Svoje uništavanje sustav Obrane od Tuče započeo je 2000. godine i uništava se i danas (sezona kasni, raketa nema, otopina se navodno razvozi, ne zna se količina, radi samo polovica GP-a), suprotno propisanoj i znanstveno argumentiranoj metodologiji rada

0
3799

SUSTAV RANE NAJAVE OPASNIH METEOROLOŠKIH POJAVA I ULOGA METEOROLOŠKE I HIDROLOŠKE SLUŽBE

Sve više se u medijima spominju „ rana upozorenja na opasne pojave“, pa da vidimo o čemu se radi.
Parola WMO-a je „rana upozorenja za sve“
Glavni tajnik Ujedinjenih naroda António Guterres želi osigurati da do kraja 2027. godine svaki stanovnik Zemlje bude zaštićen sustavima ranog upozorenja.
Sustavi ranog upozorenja su dokazano djelotvorna mjera prilagodbe klimatskim promjenama koja spašava živote i daje najmanje deseterostruki povrat ulaganja. Međutim, samo polovica zemalja na svijetu ima sustave ranog upozorenja, a obuhvat je naročito slab u malim otočnim zemljama u razvoju, najslabije razvijenim zemljama i Africi.
Inicijativa Rana upozorenja za sve uživa široku potporu. Predvode je WMO, Ured UN-a za smanjenje rizika od katastrofa, Međunarodna telekomunikacijska unija i Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca uz potporu više od 20 drugih UN-ovih agencija i čitavog niza dionika, od financijskih institucija do privatnog sektora.
E, ova zadnja rečenica, gdje su u igri WMO (gomila birokrata), UN (ista priča) i potpora više od 20 drugih UN-ovih agencija i financijskih institucija do privatnog sektora, ne zvuči obećavajuće, isto kao što je zvučalo u doba corone, samo je u igri bila WHO, koja i danas nastoji zavladati svjetskim zdravstvanim sustavom. Da li je Božinovićevo slanje „testnih“ poruka svima kojima imaju mobitele put ka totalnoj kontroli ljudi (iako ona već na neki način postoji)?

DHMZ-ova povijesna modernizacija: Radarska mjerenja i njihov doprinos u sustavu Meteoalarm dio intervjua sa dr. sc. Klemen Bergant, izvršnim direktorom EUMETNET-a:
DHMZ je u sklopu povijesne modernizacije koju provodi, prošle godine instalirao radare na Jadranskoj obali i time je cijeli teritorij Hrvatske po prvi puta pokriven radarskim mjerenjima. Koliko su radarska mjerenja važna za pravodobna upozorenja i kakav je njihov doprinos sustavu Meteoalarm?
Radarska mjerenja su neprocjenjiva za praćenje i trenutno predviđanje ekstremnih oborina, a također se sve više asimiliraju u numeričke modele predviđanja vremena kako bi se poboljšale kratkoročne vremenske prognoze. Poboljšanjem praćenja, prognoze trenutnog stanja i predviđanja ekstremnih oborina, radarska mjerenja pridonose pouzdanim ranim upozorenjima, koja se šire putem dobro uspostavljenih nacionalnih kanala i sustava Meteoalarm. I kroz učinkovite sustave ranog upozoravanja, nacionalne meteorološke i hidrološke službe doprinose zaštiti života i imovine. Meteorološki radari su neizostavan alat svake moderne nacionalne meteorološke i hidrološke službe. Želim naglasiti da nedavni projekti modernizacije DHMZ-a nisu bitni samo za Hrvatsku nego i za širu europsku zajednicu. Modernizirani hrvatski motriteljski sustavi doprinijet će boljoj pokrivenosti Europe visokokvalitetnim podacima u stvarnom vremenu i time poboljšati kvalitetu naših zajedničkih paneuropskih proizvoda i usluga, kao što je OPERA meteorološki radarski kompozit.
Radari su jedan od alata za upozorenja na tuču. Što možemo naučiti iz iskustava EU zemalja vezano uz obranu od tuče i posebno ako se možete osvrnuti zašto je obrana od tuče ukinuta u Sloveniji (prije je radio u Sloveniji)? (Ovo je strogo tempirano i ciljano pitanje, jer je on prije radio u HMZ Slovenije)
Iako bismo svi željeli imati čarobni štapić za zaustavljanje tuče, nažalost nema znanstvenih dokaza da bi suzbijanje tuče glaciogenim zasijavanjem oblaka doista uspjelo. U svojoj Izjavi o promjenama vremena, WMO ističe: Iako je postignut napredak, naše razumijevanje oluja još nije dovoljno kako bi omogućilo pouzdano predviđanje učinaka zasijavanja na suzbijanje tuče. Superstanične oluje prepoznate su kao poseban problem zbog štete koju uzrokuju ovi vrlo dinamični i energetski mezoskalni sustavi. Stoga je malo članica EUMETNET-a aktivno uključeno u aktivnosti suzbijanja tuče, a niti jedna kolektivna aktivnost EUMETNET-a nije posvećena ovoj temi. (Još jedna izjava birokrate koji ne zna, niti je ikada radio u tome području)

