Nanokompoziti grafen oksida i nanočestica srebra (GO-AgNPs) privukli su veliku pozornost zbog svog potencijala u biomedicinskoj upotrebi

0
4343

Nanokompoziti grafen oksida i nanočestica srebra (GO-AgNPs) privukli su veliku pozornost zbog svog potencijala u biomedicinskoj upotrebi. Međutim, potencijalna toksičnost GO-AgNP kod životinja i ljudi ostaje nepoznata, osobito kod fetusa u razvoju. Ovdje smo izvijestili o citotoksičnosti posredovanoj GO-AgNP i statusu epigenetske promjene u kozjim fetalnim fibroblastnim stanicama (CFFC). Ukratko, proliferacija i stopa apoptoze GO-AgNP-tretiranih CFFC-a (4 i 8 µg/mL GO-AgNP-a) mjereni su korištenjem kompleta za brojanje stanica (CCK-8) i aneksin V/propidij jodid (PI ) test, respektivno.

Screenshot_20230419-152712_FacebookScreenshot_20230419-152733_Facebook

Osim toga, proučavan je oksidativni stres izazvan GO-AgNP-ima i detaljni mehanizmi procjenom stvaranja reaktivnih kisikovih vrsta (ROS), superoksid dismutaze (SOD), laktat dehidrogenaze (LDH), malondialdehida (MDA) i kaspaze-3 i abnormalna metilacija. Ekspresija pro- i anti-apoptotskih gena i DNA metiltransferaza mjerena je pomoću reverzne transkripcije praćene RT-qPCR. Naši podaci pokazuju da GO-AgNP uzrokuju citotoksičnost na način ovisan o dozi. GO-AgNP izazivaju značajnu citotoksičnost gubitkom stanične vitalnosti, proizvodnjom ROS-a, povećanjem istjecanja LDH i razine MDA, povećanjem ekspresije pro-apoptotskih gena i smanjenjem ekspresije anti-apoptotskih gena. GO-AgNP potaknuli su hipometilaciju DNA i smanjenu ekspresiju DNMT3A. Sve zajedno, ova je studija pokazala da GO-AgNP povećavaju stvaranje ROS-a i uzrokuju apoptozu i hipometilaciju DNA u CFFC-ima. Stoga bi se potencijalne primjene GO-AgNPs u biomedicini trebale ponovno procijeniti.

M.B.

HOP

HOP -portal na Telegramu
https://t.me/hopportal