U Srbiji je živjelo preko 120.000 Bugara, sada živi oko 20.000 u krajnjoj bijedi

0
3481

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić ogorčen je zbog odbijanja Bugarske da “prizna postojanje srpske nacionalne manjine” u Bugarskoj,  javio je novinar BGNES-a.

U jutarnjem bloku “Novo jutro” Dačić, inače najbliži političar srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću, naljutio se i na to što “Bugarska ne priznaje nacionalne manjine”.

“Bugarska ne priznaje nacionalne manjine, ali se s druge strane toliko buni zbog lošeg položaja Bugara u Srbiji. I to je već stvarno… Ali kad mi njima kažemo, a Srbima u Bugarskoj, onda nam odgovaraju: u Bugarskoj nema Srba. A, to znači ako kažemo da u Srbiji nema Bugara. Onda nema problema s bugarskom nacionalnom manjinom”, rekao je Dačić, koji je bio desna ruka bivšeg srpskog diktatora Slobodana Miloševića i njegov službeni glasnogovornik.

Prema Dačićevim riječima, “gdje god postoje različiti  etniciteti, ima i ratova, sukoba i kriza”.

Ovo nije prva Dačićeva provokacija vezana uz Bugarsku.

bio uništen. Od prije preko 120.000 ljudi, sada broji oko 20.000, i živi u krajnjoj bijediPočetkom siječnja 2020. Dačić je za državnu televiziju, komentirajući odnose s Crnom Gorom, iznenada s velikom agresijom izjavio: „O kakvim se unutarnjim stvarima danas govori u Europskoj uniji. imate nešto Bugara koji su samo u Srbiji 0,26 posto našeg stanovništva. Toliko Bugara ima u Srbiji. Ali na svakom sastanku Europskog vijeća Bugarska postavlja pitanje prava bugarske nacionalne manjine?”

BGNES je podsjetio da je u samo nekoliko desetljeća bugarska manjina na zapadnim periferijama doslovno bila uništena. Od prije je živjelo  preko 120.000 ljudi, sada broji oko 20.000, i živi u krajnjoj bijedi.

HOP

HOP na Telegramu

https://t.me/hopportal