SUZBIJANJE TUČE (IZJAVA WMO)
Tuča uzrokuje znatne ekonomske gubitke usjevima i imovini. Postoji mnogo hipotetičnih prijedloga za suzbijanje tuče, a u mnogim se zemljama koriste metode zasijavanja. Fizičke hipoteze uključuju koncepte korisnog natjecanja (stvaranje mnogih dodatnih embrija tuče koji se međusobno učinkovito bore za prehladnu vodu), snižavanje putanje (c ciljem smanjenja veličine zrna tuče) i preuranjeno ispiranje kišom. U skladu s ovim konceptom, metode zasijavanja usredotočuju se na periferne regije velikih olujnih sustava prije nego na glavno uzlazno strujanje.
Naše razumijevanje oluja još uvijek nije dovoljno za pouzdanu prognozu o učincima zasijavanja na tuču. Mogućnosti povećanja ili smanjenja tuče ili kiše u određenim uvjetima bile se predmetom rasprava u znanstvenoj literaturi. Oluje sa superćelijama prepoznate su kao poseban problem. Numeričke simulacije modela oblaka pružile su uvid u složenost procesa stvaranja tuče, no te simulacije još uvijek nisu dovoljno točne za davanje konačnih odgovora. Znanstvenici u radnim i istraživačkim programima rade na određivanju povoljnih vremena, mjesta i količine zasijavanja za postizanje učinkovitog preinačavanja.
Učinjeno je nekoliko randomiziranih pokusa za suzbijanje tuče uz korištenje elemenata poput mase tuče, kinetičke energije, broja zrna tuče, i područja na koje je pala tuča. Međutim, većina pokušaja procjene uključila je nerandomizirane radne programe. U njima su često korišteni povijesni načini mjerenja jačine tuče u odnosu na veličinu štete, katkada uz ciljana i kontrolna područja uz vjetar, no takve se metode mogu pokazati nepouzdanima. Mnoge su grupe zahtijevale velika smanjenja. Težina znanstvenih dokaza do danas ne ukazuje na zaključke, koji bi bilo potvrdili ili zanijekali učinkovitost radnji vezanih uz suzbijanje tuče. Takva je situacija motivacija za radne programe koji bi ojačali fizičke komponente i komponente procjene njihovih napora. Značajan napredak u tehnologiji u zadnjih deset godina otvorio je nove putove kojima dokumentiramo i bolje razumijemo razvoj jakih oluja i tuče. Potrebni su novi pokusi o organizaciji oluje i stvaranju oborina uključujući tuču. okoliš, kao nacionalna meteorološka i hidrološka služba, ne sudjeluje u ovoj aktivnosti (Dakle, nema dokaza da je neučinkovita, a i niti učinkovita, isti je zaključak davnih godina donio i Geofizički zavod PMF-a u Zagrebu, ali idemo mi na glavnu temu).
Meteoalarm (http://meteo.hr/naslovnica-upozorenja.php?tab=upozorenja)
⦁ Zeleno Nema upozorenja
⦁ Žuto Vrijeme je potencijalno opasno
⦁ Narančasto Vrijeme je opasno
⦁ Crveno Vrijeme je izuzetno opasno
Dakle, područje RH je podijeljeno na regije od kojih svaka sadrži nekoliko županija i za određeni dan dobivaju pripadnu boju i vrijeme kada bi određena pojava mogla da se dešava (od –do), a pojave su kiša (obilna kiša), grmljavinsko nevrijeme, jaki vjetar, visoka tenperatura, niska temperatura, poledica i snijeg, te magla. (a gdje su ostale nepogode – stalno im pronalazim mane)
Slijedi nekoliko primjera za grmljaviske oluje (koristeći radarsku sliku postojećih novih radara, te indikatore električnih pražnjenja tj. grmljavine Blitzortung.org i Met Office) kako to nekada baš i ne radi:
5.6.2023. Oko 6 sati stvara se ispred navedene kišne mase izolirana konvektivna stanica(grmljavina) kod Bjelovara. Upozorenje (žuti alarm) je dan tek poslije 10 sati za Zagrebačku regiju za mogućnost grmljavine. Za Osječku regiju je dana mogućnost grmljavine (žuti alarm) poslije 16 sati, ali nije bila opažena !!
6.6.2023. Oko 10 sati grmi na Stružcu (Sisak) i Tremi (Križevci), a meteoalarm daje za Zagrebačku regiju (žuti alarm) i to od 12 sati.
9.6.2023. Meteoalarm daje mogućnost za Osječku regiju (žuti alarm) za grmljavinu od 00 do 24 sata (tako je najsigurnije), a ona se pojavljuje tek poslije 20 sati navečer (bolje ikad, nego nikad).
10.6.2023. Meteoalarm daje mogućnost za Osječku regiju (žuti alarm) za grmljavinu od 12 sati, a u ovoj noći (znači od 00 sati) sve do jutra grmljavinski sustav prolazi uz Dravu do Dunava (Koprivnica i okolica imaju i tuče).
11.6.2023. Meteoalarm ne daje ništa za Zagrebačku regiju (zeleni alarm), ali ima poslije 12 sati grmljavinu za tu regiju, nije puno, ali je ima.
To su samo nekoliko izvedenih realnih situacija kako meteoalarm na stranicama DHMZ-a (meteo.hr) radi i to samo za ove dvije regije Zagrebačku i Osječku, dok se druge nisu promatrale.
Gdje je tu još zagađenje zraka (Zagreb je bio prošle i ove godine na prvom mjestu u svijetu po zagađenosti zraka, a nikakvog upozorenja od DHMZ-a nije bilo, iako on ima mrežu postaja koje mjere kvalitetu zraka), poplave (naročito bujične), klizišta, cunami nemamo, ali imamo na moru visoku vodu i plavljenje riva (jaki jugo+pun mjesec+plima podiže vodu i do metar visine, ta pojava zove se još Seš (franc. seiches), bibavica, štiga, šćiga je stojni val koji se javlja u jezerima, zaljevima, kanalima, lukama, zatvorenim morima ili njihovim dijelovima, a očituje se u oscilacijama razina vode, te u periodičnim promjenama strujanja. Period mu ovisi o obliku i izmjerama zahvaćenoga područja, a uz osnovno titranje pojavljuje se i titranje viših frekvencija. Seši mogu biti uzrokovani naglim promjenama tlaka zraka i vjetra, poremećajima koji pristižu iz otvorenoga mora ili, iznimno, pomacima dna. Prvi su put opaženi u švicarskim jezerima, a nakon toga i u drugim jezerima i morima. Seši su česti u Jadranu, a periodi im variraju od približno 21 sat (cijeli Jadran), više od 6 sati (Kvarnerski zaljev) i 1 sat (Kaštelanski zaljev), pa do 20 minuta i manje (na primjer Bakarski zaljev). Kada postignu velike amplitude, seši ugrožavaju plovidbu i dovode do poplavljivanja riva), vulkane nemamo, ali postoji uvijek mogućnost dolaska pepela iz erupcija bliskih vulkana iz Italije i Grčke (ovaj jedan u blizini Napulja je počeo da ključa u svojoj kalderi), kao i famozni saharski pijesak, a što ćemo sa chemtrailsima (nemojte samo reći da ne postoje, ja se već dugo ne sjećam plavog neba, više je to nebo boje mlijeka), pa i WMO je priznala njihovo postojanje zbog zasjenjivanja neba (s čime?), da bi se „navodno“ smanjilo Sunčevo zračenje (da li se onda isplati koristiti solare?), a i sam WMO uvodi u atlas oblaka novu podvrstu oblaka (homogenitus?) – znači stvoren je djelovanjem čovjeka, dalje incidenti u NE Krško (radijacija, oko Černobila nakon toliko godina je prošlo od incidenta u travnju 1986. godine i još se bilježi pojačana radijacija u okolnom području od više stotina kilometara, pa je upitna i pšenica koju uvozimo iz Ukrajine, jer nemamo dovoljno svoje), požari, uragani i lavine (na svu sreću još ih kod nas nema), zemljotresi (područje geofizike, još se ne mogu prognozirati), potencijalni udari meteorita i asterioda (to je više u nadležnosti astronomije, ali je zanimljivo da se neki otkriju tek nekoliko dana prije njihova prolaska „blizu“ Zemlje)? Ali sve su to potencijalne ugroze za stanovništvo planeta i svi skupa udruženi se moramo boriti protiv toga.
Koja je brzina najave za te sve pojave? Pa uglavnom, što je pojava intenzivnija, potrebna je brža reakcija nadležnih službi u okviru od 2 sata do cca 12 sati (obavijesti za požare, bujične poplave, olujno nevrijeme, zagađenje zraka su najhitnije).

Screenshot_20230619-103101_Yandex Mail

 

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST POVODOM PRVE PRELIMINARNE ANALIZE U ORGANIZACIJI IBT-a
21. listopada 2022.Božidar Kemić
Poštovani,
Od samog početka osnivanja Instituta za Bio i Tehnosferu (IBT), u srpnju 2022, krenuli smo s prvim projektom kojem je bio cilj preliminarno prikupljanje dokaza o kontaminaciji biosfere na teritoriju Republike Hrvatske izazvanoj geoinženjerskim operacijama koje se u zračnom prostoru Republike Hrvatske provode već punih 14 godina. Te operacije provode se posljednje 4 godine s pojačanim intenzitetom , što je očito iz vizualnih praćenja preleta zrakoplova nad teritorijem Republike Hrvatske (posebno na potezu od Zagreba prema Sarajevu, u susjednoj Bosni i Hercegovini) te praćenja zagađenosti zraka putem sondi čiji mjerni rezultati se redovno objavljuju i dostupni su putem interneta.
Od prikupljenih uzoraka kišnice i prašine koja je ostala nakon isušivanja oborina, počev od srpnja 2022, 3 uzorka su količinski i prema prihvaćenim standardima analize zadovoljila detaljnu obradu od strane certificiranog laboratorija kojem je Institut povjerio ovu zadaću. Nakon detaljne analize uzoraka i komuniciranja relevantnih podataka laboratoriju (uključujući informaciju o sumnji na određene pretpostavljene teške metale kao kontaminante), uz dodatnu provjeru kako bi se izbjegle pogreške, laboratorij je ovih dana dovršio ovu preliminarnu analizu i dostavio rezultate Institutu IBT.
Rezultati su zabrinjavajući i potvrdili su našu početnu sumnju. Mi u Institutu IBT odlučili smo ove rezultate javno objaviti nakon detaljne analize svih popratnih dokumenata i materijala vezanih uz prikupljene uzorke (vrijeme, mjesto i okolnosti prikupljanja uzoraka te vezani događaji geoinženjerskih operacija) kako bismo ponudili puni kontekst za valjanu interpretaciju rezultata.

Ova preliminarna analiza tek je početak projekata Instituta IBT koji slijede, u kojima ćemo nastojti prikupiti i analizirati što više uzoraka (statistički značajan broj uzoraka) te izvesti što je moguće više mjerenja (kemijskih, bio-kemijskih, spektroskopskih, elektromagnetskih i drugih) stanja atmosfere nad teritorijem Republike Hrvatske kako bismo ustanovili istinu o tome što nam se zaista događa te otklonili sve sumnje u realnost geoinženjerskih operacija nad teritorijem Republike Hrvatske.
Ističem da je ovo izuzetno važno sa stanovišta zaštite zdravlja ljudi i okoliša naše zemlje. Prikupljene podatke  koristit ćemo kao snažan argument (sila argumenata) na osnovi kojeg ćemo sve relevantne državne institucije i tijela pozvati na odgovornost zbog nebrige i zapostavljanja ovih važnih problema s kojima se svi suočavamo. Pozivam sve sudionike ovih akcija da budu ustrajni i da maksimalno podrže ovaj zahtjevan rad koji je pred nama. Pozivam još jednom sve koji se svojim vještinama, znanjem i iskustvom mogu još aktivnije, u većoj mjeri, uključiti u rad Instituta.
Jedan komentar: DHMZ već više godina vidljive neuobičajene tragove aviona, koji ispuštaju tvari, NAZIVAJU NOVOM VRSTOM OBLAKA. Možda je to bilo samo mišljenje pojedinih meteorologa, a ne stav cijele ustanove. U svakom slučaju izazvale su nepovjerenje. Već je opće poznato i PRIZNATO da ispuštaju sredstva kojima treba “zamračiti” Sunce, “kako nas isto ne bi previše zagrijavalo”. Što je DHMZ do sada poduzeo, izmjerio i objavio o tome?
Prilog za“nevjerne Tome“ u vezi chemtrailsa
Meksiko zabranjuje chemtrails i geoinženjering nakon što je američka startup tvrtka pokušala blokirati sunce kemikalijama
By Provjeri
27. siječnja 2023.

