EcoCortec® postao prva tvornica bioplastike u Europi s vlastitom solarnom elektranom!

0
1118

Nova investicija Borisa Mikšića u Baranji:

EcoCortec® postao prva tvornica bioplastike u Europi s vlastitom solarnom elektranom!

IMG-20231123-WA0005

Ponosni smo da je EcoCortec® postao prva tvornica bioplastike u Europi čiji proizvodni pogon koristi solarnu energiju. Kompleks tvornica pod nazivom EcoCortec® u vlasništvu Borisa Mikšića, , jedan je od najvećih proizvođača bioplastike i antikorozivnih folija u Europi . Kao tvrtka kćer Cortec® korporacije, globalnog proizvođača inhibitora korozije, EcoCortec® je od svojih početaka posvećen implementaciji modela kružnog gospodarstva u svom poslovanju. Postavljanje solarnih panela za proizvodnju električne energije posljednji je korak u naporima tvrtke da koristi obnovljive izvore gdje god je to moguće.
Nakon CorteCrosa® u Splitu, EcoCortec® je druga Mikšićeva tvornica u Hrvatskoj koja se napaja solarnom energijom putem solarnog kolektora. Solarni paneli prikupljaju obnovljivu energiju sunca i pretvaraju je u električnu energiju koja napaja proizvodne pogone tvornice. Korištenjem novog, solarnog sustava napajanja ostvaruju se značajne uštede energije i pridonosi smanjenju negativnih utjecaja na atmosferu koji nastaju zbog emisije stakleničkih plinova.
„Oslanjanje na održive tehnologije bila je nam je glavna misija od početka. Cortec® korporacija, kao vodeći proizvođač zelenih inhibitora korozije u svijetu vrlo ozbiljno shvaća odgovornost prema okolišu, zapravo, to je jedna od naših glavnih vrijednosti. Ova posljednja u nizu investicija je dio zelene tranzicije naše tvornice kroz korištenje električne energije iz fotonaponskih elektrana. EcoCortec® raste velikom brzinom i imamo dužnost prema zajednici i okolini biti primjer zelene proizvodnje za koju smatram da je danas imperativ. Prošlu jesen smo svečano otvorili novu tvornicu blizu postojeće u kojoj prerađujemo plastični otpad da bi produžili vijek trajanja materijala. Naime, sve investicije koje sam napravio imaju predznak održivosti. Planiram uskoro u nove investicije u Hrvatskoj ne samo jer je to moja domovina nego jer ju smatram odličnom točkom za ulaganja u tehnologije obnovljivih izvora“, kaže Mikšić. Tvornica je nedavno instalirala najsuvremeniji stroj za regranulaciju, Erema kojim se prerađuje plastični otpad. EcoCortecovi kupci i druge tvrtke sada šalju svoje iskorištene plastične vrećice natrag u EcoCortec® gdje se recikliraju u nove materijale.

IMG-20231123-WA0004
Idejni začetnik cijelog projekta, Boriš Mikšić je do sada u Hrvatsku uložio više od 30 milijuna Eura. Njegove tvornice u Baranji i u Splitu rastu iz godine u godinu pa tako EcoCortec® u ovoj godini do listopada bilježi rast prodaje od 25%. „Novac mi nije glavni pokretač, moja je misija bila u Hrvatskoj započeti projekt po kojem bi Hrvatski proizvodi bili poznati diljem svijeta u industriji zaštite od korozije. Sa EcoCortec-om smo to i uspjeli. Naši proizvodi iz Baranje izvoze se po cijelom svijetu te snažno brendiramo Hrvatsku kao odlično mjesto za eko-ulaganja.“ dodaje Mikšić koji je izuzetno zadovoljan poslovanjem hrvatskih tvornica. Iz svojih kapaciteta u koje spadaju EcoCortec®, logistički i proizvodni centar u Splitu, CorteCros® te novi uredi u Zagrebu, Cortecovim proizvodima se opskrbljuju tri kontinenta. Hrvatska je posljednjih godina postala strateška točka Cortec® korporacije.

IMG-20231123-WA0003

„Kada smo prije 17 godina pokretali EcoCortec® u dijelu javnosti dočekan sam s podsmjehom i insinuacijama da je projekt izmišljen kao nekakav „predizborni trik“. Danas smo jedan od najvećih proizvođača antikorozivnog eko-pakiranja u Europi i koristimo vlastite energetske resurse. Moja poruka poduzetnicima u Hrvatskoj, naročito mladima koji možda razmišljaju o odlasku jest da vani trava nije zelenija i da svoje poslovne ideje itekako mogu ostvariti u Hrvatskoj. To dokazuje i sve veći broj uspješnih poduzetničkih priča kod nas. Upravo tome sam se nadao kada sam te davne 2005 počeo ulagati u Hrvatsku“, zaključuje Mikšić.

 

HOP

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal