Komunisti su poubijali svećenstvo HPC-a bez da je postojao KAZNENI ZAKON!

0
2833

Održana je tradicijska komemorativna liturgija za svete mučenike HPC

Na nadnevak 30. lipnja 1945. poubijani su svećenici HPC od komunističkih vlasti u Zagrebu.

IMG-20230702-WA0008

Evo kako je sv. Patrijarh Germogen upozoravao o opasnosti koja svijetu prijeti od heretičkog svetosavlja i bezbožnog komunizma u Uskrsnoj poslanici (6. svibnja 1945.):

„Čuvajte se, djeco moja duhovna onih, koji vam se u svećeničkoj odjeći obraćaju umjesto sa križem – sa krvavim nožem i oružjem u rukama, jer oni ne ratuju za Hrista već za nečastivog, oni se trude da vas sablazne i da otruju duše vaše! Čuvajte se svih onih koji govore o slobodi pod crvenom zvijezdom, jer tamo slobode nema, tamo je samo patnja i nesreća. U njihovom privremenom carstvu vlada samo jedna sloboda – huljenje na Boga Svedržitelja, Njegovog Uskrslog Sina i Duha Svetoga.”

U noći s 29. na 30. lipnja 1945. ubijeni su Sv. Patrijarh Germogen, Sarajevski episkop Spiridon Mifka (obješen u Sarajevu), svo svećenstvo HPC i mnoštvo pravoslavnih vjernika. Posmrtni ostatci onih koji su streljani u Zagrebu, spaljeni su u jednoj peći koja se tada nalazila u Palmotićevoj ulici.

Godine 1945. komunisti su sudili na temelju Uredbe o vojnim sudovima, jer kazneni zakonik još nije postojao. Nije bilo moguće prekršiti kazneni zakon koji nije postojao.

IMG-20230702-WA0007

Sv. patrijarh Germogen bio je proglašen krivim jer „… je primio položaj, ime i naslov mеtropolita zagrebačkog i patrijarha tzv. Hrvatske pravoslavne crkve, kako bi se razbilo jedinstvo srpskog naroda u Hrvatskoj”.

HOP

HOP na Telegramu

https://t.me/hopportal