Screenshot_20230619-103122_Yandex Mail

 

Potrebno je samo reći ne

 

Prošlog smo mjeseca izvijestili da je američka startup tvrtka pod nazivom “Make Sunsets” počela postavljati vremenske balone koji oslobađaju chemtrail u području Baja California Sur u Meksiku, navodno za borbu protiv “klimatskih promjena”.
Meksička vlada saznala je što ova tvrtka radi i odgovorila zabranom svih geoinženjerskih aktivnosti u cijeloj zemlji.
Meksičko Ministarstvo okoliša i prirodnih resursa (Semarnat) objavilo je da je u Meksiku sada protuzakonito ispuštati čestice aerosola u nebo kako bi se pokušalo blokirati sunčevu toplinu, što je pokušavao učiniti osnivač Make Sunseta Luke Iseman.
Od sada su svi projekti solarnog inženjeringa, veliki i mali, zabranjeni posvuda južno od granice SAD-a, kao dio koordiniranog napora između meksičkog ministarstva okoliša i njegovog Nacionalnog vijeća za znanost i tehnologiju da se “zaštite zajednice i okoliši”.
Iseman nije nikada tražio dopuštenje da počne sa svojim eksperimentima, a pokazalo se da se meksičkoj vladi ne sviđaju Amerikanci koji vjeruju u mitove o globalnom zatopljenju koji zagađuju meksički okoliš otrovom.
Vezano: ZABRINJAVAJUĆE! Objavljena prva preliminarna analiza Instituta za Bio i Tehnosferu o kontaminaciji na teritoriju RH izazvanoj geoinženjeringom (iznad ovog članka)
U prosinačkom intervjuu za MIT Technology Review , Iseman je priznao da je izveo najmanje dva probna lansiranja balona s tajne lokacije još u travnju 2022. Međutim, budući da je Meksiko zabranio takve aktivnosti, Iseman sada niječe da je ikada pustio “bilo kakve sumporne balone uopće.”
“Make Sunsets će podijeliti sve informacije o svojim dosadašnjim aktivnostima u Meksiku (ako ih ima) s… odgovornim agencijama”, sada tvrdi Iseman. “Make sunsets će prestati s radom u Meksiku (ako ih je bilo).”
Ako je Iseman doista iz hira ispustio sumpor u nebo, onda je zagadio meksički okoliš kršeći zakone te zemlje. Možda je također oštetio okoliš budući da chemtrailsi izravno ometaju normalno funkcioniranje klime i opću zaštitu koja osigurava osjetljivom ekosustavu Zemlje.
“Blokiranje sunčeve svjetlosti putem čestica sumpora moglo bi izazvati brze i značajne globalne promjene padalina koje bi neke dijelove planeta mogle ostaviti poplavljenima, a druge sušnim, prema prošlim istraživanjima”, izvijestio je Newspunch.
“Ako se njime ne upravlja ispravno, solarni geoinženjering mogao bi dovesti do još neredovitijih i bržih promjena temperature od onih koje trenutno doživljavamo pod klimatskim promjenama. A uporaba sumpora, konkretno, vjerojatno bi oštetila Zemljin ključni ozonski omotač.
Zatim, tu su geopolitičke implikacije zemlje ili odmetnutog aktera koji odluči nastaviti i promijeniti sastav stratosfere bez međunarodne podrške.”
Iz moralne i etičke perspektive, Meksiko ovih dana sigurno izgleda dobro, posebno u usporedbi sa SAD-om. Njegovi čelnici pokušavaju iskorijeniti genetski modificirane organizme (GMO) iz zemlje, a sada su se namjerili na geoinženjering, koji je veliki problem u Americi.

Amerika je zapravo jedna od rijetkih zemalja koja je odbila potpisati moratorij Ujedinjenih naroda na chemtrailse s kojim se složilo gotovo 200 drugih zemalja, uključujući Meksiko, još 2010. godine.

“Postoji dovoljno studija koje pokazuju da bi bilo negativnih i nejednakih utjecaja povezanih s ispuštanjem ovih aerosola”, napisalo je tada ministarstvo okoliša UN-a.
https://t.me/provjeri_hr
Dobro pojašnjava situaciju na planeti video od Dave Wigingtona.
Mnogi još nisu shvatili tko je NATO / Sjedinjene Američke Države zagadile su cijelu planetu! 17.9.2022. (link za video)
Izgleda da je nedostupan, brinu se da sve ne saznamo!
http://istinomprotivlazi.info/dopisnistva/2463-mnogi-jos-nisu-shvatili-tko-je-nato-sjedinjene-americke-drzave-zagadile-su-cijelu-planetu-video-s-prijevodom
https://www.facebook.com/iko.mars/videos/548763056140705

Nakon DECENIJA poricanja, korporativni mediji priznaju da se chemtrail terraforming događa upravo sada radi “borbe protiv klimatskih promjena”.

 

Screenshot_20230619-103151_Yandex Mail

Kako bi spriječila prirodnu sunčevu svjetlost da dopre do planete Zemlje i podržala život, geoinženjerska startup kompanija pod nazivom Make Sunsets počela je s postavljanjem ogromnih vremenskih balona da raznese stratosferu reflektirajućim česticama sumpora , a sve u svrhu “borbe protiv klimatskih promjena”.
Fenomen također poznat kao chemtrails , ove eksplozije sumpora zaustavljaju sunčeve ultraljubičaste zrake da dođu do atmosfere i konačno do površine Zemlje. Rezultat je prigušeno sunce koje više ne funkcionira onako kako je dizajnirano da održava život na Zemlji. (Povezano: 2018. godine bilo je poznato da klimatski fanatici guraju plan “globalnog zatamnjenja” kako bi blokirali sunce i “spasili planetu.”)

Slično tome kako prirodne vulkanske erupcije preplavljuju nebo zagađivačima koji zamračuju dnevnu svjetlost danima ili čak sedmicama, eksplozije chemtrail-a poput onih koje se dešavaju na Make Sunsets oponašaju ove efekte blokiranja sunca u borbi protiv “globalnog zagrijavanja”.

Brojna testiranja već su obavljena na lokacijama širom Meksika bez javnog doprinosa ili naučne debate. Cilj je, prema rečima čelnika kompanije, da se tehnologija na kraju komercijalizuje za široku upotrebu.
“Šalimo se da je ovo djelomično kompanija, a dijelom kult”, rekao je Luke Iseman, suosnivač i izvršni direktor Make Sunsets. “Moralno je pogrešno, po mom mišljenju, da ovo ne radimo… a moramo da to uradimo što je brže i bezbednije možemo.”

Isemand želi prodati “kredite za hlađenje” kako bi platio svoje chemtrail operacije
Prije nego što je Make Sunsets osnovan u oktobru, kompanija je izvela dva lansiranja balona, čiji su rezultati nepoznati. Nijedno od tih lansiranja nije imalo odobrenje od državnih vlasti ili naučnih agencija, a učinjeno je kako bi se podstakao Isemanov vlastiti ego
„Ovo je bilo čvrsto na teritoriji naučnog projekta“, rekao je. “U suštini, to je bilo da potvrdim da mogu to učiniti.”
U suštini, to je bila shema geoinženjeringa uradi sam za koju se Iseman nada da će razviti u punopravnu operaciju teraformiranja koja koristi balone za višekratnu upotrebu za redovno bacanje sumpora u nebo.
Takođe se govori o razvoju programa za stvaranje prihoda kroz „kredite za hlađenje“, koji će se prodavati za 10 dolara po komadu i pokrivati oslobađanje jednog grama čestica u stratosferu. Tvrdnja je da ova oslobađanja od jednog grama nadoknađuju efekat zagrijavanja jedne tone ugljika za cijelu godinu.
„Ono što želim da uradim je da stvorim što je moguće više hlađenja što je brže moguće, do kraja života, iskreno“, dodao je Iseman, napominjući da je 2023. plan da uvedemo onoliko sumpora koliko „možemo dobiti kupce da nam platite” – što znači da je sve u novcu.
Međutim, ne postoji stvarna nauka iza hlađenja kredita. Toliko se malo zna o tome šta čestice sumpora zapravo rade okolini da je tvrdnja da nadoknađuju ugljenik na osnovu rezultata po gramu u najboljem slučaju varljiva.
„Iz poslovne perspektive, reflektirajući efekti hlađenja i rizici trenutno se ne mogu kvantificirati na bilo koji smislen način, što ponudu čini špekulativnim oblikom ‘junk kredita’ za koji je malo vjerovatno da će imati vrijednost za tržišta klimatskih kredita,” rekla je Kelly Wanser, izvršna direktorica SilverLining, neprofitna istraživačka grupa koja se bavi klimatskim pitanjima.
Ekspert za solarni geoinženjering David Keith vjeruje da su male količine sumpora na nivoima koje oslobađa Make Sunsets trivijalne i ne predstavljaju stvarnu prijetnju okolišu. On je, međutim, zabrinut da su napori da se privatizuju ove tehnologije pogrešni jer “komercijalni razvoj ne može proizvesti nivo transparentnosti i povjerenja koji je potreban svijetu da donese razumne odluke o implementaciji.”
Navesti ću Vam primjer (danas to zovu projekat) koji se provodio davnih godina od strane odjela OT u okviru DHMZ-a, znači postojali smo i radili davno prije Meteoalarma:
PRIJEDLOG UPOZORAVANJA I OBAVJEŠTAVANJA NA OLUJNO NEVRIJEME
⦁ VRIJEME IZDAVANJA UPOZORENJA
Upozorenje se daje kod pojava oluja koje nastaju na branjenom području gdje se provodi obrana od tuče u RH (međurječje Save i Drave, od Sutle do Dunava), te kod pojave oluja koje nastaju izvan branjenog područja (Slovenija, Mađarska, BiH, Srbija, te Lika i Gorski kotar, a imaju očekivano kretanje prema gore već navedenom branjenom području.

