Britanski član parlamenta s doktoratom iz ruske vojne strategije upozorava da ruski špijunski brodovi mapiraju vjetroelektrane i ključne kablove uz britansku obalu

0
2263

Britanski član parlamenta s doktoratom iz ruske vojne strategije upozorava da ruski predsjednik Vladimir Putin priprema napad na Ujedinjeno Kraljevstvo u pripremi Trećeg svjetskog rata.

“Dugo su to bila samo nagađanja”, napisao je u četvrtkom komentaru za The Telegraph član zastupnika s otoka Wighta Bob Seely, koji sjedi u Odboru za vanjske poslove. “Sada znamo sa sigurnošću: ruski špijunski brodovi mapiraju vjetroelektrane i ključne kablove uz britansku obalu. Može postojati samo jedan razlog za to: naučiti kako sabotirati britansku i europsku kritičnu infrastrukturu u slučaju rata punog razmjera sa Zapadom.

“Otrežnjujuća je istina da se naši potencijalni protivnici, Rusija na zapadu i Kina na istoku, spremaju za širi sukob. To ne znači da će se sukob dogoditi – priprema ga čini manje vjerojatnim – ali hitno moramo prepoznati opseg prijetnja trenutnom poretku.

“Naš svijet postaje znatno opasniji. A Britanija nije spremna.”

Seelyjeva upozorenja nisu za izazivanje straha, već za poticanje hitnih priprema za obranu u ime Ujedinjenog Kraljevstva.

“Nismo uspjeli uočiti trend, u Rusiji, ali ni u Kini, jer su predugo naši čelnici naivno pretpostavljali da vladari tih zemalja dijele naše poglede i pretpostavke”, napisao je. “Nemaju. Kao što smo vidjeli s Putinom, rat nije samo zamisliv, već je i neophodan.

“Koristeći svoje špijunske brodove u Sjevernom i Baltičkom moru, on prijeti da će još više proširiti taj sukob. Ne možemo si priuštiti da mu to dopusti.”

Seely upozorava protiv “poricanja” potencijala za Treći svjetski rat i kaže da Ujedinjeno Kraljevstvo mora biti predvodnik NATO-a na moru ako on izbije.

“NATO savez ostaje opasno izložen na moru”, napisao je. “Rusija ispituje europske ranjivosti. Osim hrane, dnevni kritični zahtjevi modernog društva su energija i komunikacije. Podvodnih arterija moderne civilizacije je iznenađujuće malo.

Zastupnik Bob Seely rekao je da bi sabotiranje podmorskih kabela u tom području osakatilo UK ako izbije rat.

Nove informacije da Moskva šalje brodove kako bi  špijunirali britansku obalu pokazuju da ruski čelnik Vladimir Putin istražuje načine kako napasti UK i njezine europske saveznike, rekao je konzervativni član parlamenta Bob Seely.

Bojim se da Putin procjenjuje opcije za napad na Zapad, ako poželi eskalirati sukobe, a da ne izazove vojni odgovor NATO-a”, napisao je Seely, zastupnik za Isle of Wight, u četvrtak u komentaru za The Telegraph.

Seely je bivši časnik britanske vojske s doktoratom ruske vojne strategije.

Seelyjevu zabrinutost izazvala su nova izvješća da Rusija provodi masovno pomorsko izviđanje članica NATO-a.
Zajednička istraga javnih emitera u Danskoj, Norveškoj, Švedskoj i Finskoj u srijedu je otkrila da je flota ruskih brodova prerušenih u ribarske ili istraživačke brodove špijunirala u Sjevernom moru, tražeći načine da sabotira vjetroelektrane i podmorske kablove.

Igor  Dreniančević

HOP

HOP -portal na Telegramu
https://t.me/hopportal