalo se da posjeduje izvanredne iscjeliteljske moći, kao i sposobnost upravljanja munjama, da putuje nevidljivo. Navodni krivotvoritelji Sionskih protokola također su se koristili ranijom verzijom djela koje je otkrio Papus.

Ključni akter u tim spletkama bio je lama Agvan Dorjieff (ili Dorzhiev), glavni učitelj Dalaj Lame XIII., koji je postao njegov veleposlanik na dvoru cara Nikolaja II. Godine 1898., samo nekoliko mjeseci nakon Crowleyeva posjeta, Dorjieff je sam otputovao u St. Petersburg kako bi se susreo s carem. Dorjieffov sastanak s Nikolom II organizirao je carev bliski pouzdanik, princ Esper Ukhtomskii (1861. – 1921.). Teozof, najbliži saveznik Uhtomskog bio je grof Sergej Witte, ruski ministar financija i prvi rođak Blavatske. Kada je Ukhtomskii pratio Nikolu II dok je bio na njegovoj velikoj turneji po Istoku, stupio je u kontakt s Blavatsky i Olcottom u sjedištu Teozofskog društva u Adyaru, Indija, i obećao da će upotrijebiti svoj utjecaj za promicanje njihovih projekata.[12] Nagovještavajući prirodu ruskih ambicija koje je predstavljao, Ukhtomskii je napisao, “u našoj organskoj povezanosti sa svim ovim zemljama leži zalog naše budućnosti, u kojoj će azijska Rusija značiti jednostavno cijelu Aziju.”

Kako je objasnio, Veze koje spajaju naš dio Europe s Iranom i Turanom [Srednja Azija], a preko njih s Indijom i Nebeskim Carstvom [Kinom], toliko su drevne i trajne da, još uvijek, mi sami, kao nacija i država, ne razumijemo u potpunosti njihovo puno značenje i dužnosti koje nam nameću, kako u unutarnjoj tako i u vanjskoj politici.

Do 1890-ih Dorjieff je počeo širiti priču da je Rusija mitska zemlja Shambhala, da je Nikola II bijeli car koji će spasiti budizam, budivši nadu da će podržati Tibet i njegovu religiju. Do 1903. i lord Curzon, potkralj Indije, i Francis Younghusband postali su uvjereni da su Rusija i Tibet potpisali tajne ugovore koji prijete britanskim interesima u Indiji i sumnjali su da Dorjieff radi za ruske.

Strah da će Rusija uvući Tibet u veliku igru kako bi kontrolirala rute preko Azije bio je stoga razlog za britansku invaziju na Tibet tijekom 1903.-4. Prema legendi, Dorjieff je tada pobjegao u Mongoliju s Dalaj Lamom. Moguće je da je Dorjieff također bio umiješan u kasniju zavjeru stvaranja golemog mongolskog carstva u središnjoj Aziji, koju je napravio “Ludi barun” Roman von Ungern-Sternberg, koji je 1921. uspostavio kratkotrajni režim u Vanjskoj Mongoliji tijekom ruskog Građanski rat. Samoproglašeni budist ratnik koji je sanjao o vođenju svetog rata u Aziji, barun se držao mita o “Shambhali”, vjerovao je da je reinkarnacija Kangchendzönga, mongolskog boga rata, i navodno je pokušao kontaktirati “kralja svijet” u nadi da će unaprijediti svoj plan. Dorjieffov učenik bio je Sternbergov časnik za opskrbu, a Ferdinand Ossendowsky također je bio ključni savjetnik, pridruživši se barunovoj vojsci kao zapovjednik jedne od postrojbi za samoobranu. Mnogi su sumnjali da je Dorjieff jedno te isto što i George Gurdjieff, karizmatični hipnotizer, trgovac tepisima i špijun, koji je radio kao ruski tajni agent na Tibetu početkom dvadesetog stoljeća. Budući da je bio u kontaktu s bektašijskim sufijima u Turskoj, Gurdjieff je također iznio mit o srednjoazijskom šamanizmu kao izvoru okultne tradicije.

Društvo Green Dragon Gurdjieff je također imao navodne veze s britanskom obavještajnom službom.[15] Također se često govorilo da su se on i Josif Džugašvili, kasnije poznat kao Staljin, upoznali kao mladi studenti dok su pohađali istu bogosloviju na Kavkazu. Gurdjieffovi obiteljski zapisi sadrže informacije da je Staljin neko vrijeme živio u kući njegove obitelji.[16] Postoje također sugestije da je Staljin pripadao okultnom “istočnom bratstvu”, koje se sastojalo od Gurdjieffa i njegovih sljedbenika.[17] Louis Pauwels, bivši Gurdjieffov učenik, u svojoj knjizi Monsieur Gurdjieff, tvrdi da je jedan od “Tragača za istinom” o kojima Gurdjieff govori u svojoj knjizi Susreti s izvanrednim ljudima bio Karl Haushofer koji je, preko svog učenika Rudolfa Hessa, utjecao na razvoj geopolitičke strategije Adolfa Hitlera. Haushofer je također bio vodeći član društva Thule, iz kojeg se razvila Nacistička stranka, a koje je utemeljio barun Rudolf von Sebottendorf, koji je studirao kabalu u Turskoj pod Bektaši sufijima koji su također bili slobodni zidari. Haushofer je navodno bio s Gurdjieffom u Tibetu, navodno je savjetovao Haushoferu da usvoji svastiku.[18] Društvo Thule također je trebalo uspostaviti kontakt s tajnim monaškim redovima Tibeta preko male kolonije tibetanskih budista, koja je osnovana u Berlinu 1928. Prema Pauwelsu i Bergieru, u Jutru čarobnjaka, Društvo Thule nastojalo je pakt sa Shambhalom, ali samo je Agarthi pristao pomoći.

Haushofer je vjerovao, slijedeći okultnu legendu, da su se Arijevci nakon globalne kataklizme podijelili u dvije skupine. Jedan je otišao na jug i osnovao Agarthi, nositelja desnog puta i pozitivnog vrila. Drugi se pokušao vratiti u Hyperborea-Thule, osnivajući umjesto toga Shambhalu, grad degeneriranog lijevog puta i negativnih sila.

Tibetansko budistička enciklopedija

HOP

HOP -portal na Telegramu
https://t.me/hopportal