⦁ KRITERIJI ZA UPOZORENJE
Osnovni kriterij za upozorenje je pojava olujnog oblaka na radarski osmatranom prostoru koji ima jačinu (reflektivnost) radarskog odraza veću od 45 dbz (jedinica za mjerenje jačine odražajnosti radarskog odraza).

⦁ SADRŽAJ UPOZORENJA
Sastavni dio sadržaja upozorenja dobiven radarskim mjerenjima su jakost oluje, horizontalne dimenzije, položaj središta oluje (uglavnom najjači dio radarskog odraza), smjer premještanja i brzina premještanja oluje, te vrijeme mjerenja oluje.
Jakost oluje određuje se prema iznosu reflektivnosti (dbz) najjačeg radarskog odraza, te se prema tome one dijele u tri skupine:
⦁ Slaba oluja (do 45 dbz) – pljuskovi s grmljavinom
⦁ Umjerena oluja (od 45 dbz do 55 dbz) – pljuskovi sa grmljavinom i sigurnom sugradicom (zrno promjera do 5 mm) i tučom
⦁ Jaka uluja (veće od 55 dbz) – uz sve gore navedeno i mogućnost pojave tornada
Horizontalne dimenzije oluje određuju se na osnovi promjera (odnosno duljine najdulje osi) radarskog odraza, te se dijele:
⦁ Male (promjer do 6 km)
⦁ Srednje (promjer od 6 km do 12 km)
⦁ Velike (promjer veći od 12 km)

Položaj središta oluje predstavlja mjesto najvećeg radarskog odraza.
Smjer premještanja oluje određuje se na osnovi uzastopnog radarskog radarskog praćenja središta oluje i označava stranu svijeta prema kojoj se oluja premješta uz uporabu 8 osnovnih strana svijeta (N – sjever, NE – sjeveroistok, E- istok, SE – jugoistok, S- jug, SW – jugozapad, W – zapad i NW – sjeverozapad)
Brzina premještanja oluje određuje se na osnovi uzastopnog radarskog praćenja položaja središta oluje u određenom vremenskom intervalu, a označava se u km/h i procjenjuje u iznosima od po 10 km/h (kasnije program HAIL tu brzinu izračunava automatski)
Vrijeme mjerenja oluje označava vrijeme na kojem se zasniva samo upozorenje (ljetno računanje vremena, UTC + 2 sata)
Djelovanje obrane od tuče sadrži podatke o trenutnom radu mreže prizemnih generatora, raketnim akcijama, te pojavama krute oborine i eventualnim štetama na branjenom području u trenutku slanja upozorenja (obavijesti)
Način davanja upozorenja putem razmjene radarske slike (5-minutni scanovi)
Kome slati ta upozorenja uz opis operatera o situaciji (jer sadašnji način rada daje samo oblake po horizontalnom presjeku – PPI, ali nemate njegov horizontalni pregled – RHI (osim onih malih sličica iznad radarske slike na horizontalnoj i vertikalnoj osi.
Prvi njihov problem je što nitko od prognostičara nema ni sata rada u OT i iskustva rada sa samim radarskim sustavom. Drugo, oni rade od 5-6 sati u jutro do 18 sati uvečer, u noći nema dežurnog, jer valjda smatraju da oluje spavaju u tom periodu. Treće nemaju realne kriterije za upozorenja, jer se drže svojih modela kako bi narod rekao “kao pijani plota” i zbog toga dolazi ponekad do grešaka u samoj prognozi. Netko je jednom davno u šali rekao rekao da povremeno “lažu”, ali i dalje primaju plaću.
Neće biti velika panika, ako je nešto prognozirano, a ne ostvari se, ali u obratnom slučaju je problem, ako neka oluja nije predviđena prognozom, a desi se?! Treba naglasiti da i jedan „krivo“ prognozirani dan, može ponekad imati zabilježenu štetu od tuče na branjenom području, veću od štete koja se zabilježi tijekom cijele sezone obrane od tuče na cijelom branjenom području. Ovo se uglavnom odnosi na olujna nevremena, a pretpostavljam da bi se slične forme upozorenja mogle učiniti i za druge pojave
Treba netko, da doslovno sjedi kraj radara i prati zbivanja iznad RH i okolice, 24 sata, ako situacija to zahtjeva (slično kontroli zračne plovidbe) ili u skoroj budućnosti uvesti AI (umjetnu inteligenciju).
Naša ekipa u sektoru OT je to radila za Osječku Elektroslavoniju (to je danas valjda HEP) koji su imali potrebu da im se šalje obavijest o grmljavinama i olujama na terenu koji su oni pokrivali, jer su imali neku vrstu pripravnosti, ako u takvim situacijama dođe do kvarova i ispadanja električne mreže, trafostanica i ostalog što je vezano uz to. To je bilo doba kada su podaci njima slani telefaxom (mlađi ni ne znaju što je to), u obliku malih planšeta (zemljopisna karta sa ucrtanim lokacijama lansirnih postaja (nazivi mjesta) njihovog održavanog područja sa označenim olujama (u to vrijeme nije još bilo razmjene radarskih slika) i to je u ono doba (nazovimo doba dinosaura) besprijekorno radilo. Podaci su sadržavali jakost oluje prema intenzitetu reflektivnosti (45-65 dbz), horizontalne dimenzije (promjer), položaj središta oluje, smjer i brzina premještanja oluje, vrijeme mjerenja, te djelovanje OT raketama i generatorima i podaci o eventualnim štetama.
A što imamo danas, jer ovo gore opisano je metoda razmjene podataka iz prošlog stoljeća, koja je normalno funkcionirala?
Slično tome trebalo bi biti upozorenje i za preostale gore navedene opasne pojave što zahtjeva angažiranje 24 –satnog dežurstva, možda u budućnosti uvesti umjetnu inteligenciju (AI)!?
Kratak osvrt na premještanje oblačnih sustava koje je bitno i za prognozu njihova razvoja i područja koja će zahvatiti

Oblačni sistemi premještaju se uglavnom u smjeru vjetra srednje troposfere (na oko 5,5 km visine). Najopasnije su konvektivne stanice koje se samostalno kreću. Stanice koje zakreću u desno, sporije se premještaju od srednjeg vjetra, a stanice koje zakreću u lijevo se brže kreću od srednjeg troposferskog strujanja. Uglavnom nove stanice se stvaraju sa prednje desne strane glavne stanice u odnosu na smjer premještanja. Dva su tipa premještanja oblačnih stanica :

Screenshot_20230619-103221_Yandex Mail

– translacija (premještanje blačnih stanica u smjeru vjetra), slika 1.
– propagacija (premještanje sistema nastajanjem i nestajanjem stanica), slika 2.

