10 nedostataka pametnih brojila od više kvarova, zračenja, hakiranja do viših cijena …

0
4310

Pametna brojila i nisu toliko pametna!

mr.sc. Arna Šebalj - znanstvene vijesti
mr.sc. Arna Šebalj – znanstvene vijesti

Pisali smo već o pametnim brojilima. Na mnogim mjestima već su i u primjeni, istina, ne tako sofisticirana koja tek stižu.

Informacije idu dalje a istraživanja i primjena ukazuju na mnogo neočekivanih ali i opasnih okolnosti.

Nije sve kako se čini. Stoga valja dobro razmisliti prije donošenja odluka o njihovoj primjeni jer se tiču cjelokupnog stanovništva. Očekujem od naših parlamentaraca ipak malo i znanja, prethodnog.

https://www.elektrosensibel-ehs.de/smart-meter/

 

Pametna brojila najnovija su tehnologija za mjerenje potrošnje električne energije, plina ili vode. Oni elektronički bilježe vašu potrošnju energije i šalju je vašem komunalnom poduzeću.

Glavni argument komunalnih poduzeća za ugradnju pametnih brojila je da štede novac jer više ne moraju zapošljavati ljude koji će vam očitavati brojila. Loša strana je što je vaše zdravlje ugroženo! Oni predstavljaju rizik za vas i vašu obitelj jer koriste bežični ili neki drugi oblik elektromagnetskog polja za prijenos podataka o vašoj potrošnji. Također krše i vašu privatnost. electricsense.com

Pametno brojilo stoga je pogodnost za tvrtke. Značajno smanjuje troškove rada potrebne za upravljanje očitanjima brojila. S druge strane, uvođenje ovih takozvanih “pametnih” uređaja značajno povećava broj mnogih bolesti. Tisak se obično slaže s operaterovim stajalištem – čak i ako bi se očekivalo da mogu suosjećati sa zdravstvenim problemima svojih čitatelja.

 

Ako patite od nesanice, vrtoglavice, glavobolje, visokog krvnog tlaka, lupanja srca, gubitka pamćenja, nedostatka energije, tinitusa (zujanja u ušima) i nedostatka koncentracije, to bi mogla biti izravna posljedica pametnog brojila instaliranog u vašem domu.

 

Pametno brojilo prikuplja i pohranjuje detaljne informacije

Nova brojila električne energije kontinuirano i danonoćno prijavljuju vašu potrošnju električne energije mrežnom operateru. Komunalna poduzeća diljem svijeta ugrađuju SMART mjerače za mjerenje potrošnje električne energije, vode i plina. Tako mrežne tvrtke znaju kada ste noću u kupaonici, kada ste kod kuće ili kada vas nema. Pametna brojila imaju otvoren put i za dodatne usluge, koje sada mnogi nude u redu čekanja. Tada stranci mogu saznati gledate li TV, koje kanale gledate, kada usisavate ili koristite sušilicu. Podaci se mogu koristiti za izvlačenje izuzetno detaljnih informacija o vama i životu vaše obitelji.

Opasnosti inteligentnih mjernih uređaja

–         Pametna brojila sama troše energiju

–         Lako otkrivaju podatke o privatnosti

–         Nenamjerno emitirajte velike doze nezdrave RF energije u svoj dom

 

Pametna brojila emitiraju intenzivno mikrovalno zračenje do 14.000 puta dnevno. Ona ometaju staničnu elektrokemiju i uzrokuju zdravstvene simptome kao što su migrene, tinitus, nesanica, vrtoglavica, tjeskoba, bol u prsima, lupanje srca i gubitak pamćenja.

U svibnju 2011., ogranak WHO-a za istraživanje raka, IARC (Međunarodna agencija za istraživanje raka), klasificirao je radiofrekvencijski EMF, kako ga odašilju i primaju pametni mjerači, kao kancerogene tvari klase 2B. Snaga i učestalost izboja zračenja čine pametna brojila posebno opasnim za ljudsko zdravlje.

Mnogi su ljudi otkrili da su učinci pametnih brojila suptilni i trenutni. Na primjer, u roku od nekoliko mjeseci od uvođenja pametnih brojila u Kaliforniji 2010.,  podneseno je više od 2000 zdravstvenih pritužbi . Kupci su prijavili simptome kao što su jake glavobolje, mučnina, vrtoglavica, tahikardija, nesanica i tinitus.

Još je alarmantniji nedostatak podataka o dugoročnim učincima zračenja pametnih brojila. S obiljem znanstvenih dokaza koji pokazuju štetne učinke EMF-a na ljudske stanice, pravi učinci stalnih, 24/7 pulseva zračenja pametnog mjerača postat će vidljivi tek s vremenom.

 

Mitovi o pametnom brojilu

Komunalna poduzeća tvrde da pametna brojila nude prednosti potrošačima. Kao što je pristup većem broju podataka, boljim uslugama te uštedi troškova i energije putem analize podataka. Međutim, izvješća iz cijelog svijeta uvijek iznova pokazuju da pametna brojila ne ispunjavaju ta obećanja i nemaju utjecaja na potrošnju energije.

Jedna je stvar nemati nikakve koristi – ali zračenje iz pametnih mjerača također predstavlja značajnu zabrinutost za zdravlje i sigurnost.

 

10 nedostataka pametnih brojila:

–         Kontinuirano izlaganje zračenju (rezultirajući zdravstveni problemi)

–         Kršenje vaše privatnosti

–         Rizik od hakiranja vaših osobnih podataka i kibernetičkog kriminala (kriminalci mogu točno identificirati vaše dnevne navike i jeste li kod kuće ili ne. (radiationhealthrisks.com )

–         Sigurnost i privatnost (tko može vidjeti vaše podatke o potrošnji i što može učiniti s njima? Policija može vidjeti da li se u kući odvijaju sumnjive osobe ili ilegalne aktivnosti.)

–         Previše fakturiranja (potrošnja može biti precijenjena do 600%)

–         Viši račun (troškovi uvođenja prenose se na potrošača)

–         Veći račun (digitalno brojilo samo troši energiju)

–         Dodatni troškovi (digitalna brojila potrebno je mijenjati svakih 5-15 godina, dok elektromehanička brojila imaju životni vijek do 60 godina)

–         Više kvarova (digitalno je ranjivije zbog mnogih elektroničkih komponenti)

–         Opasnost od požara (u inozemstvu je frapantan broj požara uzrokovanih pametnim brojilima)

 

Prema desetgodišnjem planu razvoja distribucijske mreže od 2018. do 2027., na zamjenu starih brojila HEP planira potrošiti 1,32 milijarde kuna, objavljeno tada, 2018.

Tada, 2018., t-portal je objavio jedan kraći tekst u kojemu je rečeno i ovo:

„Uvođenje pametnih brojila prvi je korak u uspostavljanju pametne energetske mreže na razini Europske unije s ciljem postizanja racionalnijeg pristupa proizvodnji, potrošnji i distribuciji električne energije.“ Danas, 2023. pitam se što je od ovoga istina?

HOP

HOP -portal na Telegramu
https://t.me/hopportal