Washington potvrdio da postoji “mala američka vojna prisutnost” u Ukrajini, Kina najavljuje rat za Tajvan

0
2061

Službeno je – SAD su u ratu s Rusijom. Ovo više nije proxy rat bez obzira na to je li dana službena izjava. Washington je potvrdio da postoji “mala američka vojna prisutnost“, ali je to priznao tek nakon curenja podataka iz Pentagona. Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby inzistira na tome da se američki vojnici ne bore na bojnom polju.

“Neću govoriti o konkretnim brojevima i takvim stvarima. Ali da pređemo na vaše točno pitanje, mala je prisutnost američke vojske u veleposlanstvu u suradnji s uredom obrambenih izaslanika kako bi nam pomogli u radu na utvrđivanju odgovornosti za materijal koji ulazi i izlazi iz Ukrajine,” rekao je Kirby, tvrdeći da trupe povezuju se s određenom ambasadom. Prvotno curenje podataka pokazalo je da se također nalazi najmanje 50 vojnika iz Ujedinjenog Kraljevstva na terenu u Ukrajini, zajedno s vojnim osobljem iz 33 zemlje NATO-a.

New york Times izvijestio je u ponedjeljak ujutro da članice NATO-a gomilaju svoje trupe duž granice.

“NATO se brzo kreće od onoga što vojska naziva odvraćanje osvetom na odvraćanje uskraćivanjem. U prošlosti je teorija bila da će se države članice, ako Rusi izvrše invaziju, pokušati održati dok im savezničke snage, uglavnom američke i bazirane kod kuće, ne priteknu u pomoć i osvete se Rusima kako bi ih pokušale potisnuti natrag,” Steven napisao je Erlanger. Ali NATO ovaj put ide u ofenzivu, a ne u defanzivu. “Spriječiti to, odvratiti poricanjem, znači revoluciju u praktičnom smislu: više trupa stacioniranih uz rusku granicu, veća integracija američkih i savezničkih ratnih planova, veća vojna potrošnja i detaljniji zahtjevi za saveznike da imaju posebne vrste snaga i opremu za borbu, ako je potrebno, na unaprijed određenim mjestima”, napisao je novinar.

Rat u Ukrajini već je koštao više nego bilo koji rat nakon Drugog svjetskog rata. Ukrajina nije članica NATO-a i nikada nije bilo situacije u kojoj je NATO pripremao svoje trupe za borbu protiv zemlje koja nije povezana s njegovim savezom. Rusija je sada potpuno stjerana u kut i rat mora eskalirati. Putin se neće povući niti se predati. Rusija nema mogućnost predaje jer bi svjetske sile nasrnule i preuzele naciju, uključujući njezine vrlo vrijedne resurse, koje su cijelo vrijeme željele. Zelenski više ne vodi glavnu riječ, a globalne elite odlučit će koliko brzo će eskalirati ovu bitku. Bezbrojni muškarci, žene i djeca će umrijeti, a sve za ponos nekolicine koji žele uništiti svijet kako bi ponovo izgradili bolji.

Kineski predsjednik Xi Jinping najavio je da se sprema za rat. Vojni proračun ove će godine porasti za oko 7,2 posto nakon što se već udvostručio tijekom prošlog desetljeća. Ovo nije iznenadna odluka. Kina se već neko vrijeme tiho pozicionira i bilježi pogrešne poteze Rusije s Ukrajinom. Narodna oslobodilačka vojska (PLA) sada novači vojnike, a veterani i fakultetski obrazovani studenti bit će na vrhu popisa.

Ratovi se sada vode pomoću inteligencije i strategija, a ne čistom grubom snagom. PLA traži i žene i muškarce, a posebno je zainteresiran za one sa STEM pozadinom. Kineska najava dolazi nakon što je teksaški republikanski zastupnik Michael McCaul posjetio Tajvan kako bi “pružio odvraćanje Kini”. Još gore, McCaul je rekao međunarodnom tisku da će se Amerika boriti uz Tajvan ako Kongres odobri.

Na tipičan politički način, McCaul je predložio svjetski rat! “Tajvan je u vrlo različitoj poziciji od Ukrajine”, rekao je McCaul.

“Prvo, nisu testirani u borbi niti spremni. Nisu spremni za rat.” Njegovo rješenje? “Kada pogledate Ukrajinu, imali su podršku NATO-a. Nemate NATO na Pacifiku”, nastavio je. “Zato kada gledamo Japan, Južnu Koreju, Filipine, Australiju, moramo započeti te rasprave kao sredstvo odvraćanja od mira.”

Mir s Ukrajinom nikada nije bio opcija, a Zelenski je dao do znanja da se neće susresti s Moskvom oko bilo kakvog dogovora. U stvari, NATO i drugi izravno su pomogli Kijevu da prekrši svoja obećanja Moskvi, poput Francuske i Njemačke koje su pomogle u posredovanju prijevare oko Sporazuma iz Minska kako bi Ukrajini kupili vrijeme da izgradi svoju vojsku. Kina ima strategiju i misiju.

Gubitak Tajvana smatrao bi se nesagledivim gubitkom, a oni su spremni ući u rat protiv svake nacije koja intervenira. Zapad se već rastegnuo fiksacijom na Ukrajinu dok se njihova vlastita gospodarstva raspadaju. Zanimljivo je da američke obavještajne službe vjeruju da će Kina napasti Tajvan 2027. Računalo također pokazuje da bi svjetski rat mogao dosegnuti vrhunac već 2027., a razdoblje od 2024. do 2027. je zabrinjavajuće.

HOP

HOP -portal na Telegramu
https://t.me/hopportal