Slika 1. Premještanje oblačnih stanica u horizontalnoj ravnini u smjeru vjetra (translacija)

Screenshot_20230619-103238_Yandex Mail

Slika 2. Premještanje sistema nastajanjem i nestajanjem stanica (propagacija

 

U operativi se obično zapaža da je gibanje konvektivnih stanica kombinacija translacije i propagacije. Postoji još konvergentno i divergentno gibanje stanica koje je takvog tipa, (donekle rijetko) da se dvije stanice ujedinjuju, tj. spajaju u jednu veliku stanicu ili dolazi do raspada jedne stanice na dvije stanice.
Ovo znaju samo iskusni radarski operateri, koji mogu i predvidjeti unaprijed razvoj meteorološke situacije, a to je i bitno za rano upozorenje (2 do 4 sata unaprijed).
A sada nešto sasvim drugo, ali ima veze sa ranim upozorenjima:
Twitter zavodski (21.5.2023.) kaže: “Ulazimo u doba godine kada raste vjerojatnost pojave tuče u kontinentalnoj Hrvatskoj, pa je dobro češće pratiti upozorenja, prognoze i radarska mjerenja” I to Vam je po njima obrana od tuče. Ne treba otopina, ne trebaju rakete, samo pratite radasku sliku, ali nema čak ni čovjeka koji će vas upozoriti na oluju!!?
I tako pratili ljudi u dolini Neretve 9.6.2023. godine meteo situaciju i zabilježili milijunske štete od tuče, a nedaleko od njih na lokaciji Uljenje (kod Stona) montiran je novi radar i što je on pomogao pri ranom upozorenju na oluju koja dolazi, što je on pomogao u sprečavanju padanja takve jake tuče? Možda je to novi oblik geoinjženjeringa, da se odaslanim elektromagnetskim valovima uništava promatrani oblak (da, lupetam, jer zvuči kao teorija zavjere), ali mi za to još ne znamo, ali tuča je unatoć najmodernijim radarom načinila velike štete, a mi izdvajamo pomalo kasno za ovu „polusezonu“ samo oko 1,3 miliona eura. Ove štete su po prvoj procijeni daleko veće. Toliko o novoj metodologiji DHMZ-a o obrani od tuče.
Gdje su nam generatori sa srebrnim jodidom ? U Dalmaciji ih nema, ali zato imamo milijunske štete
Piše Stanislav Soldo
10. lipnja 2023. – 08:00
Obrana od tuče koja je regulirana Zakonom o sustavu obrane od tuče te Pravilnikom o operativnom djelovanju obrane od tuče ne primjenjuje se u Dalmaciji. Tako svake godine imamo milijunske štete od krupe u vrtovima, voćnjacima, vinogradima od Neretve preko Pelješca pa do Konavala. Prošlog vikenda je krupa stukla šire područje grada Metkovića. Sjećamo se da su i pelješki vinogradari zbrajali štete od krupe na Dingaču, bilo je godina kada nisu imali što ubrati. Krupa je pričinjavala velike štete i na mandarinama nedaleko od Ušća Neretve. Sve na to govori da se treba ozbiljnije pristupiti sustavima obrane od krupe, koja ne zaobilazi ove krajeve. S obzirom na klimatske promjene za očekivati je da će grad biti i češći pratitelj ljetnih oluja.

 

Screenshot_20230619-103257_Yandex Mail

Obrana od tuče  se obavlja samo prizemnim generatorima koji, kao i rakete, u tučonoDržavni hidrometeorološki zavod (DHMZ) provodi operativnu obranu od tuče sukladno navedenom Zakonu, dok nadzor nad provođenjem Zakona obavlja Ministarstvo poljoprivrede.- odgovorili su na naše pitanje na koji način funkcionira protugradna obrana u RH. Kazali su da se operativna obrana od tuče provodi se na teritoriju 13 županija: Bjelovarsko-bilogorske, Brodsko-posavske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Međimurske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke, Varaždinske, Virovitičko-podravske, Vukovarsko-srijemske, Zagrebačke županije i Grada Zagreba. Nije navedena Dubrovačko-neretvanska županija kao ni doline Neretve, Pelješac i Konavle gdje je prisutna poljoprivredna proizvodnja, povrtlarstvo, voćarstvo i vinogradarstvo.
Pojasnili su nam način financiranja obrane od tuče za koji se sredstva osiguravaju iz tri izvora: Državnog proračuna RH i proračuna županija s branjenog područja u kojima se nalaze branjena područja. Međutim, tijekom posljednjih nekoliko godina sustav obrane od tuče suočava se s kontinuiranim smanjenjem visine ukupnih prihoda osobito iz proračuna županija s branjenog područja koje uplaćuju sve manje ili njihova financijska potpora u potpunosti izostaje. To je bio jedan od razloga zašto je DHMZ 2020. zatražio i dobio suglasnost Ministarstva poljoprivrede da se operativna sne oblake unose srebrov jodid.

Screenshot_20230619-103315_Yandex Mail

Zbog klimatskih promjena krupa će češće padati (baš su ih utješili – moj komentar)
Stav DHMZ-a, kao stručne nacionalne meteorološke i hidrološke organizacije, o postojećem sustavu obrane od tuče u Hrvatskoj argumentirano je obrazložen u AnalizI sustava obrane od tuče – Izvješće i mišljenje o opravdanosti daljnjeg rada sustava obrane od tuče u Republici Hrvatskoj koju smo izradili na zahtjev Ministarstva poljoprivrede 2018. i koja čini temelj odluke za donošenje Zakon o prestanku važenja Zakona o sustavu obrane od tuče. (Po zakonu o sustavu OT, ta „Analiza“ bi trebala biti recenzirana po člaku 4. – moj komentar)
U znanstvenoj zajednici i Svjetskoj meteorološkoj organizaciji postoji jasan i jedinstven stav o neučinkovitosti sustava obrane od tuče kakav provodi Hrvatska koja je neobična i po tome što obranu od tuče provodi nacionalna meteorološka i hidrološka organizacija. To, naime, nije slučajni u jednoj zemlji Europske unije.

Screenshot_20230619-103332_Yandex Mail
DHMZ provodi niz aktivnosti vezanih za prognoziranje tuče kako bi se smanjila šteta koju ona može uzrokovati. Jedna od tih aktivnosti je izgradnja mreže suvremenih meteoroloških radara kojom smo po prvi put u povijesti radarskim mjerenjima obuhvatili cijelu Hrvatsku. To će unaprijediti sustave ranog upozorenja na ekstremne vremenske i klimatske pojave, a to je najvažnija nadležnost i zadaća DHMZ-a. Ranim prognozama i upozorenjima na pojavu tuče, mraza, suše, poplava, olujnog vjetra, DHMZ može najbolje pomoći u smanjenju šteta koje ove nepogode mogu nanijeti lokalnim zajednicama. Također, pomoću agrometeoroloških analiza može pomoći poljoprivrednicima u prilagodbi njihove proizvodnje klimatskim promjenama i sve učestalijim i intenzivnijim ekstremima, pojasnila je Kornelija Špoler Čanić voditeljica Službe za informiranje, odnose s javnošću i korisnike Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Screenshot_20230619-103349_Yandex Mail

Dakle, ponavljam ukratko poljoprivrednici i gradani pratite prognoze, upozorenja, gledajte “često” radarsku sliku, ako imate na čemu (jer sada imamo nove radare koji “sprečavaju” padanje tuče), naravno šalim se ili oni misle da odaslani elektromagnetski valovi uništavaju oluju (novi geoinženjering) i osigurajte usjeve, te molite Boga da tuča ne padne. To je ta novo “normalna” metodologija OT predložena od strane DHMZ-a.
A i prognostičarima bi preporučio da češće gledaju radarske slike, pa bi manje davali pogrešne prognoze !!
Sada bih se još malo osvrnuo na pojave suše i poplava, jer mislim da su usko povezane. To se u posljednje vrijeme zove prilagodba klimatskim promjenama. Tragično je da mi imamo pojavu suše u kontinentalnom poljoprivrednom području koje je smješteno između rijeka Save, Drave i Dunava uz niz manjih pritoka i kanala, koje i uz najsušnije periode imaju dovoljan protok vode (zemlja se raspucala od suše, a nekoliko kilometara od nje obilje tekuće vode). Dugo sam živio kraj Dunava i u tom periodu, on nikada nije presušio. Zar se ta blagodat ne može iskoristiti za navodnjavanje poljoprivrednih površina ? Znam od malena još od šestdesetih godina (išao sam u osnovnu školu) pričalo se o kanalu Dunav – Sava, ali to nikad nije saživilo zbog razno raznih zapreka i izgovora (pitanje zemljišta, Spačvanska šuma kroz koju taj kanal uopće ne bi išao, već bi je obišao i na Savu izašao kod Slavonskog Šamca i razni drugi izgovori).
Pa najbolji su Vam primjer zemlje kao što je Izrael koji je sistemom navodnjavanja otrgnuo velik komad pustinje i načinio od nje plodno tlo, ili kontra primjer Nizozemske koja je velik dio mora pretvorila u plodno tlo (koje je ispod nivoa mora) i postala među najvećim svjetskim izvoznicima hrane.
A za poplave prilagodit ćemo se tako da gradimo bolje nasipe (na području Banovine ima dijelova koji nisu zakrpani još od jakog zemljotresa) uz više kanala i retenzija za odvođenje viška vode, te redovito čišćenje postojećih kanala i gradske odvodnje, za požare pojačati protupožarne mjere i zaštitu na nepristupačnim predjelima, pretežno u Dalmaciji (npr, pravljenje prosjeka između pojedinih šumskih područja i područja sa niskim raslinjem, postrožiti protupotresnu izgradnju novih objekata i izbjegavati kritična klizišta za njihovu izgradnju.
I još malo o štetama i izgubljenim ljudskim životima uslijed navedenih vremenskih pojava o koima se razgovaralo na Svjetskom meteorološkom kongresu.
Vremenske nepogode uzrokuju goleme materijalne štete, ali rana upozorenja spašavaju živote

 

Otvoren Svjetski meteorološki kongres

DHMZ, 22. 5. 2023. – Jutros je otvoren Svjetski meteorološki kongres, nakon čega je uslijedila rasprava na visokoj razini o inicijativi Rana upozorenja za sve, na kojoj sudjeluje i dr. sc. Ivan Güttler, zamjenik glavne ravnatejice DHMZ-a.
Prema novim brojkama Svjetske meteorološke organizacije (WMO) u razdoblju od 1970. do 2021., ekstremne vremenske, klimatske i hidrološke prilike uzrokovale su 11 778 prijavljenih nepogoda, u kojima je živote izgubilo nešto više od dva milijuna ljudi, a gospodarske štete iznosile su 4,3 bilijuna američkih dolara.
Gospodarske štete vrtoglavo su porasle. Međutim, broj ljudskih žrtava smanjen je u proteklih pola stoljeća zahvaljujući boljim ranim upozorenjima i koordiniranom upravljanju nepogodama. Više od 90 % prijavljenih smrtnih slučajeva u svijetu dogodilo se u zemljama u razvoju. Samo je SAD pretrpio gospodarske štete u iznosu od 1,7 bilijuna američkih dolara, što čini 39 % ukupnih gospodarskih šteta nastalih u svijetu tijekom posljednje 51 godine.
Međutim, najslabije razvijene zemlje i male otočne zemlje u razvoju pretrpjele su nerazmjerno velike štete u odnosu na veličinu svojih gospodarstava.
WMO je nove brojke objavio uoči Svjetskog meteorološkog kongresa, koji se održava svake četiri godine.Ovogodišnji kongres koji je započeo danas 22. svibnja raspravom na visokoj razini o ubrzavanju i proširenju djelovanja čiji je cilj osigurati da se do kraja 2027. cjelokupno stanovništvo Zemlje obuhvati uslugama ranog upozorenja.
Inicijativa Ujedinjenih naroda pod nazivom Rana upozorenja za sve jedan je od glavnih strateških prioriteta koje će podržati Svjetski meteorološki kongres kao najviše tijelo WMO-a za donošenje odluka. Raspravu na visokoj razini otvorio je švicarski predsjednik Alain Berset, a na njoj su se okupili vodeći predstavnici UN-ovih agencija, razvojnih banaka, vlada i nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi koji su odgovorni za izdavanje ranih upozorenja. Iz Hrvatske sudjeluje dr. sc. Ivan Güttler, zamjenik glavne ravnateljice DHMZ-a.
Najranjivije zajednice nažalost snose najrazornije posljedice vremenskih, klimatskih i hidroloških opasnosti, izjavio je glavni tajnik WMO-a, prof. Petteri Taalas.
Primjer toga je iznimno razorna ciklonska oluja pod nazivom Mocha koja je prouzročila razaranja velikih razmjera u Mjanmaru i Bangladešu, pogodivši najsiromašnije od najsiromašnijih. U prošlosti su u Mjanmaru i Bangladešu izgubljeni deseci tisuća ili čak stotine tisuća ljudskih života. Zahvaljujući ranim upozorenjima i upravljanju nepogodama te su katastrofalne stope smrtnosti srećom danas iza nas. Rana upozorenja spašavaju živote.
Podaci o broju smrtnih slučajeva zabilježenih tijekom 2020. i 2021. (ukupno 22 608) ukazuju na daljnje smanjenje smrtnosti u odnosu na godišnji prosjek prethodnog desetljeća. Gospodarske štete su se povećale, a većina ih se pripisuje kategoriji oluja. (Zato mi imamo nove radare –Moj komentar)

Screenshot_20230619-103359_Yandex Mail

Ključne spoznaje:
⦁ Više od 60 % gospodarskih šteta uzrokovanih vremenskim, klimatskim i hidrološkim nepogodama zabilježeno je u razvijenim gospodarstvima. Međutim, u više od četiri petine tih nepogoda gospodarske štete iznosile su manje od 0,1 % bruto domaćeg proizvoda u pogođenim gospodarstvima. Nije prijavljena nijedna nepogoda koja bi uzrokovala gospodarske štete u iznosu većem od 3,5 % BDP-a pogođenog gospodarstva.
⦁ S druge strane, u najslabije razvijenim zemljama je u slučaju 7 % nepogoda za koje su prijavljene gospodarske štete ta šteta iznosila više od 5 % BDP-a pogođenog gospodarstva, a nekoliko njih je uzrokovalo gospodarske štete u iznosu od gotovo 30 % BDP-a.
⦁ U malim otočnim zemljama u razvoju je 20 % nepogoda za koje su prijavljene gospodarske štete uzrokovalo štete u iznosu većem od 5 % BDP-a pogođenog gospodarstva, dok su neke nepogode uzrokovale gospodarske štete u iznosu većem od 100 % BDP-a.

Screenshot_20230619-103452_Yandex Mail

Analiza po regijama
Afrika: U Africi je u razdoblju 1970. – 2021. prijavljeno ukupno 1 839 nepogoda koje se pripisuju ekstremnim vremenskim, klimatskim i hidrološkim prilikama. U njima je živote izgubilo 733 585 osoba i uzrokovale su gospodarske štete u iznosu od 43 milijarde američkih dolara. Od ukupnog broja smrtno stradalih, 95 % ih se pripisuje suši.
Tropski ciklon Idai u ožujku 2019. uzrokovao je najveću štetu u Africi (2,1 milijarda američkih dolara).
Azija: U navedenom razdoblju prijavljeno je 3 612 nepogoda koje se pripisuju ekstremnim vremenskim, klimatskim i hidrološkim prilikama, koje su odnijele 984 263 života i uzrokovale gospodarske štete u iznosu od 1,4 bilijuna američkih dolara.
U razdoblju od 1970. do 2021. na Aziju je otpadalo 47 % ukupnog broja prijavljenih ljudskih žrtava u svijetu čiji su vodeći uzrok bili tropski cikloni. Tropski ciklon Nargis koji se dogodio 2008. odnio je 138 366 života. Najveći broj žrtava u Aziji zabilježen je u Bangladešu, gdje je u navedenom razdoblju u 281 nepogodi smrtno stradalo 520 758 osoba.
Južna Amerika: U navedenom je razdoblju u Južnoj Americi prijavljeno 943 nepogode koje se pripisuju ekstremnim vremenskim, klimatskim i hidrološkim prilikama, od čega su 61 % bile poplave. U njima su živote izgubile 58 484 osobe i dovele su gospodarske štete u iznosu od 115,2 milijarde američkih dolara.
Sjeverna Amerika, Srednja Amerika i Karibi: Prijavljeni broj od 2 107 vremenskih, klimatskih i hidroloških nepogoda odnio je 77 454 života i uzrokovao gospodarske štete u iznosu od 2,0 bilijuna američkih dolara.
U razdoblju od 1970. do 2021. u toj je regiji zabilježeno 46 % ukupnih gospodarskih šteta prijavljenih u cijelom svijetu. Samo je SAD pretrpio gospodarske štete u iznosu od 1,7 bilijuna američkih dolara, što čini 39 % ukupnih šteta nastalih u svijetu u posljednjih 51 godinu. Većina prijavljenih gospodarskih šteta pripisuje se nepogodama povezanim s olujama, konkretnije tropskim ciklonima.
Jugozapadni Pacifik: Na jugozapadnom Pacifiku prijavljeno je ukupno 1 493 nepogode uzrokovane ekstremnim vremenskim, klimatskim i hidrološkim prilikama. U njima je živote izgubila 66 951 osoba i dovele su gospodarske štete u iznosu od 185,8 milijarde američkih dolara. Najviše je ljudi poginulo u tropskim ciklonima.
Europa: Prijavljene su 1 784 nepogode u kojima su živote izgubile 166 492 osobe i koje su uzrokovale gospodarske štete u iznosu od 562,0 milijardi američkih dolara. U razdoblju od 1970. do 2021. 8 % ukupnog broja smrtnih slučajeva prijavljenih u cijelom svijetu zabilježeno je u Europi.
Vodeći uzrok prijavljenih smrti bile su ekstremne temperature, dok su vodeći uzrok gospodarskih šteta bile poplave.

Screenshot_20230619-103514_Yandex Mail
Ekonomski gubici (%) uzrokovani prirodnim katastrofama u RH od 1995. do 2008., prema podacima Državnog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda na području čitave RH:
Suša 39%, Tuča i oluja (vjetar) 26%, Poplave 9%, Mraz 8%, Olujni vjetar 8%, Obilna kiša 5%, Vjetar 5%, Požari 4%, Naplavine 2%, Ostalo 2%
Obradio sam podatke Ministarstva financija iz famozne „Analize“ u periodu od 1995. do 2016. godine o procijenjenim štetama (u kunama) za RH, koje daju slijedeće srednje postotke vrijednosti učešća štete od tuče karakteristične za naše branjeno i nebranjeno područje:

Screenshot_20230619-103519_Yandex Mail

Vidljivo je da je prvih 5 godina udio šteta od tuče bio i više od 50%, a razlog je poslijeratni period, nedostatak raketa, povećan broj dana sa nestabilnostima, mali broj GP-a i LP-a, postojanje UNPA zone i drugi otežavajući faktori, da bi se prema 2016. godini on smanivao kako se branjeno područje obnavljalo i snabdjevalo otopinom i raketama, pa je realni srednji postotak šteta od tuče u odnosu na ukupne štete od elementarnih nepogoda na branjenom području 18.8 %.
Pa da zaključim, rana upozorenja na ovaj način kako se to danas prikazuje od strane DHMZ-a nisu operativna i ne znam kome se ona proslijeđuju i na koji način, a nama ostaju novi radarski sustavi, da nas obavijeste o trenutnoj vremenskoj situaciji, ako ih „češće“ pratimo. Gdje se nalazi 450 glavnih (automatskih meteoroloških postaja) predviđenih u projektu METMONIC. A i one kada i ako prorade neće Vam davati podatke o pojavama, za razliku od npr. portala Pljusak.com koji ima gustu mrežu postaja i sve podatke u realnom vremenu 24 sata dnevno za područje cijele RH. (https://pljusak.com/trenutno-vrijeme-tablica.php).

Znači već godinama DHMZ nema monopol na svoje podatke, jer se pojavljuje konkurencija koja ih je u nekin stvarima pretekla, jer ako pogledate svakosatna synop izvješča o vremenu na meteo.hr: (https://meteo.hr/podaci.php?section=podaci_vrijeme&param=hrvatska1_n)
u popodnevnim satima, a da ne govorim u noćnim, postoji samo nekoliko GMP (uglavnom radarski centri) koji će uz podatke koje daju automatske stanice imati i pojave, znači rosulju, mraz, kišu, snijeg, tuču, grmljavinu itd, jer tu postoji motritelj, živi čovjek, a ne robot !
Dakle od tih pompozno najavljivanih ranih upozorenja za javnost na meteo stranici DHMZ-a samo postoji Meteoalarm koji se zasniva uglavnom na prognostičkim modelima. Smatram da je za takav način ranih upozorenja potreban čovjek – operater (nešto slično kao za vrijeme rata 1991. godine kada smo davali zvučnu uzbunu (sirene) za potencijalni zračni napad temeljem radarskog osmatranja za istočni dio RH je bio RC Čepin (Osijek), te za zapadni dio RH je bila RC- Puntijarka (Sljeme), – ne ponovilo se).
Ovo ne treba shvatiti kao kritiku, nego kao savjet kako unaprijediti čitav sustav motrenja, mjerenja i upozorenja na opasne meteorološke pojave.
Donja slika daje sve postaje u RH (kišomjerne, s totalizatorima-sakupljačima godišnje količine oborine, klimatološke i glavne) u 2021. godini.

Stanje meteo postaja sa 31. 12. 2021. godine

Screenshot_20230619-103617_Yandex Mail
Izvor:
http://istinomprotivlazi.info/dopisnistva/2463-mnogi-jos-nisu-shvatili-tko-je-nato-sjedinjene-americke-drzave-zagadile-su-cijelu-planetu-video-s-prijevodom
izgleda da je nedostupan !!
http://meteo.hr/objave_najave_natjecaji.php?section=onn&param=objave&el=priopcenja&daj=pr22052023
http://meteo.hr/objave_najave_natjecaji.php?section=onn&param=objave&el=zanimljivosti&daj=zn15062023

Nakon DECENIJA poricanja, korporativni mediji priznaju da se chemtrail terraforming događa upravo sada radi “borbe protiv klimatskih promjena”


https://klima.hr/razno/publikacije/analiza_sustava_OT_2018.pdf
https://hr.wikipedia.org/wiki/Se%C5%A1#
http://meteo.hr/naslovnica-upozorenja.php?tab=upozorenja
https://t.me/provjeri_hr
http://klima.hr/razno/dokumenti/naputak_rad_OT.pdf
https://www.facebook.com/iko.mars/videos/548763056140705

Ali to nije sve?!
JOŠ DVIJE KRATKE EPIZODE DEVASTIRANJA OBRANE OD TUČE PO DRŽAVNOM HIDROMETEOROLOŠKOM ZAVODU
Twitter zavodski (21.5.2023.) kaže: “Ulazimo u doba godine kada raste vjerojatnost pojave tuče u kontinentalnoj Hrvatskoj, pa je dobro češće pratiti upozorenja, prognoze i radarska mjerenja” I to Vam je po njima obrana od tuče. Ne treba otopina, ne trebaju rakete, samo pratite radasku sliku!!? I ja bih još dodao molite dragog Boga da Vam tuča ne padne u Vašu baštu.
Morao sam reagirati na odgovor DHMZ-a na Vaš (Zagorje international) upit kada počinje aktivna OT. Dio odgovora (od 6.lipnja 2023.) citiram: “Unatoč vrlo jasnom stavu znanstvene zajednice i Svjetske meteorološke organizacije o neučinkovitosti sustava obrane od tuče kakvu provodi Hrvatska, DHMZ će Zakon o sustavu obrane od tuče, dok god on kao takav postoji, poštivati i provoditi u skladu s financijskim i kadrovskim mogućnostima koja su mu na raspolaganju. Smatramo kako od neučinkovitog sustava obrane više vrijedi pravodobna najava pojava kao što je tuča i DHMZ provodi niz aktivnosti vezanih za prognoziranje tuče kako bi se smanjila šteta koju ona može uzrokovati. Jedna od tih aktivnosti je izgradnja mreže suvremenih meteoroloških radara kojom smo po prvi put u povijesti radarskim mjerenjima obuhvatili cijelu Hrvatsku. To će unaprijediti sustave ranog upozorenja na ekstremne vremenske i klimatske pojave (kako?), a to je najvažnija nadležnost i zadaća DHMZ-a” Ja mislim da ovaj narativ visi na zidu svake prostorije DHMZ-a, kao nekad u doba socijalizma i Titova slika, jer ga više od 20 godina ponavljaju kao papige.
Pitam se, da li gospođa uopće zna kako funkcionira sustav OT? Očito, ne. Ona smatra da je dovoljna dobra prognoza tuče, te postavljanje radarske mreže i što dalje? Pa i da se poljoprivredne površine pokriju mrežama za zaštitu od tuče koliko bi to koštalo? RH ima 56.594 km2 kopnene površine, a od toga prijavljene obradive površine po izvješću Ministarstva poljoprivrede u razdoblju od 2016. do 2021. godine ima od 15.000 do 20.000 km2. A gdje je tu zaštita pokretne i nepokretne imovine i ostalih potencijalno ugroženih stvari.
Ona govori istu priču koju je u listu Agroklub izrekao zamjenik ravnateljice DHMZ-a prije neki dan 21.5.2023. Čitav intervju stoji na linku: – https://www.agroklub.com/agro-meteo/ivan-guttler-na-obranu-od-tuce-trosimo-gotovo-13-milijuna-eura-a-nije-ucinkovita/86810/
To ja zovem buđenjem Nosferatua (za one koji ne znaju, dugovječnog vampira) koji je svoje uništavanje OT započeo davne 2000. godine i nastavlja ga i dalje u 2023. godini uništavati (sezona kasni, raketa nema, otopina se navodno razvozi, ne zna se količina, radi samo polovica GP-a), a to je sve suprotno propisanoj i znanstvenoj argumentiranoj metodologiji rada koja je 1995. godine preuzeta od Francuske i Mađarske (valjda su bili toliko ludi što je provode), a što je najbitnije ne radi se po važećem Zakonu o sustavu OT. Srednja godišnja potrošnja otopine po GP-u je 117 litara, ona varira od sezone do sezone, zavisno o broju dana s konvektivnim nestabilnostima.
Ukratko poljoprivrednici “imate podršku DHMZ-a” pratite prognoze, upozorenja, gledajte “često” radarsku sliku (jer sada imamo nove radare koji sprečavaju padanje tuče), naravno, šalim se i osigurajte usjeve, te molite Boga da tuča ne padne. To je ta nova metodologija OT.
Ali nešto drugo se događa što prolazi potiho i ispod “radara” kako se to danas popularno kaže, a to je uklanjanje za sada 8 LP (lansirnih postaja) sa nekih radarskih centara (primjenjuju isti sistem kao i svjetski globalisti, takozvanu metodu “kuhane žabe”, mic po mic i OT nema više lansirnih postaja.
LINK: http://meteo.hr/objave_najave_natjecaji.php?section=onn&param=natjecaji&el=jjn

Treći izvadak iz javne nabave, gdje se vidi da je natječaj zaključen 2.6.2023:
25. 5. 2023. 2. 6. 2023. do 16 h Radovi na uklanjanju objekata i infrastrukture lansirnih postaja (Bednja, Maruševec, G. Plemenščica, Šašinovec, Pokupsko Cerje, P. Moslavina, Kuševac i Vratišinec) 14-2023-JD-149

Ne ću Vam slati pojedinosti, sve imate na tom linku u zip formi, gdje su dane lokacije, objekti, gromobranske instalacije i ograde oko objekata koje treba ukloniti. Tko odlučuje o tome, jer Zakon o sustavu OT nije ukinut?
Još samo malo o njihovim ranim upozorenjima na opasne pojave (meteoalarm) s kojima se ponosno hvale, jer sada imaju novu mrežu radara koji rade automatski scan svakih 5 minuta (pitanje samo dokle će izdržati), ali to nije tema kako neki kažu. Najbolji primjer je meteoalarm (meteo.hr) za jučerašnji dan 6.6.2023. U noći i jutro i dalje se nastavlja pritjecanje kišnih ploha sa juga koje zahvataju istočno branjeno područje (ima i grmljavine u rano jutro oko 5-6 sati na Gradištu, a za Osječku regiju je najavljena tek od 14 sati?). U tim oblačnim masama, ponegdje se javlja rijetka grmljavina. Oko 10 sati grmi na Stružcu (Banija), Tremi (Križevci), a meteoalarm daje za Zagrebačku regiju to od 12 sati. Toliko o preciznom meteoalarma i realnoj situaciji na terenu.
Prvi njihov problem je što nitko od prognostičara nema ni sata rada u OT i iskustva rada sa samim radarskim sustavom. Drugo oni rade od 5-6 sati u jutro do 18 sati uvečer, u noći nema dežurnog, jer valjda smatraju da oluje spavaju u tom periodu. Treće nemaju realne kriterije za upozorenja, jer se drže svojih modela kako bi narod rekao “kao pijani plota” i zbog toga dolazi do grešaka u samoj prognozi. Netko je jednom davno rekao da povremeno “lažu”, ali i dalje primaju plaću.
Treba netko da doslovno sjedi kraj radara i prati zbivanja iznad RH i okolice 24 sata, ako situacija to zahtjeva (slično kontroli zračne plovidbe)
Naša ekipa u sektoru OT je to radila za Osječku Elektroslavoniju (to je danas valjda HEP) koji su imali potrebu da im se šalje obavijest o grmljavinama i olujama na terenu koji su oni pokrivali, jer su imali neku vrstu pripravnosti, ako u takvim situacijama dođe do kvarova i ispadanja električne mreže, trafostanica i ostalog što je vezano uz to. To je bilo doba kada su podaci njima slani telefaxom (mlađi ni ne znaju što je to), u obliku malih planšeta (zemljopisna karta sa ucrtanim lokacijama LP-a (nazivi mjesta) njihovog područja sa označenim olujama (u to vrijeme nije još bilo razmjene radarskih slika) i to je u ono doba (nazovimo dinosaura) besprijekorno radilo. Podaci su sadržavali jakost oluje prema intenzitetu reflektivnosti (45-65 dbz), horizontalne dimenzije (promjer), položaj središta oluje, smjer i brzina premještanja oluje, vrijeme mjerenja, te djelovanje OT raketama i generatorima i podaci o eventualnim štetama.
A što imamo danas, jer ovo gore opisano je metoda razmjene podataka iz prošlog stoljeća?
Dakle, ponavljam ukratko poljoprivrednici i gradani pratite prognoze, upozorenja, gledajte “često” radarsku sliku, ako imate na čemu (jer sada imamo nove radare koji “sprečavaju” padanje tuče), naravno šalim se ili oni misle da odaslani elektromagnetski valovi uništavaju oluju (novi geoinženjering) i osigurajte usjeve, te molite Boga da tuča ne padne. To je ta novo “normalna” metodologija OT predložena od strane DHMZ-a.
A i prognostičarima bi preporučio da češće gledaju radarske slike, pa bi manje davali pogrešne prognoze !!
Ovo bi bio drugi tekst, ali sam ga spojio u jedan, jer se situacija promijenila.
NE, OBRANA OD TUČE NE POČINJE 15. LIPNJA 2023. GODINE

Morao sam reagirati ponovno na odgovor DHMZ-a, na Vaš upit kada počinje aktivna OT. Ponavljam odgovor glasnogovornice DHMZ-a:
“Operativna obrana od tuče započet će 15. lipnja 2023. i to ne samo na području Krapinsko – zagorske županije, već na cijelom branjenom području, odnosno, na području dvanaest županija i Grada Zagreba”. Potvrdila je to za Zagorje.com Kornelija Špoler Čanić, voditeljica Službe za odnose s javnošću Državnog hidrometeorološkog zavoda. – Provedena je javna nabava za potrebne količine otopine srebrovog jodida koja je testirana, te se trenutno dostavlja poslužiteljima generatorskih postaja. Završeno je servisiranje uređaja za gašenje požara, te su pripremljeni ugovori za 600 operatora prizemnih generatora. (ovo je neistinito i upitno). Izjava je dana 6. lipnja 2023.godine.

Sve boldano i podcrtano je neistinito !!! (Da li treba tužiti za iznešene neistine glasnogovornicu po novom Zakonu? PA ŠALIM SE, NISAM OD TE SORTE !
Sve je to lijepo i krasno rečeno, još 6.6 2023. godine, ali stvarnost je sasvim drugačija, jer zbog kasnog raspisivanja natječaja za otopinu i novca izostavljenog iz plana proračuna DHMZ-a za ovu godinu, niti proizvođač otopine nije stigao na vrijeme napraviti toliku naručenu količinu otopine, pa tek 15. lipnja 2023. godine kamion dostavlja spomenutu otopinu u glavno skladište u Čepinu.
E, sada se može samo pretpostaviti kada će radarski centri biti snabdjeveni sa istom i osposobljene generatorske postaje za rad, uz traženje novih i starih poslužioca (I sama glasnogovornica navodi 600 “operatora” prizemnih generatora). To su isprintani papiri koje novi i stari poslužioci trebaju potpisati, a njih kako sam već spomenuo treba na terenu i pronaći. Druga priča su i dalje stara vozila koja voze zapaljivu tekućinu, (npr. vozilo sa radarskog centra Puntijarka je ostalo danas u kvaru)?! Znači, za to sve treba vremena, pa je neizvjesno kada će ovaj i tako prepolovljeni i devastirani sustav OT biti u “punom” pogonu na ćitavom “branjenom” području.
Najbolji primjer takve novonormalne OT, je dan sa niže navedenim linkovima, gdje je tuča u dolini Neretve napravila milijunske štete. Tamo u blizini na lokaciji Uljenje (kod Stona) je montiran jedan od već spomenutih novih radara, koji ih je “obranio” od tuče, a to se najbolje vidi kako ih je obranio u emisiji HRT-a “Plodovi zemlje” od 11.6.2023. (kao drugi prilog u emisiji).
LINK: https://youtu.be/44C2_QXFClc Plodovi zemlje (HRT) 11.6.2023.- drugi prilog “Posljedice padanja tuče u Metkovičkom kraju i okolici”. Nevrijeme je bilo 9.6.2023. godine.
https://dubrovacki.slobodnadalmacija.hr/dubrovnik/zupanija/neretva/gdje-su-nam-generatori-sa-srebrnim-jodidom-u-dalmaciji-ih-nema-ali-zato-imamo-milijunske-stete-1297199

Napomena: neki dijelovi teksta se preklapaju zbog redoslijeda pisanja članaka
14. 6.- 19. 6. 2023.

 

Gerber Zorislav

HOP na Telegramu

https://t.me/hopportal