Na isti datum kada je osudio Stepinca sudac je umro

0
4586

POVIJESNE PODUDARNOSTI

1946.-11.listopada-1985.
U povodu današnjeg blagdana bl. Alojzija Stepinca koji slavimo 10. veljače svake godine na dan njegove mučeničke smrti, prisjećamo se ovaj puta jedne činjenice o akterima suđenja na montiranom procesu bl. Stepincu.
Predsjednik komunističkog suda koji je osudio zagrebačkog nadbiskupa A. Stepinca zvao se ŽARKO VIMPULŠEK.

FB_IMG_1707807882201
On je umro 1985. god.
Sahranjen je na Mirogoju i otišao je “pod zemlju” 11. listopada 1985. godine !
To je bio isti datum kada je taj isti komunistički sudac Žarko Vimpulšek toga dana, ali prije 39 godina tj. 11. listopada 1946. osudio nadbiskupa Stepinca na 16 godina robije!
U prilogu je članka iz tadašnjeg režimskog komunističkog “Vjesnika” koji je sutradan nakon pogreba donio kratku vijest o pogrebu Vimpulšeka, a javnost time podsjetio na njegovu “ulogu” u zločinačkom procesu protiv kard. Stepinca!- pater Božidar Nagy

“Oni mogu imati na raspolaganju sve vojske ovoga svijeta, mogu posjedovati sva materijalna sredstva, mogu imati sav tisak,sve radiopostaje i sva kina. Jednu stvar ipak ne mogu posjedovati-da ovladaju srcima i dušama ljudi, sto je isključivo Božja povlastica. (Alojzije Stepinac)

Tko pozna komunističko sudovanje, taj znade vrlo dobro da je na komunističkom sudu svaka obrana iluzorna jer, kako je rekao jedan od njihovih prvaka, ‘nema čovjeka u našoj zemlji kojega mi nismo u stanju izvesti pred sud i osuditi’!« (…) Imajući to u vidu, odlučio sam od početka uskratiti svaki odgovor i tako sam učinio. Na svako pitanje bio je moj odgovor isti: ‘Uskraćujem odgovor.’ To ih je silno razbjesnilo i uznemirilo.

Jedan me je od istražitelja konačno upravo molio: ‘Dajte, dajte govorite pa će vam se vjerovati!’

Kad to nije uspjelo, počeo se jedan drugi groziti: ‘Ali ćete govoriti na sudu kad dođe narod.’

Taj ‘narod’ su plaćeni propali ljudi koji su u pravim danima išli od jedne rasprave do druge i prema nalogu vikali na sudu: ‘Živio pravedni narodni sud!’

Zato sam na grožnju odgovorio: ‘Neću govoriti niti na sudu, osim što budem smatrao za dobro.’

Tako sam i učinio. Kad je završen takozvani istražni postupak, pozvao me je sudac dr. Vimpulšek pred sebe i rekao: ‘Protiv vas je državni tužilac podnio tužbu. Možete si birati odvjetnika.’ Moj odgovor je glasio: ‘Odbijam branitelja.’

Ponovio sam zapravo isto što sam dao u zapisnik: ‘Na sudu, koji ima samo da izvrši nalog Komunisticke partije, neću da se branim.’ -Bl. Alojzije Stepinac

Nisu mi jasni oni Hrvati koji se diće svojim katoličanstvom, a u isto vrijeme se snebivaju zašto Stepinac još uvijek nije proglasen svecem.

Nikako da skuze kako će se to dogoditi u trenutku kad njegovo uzdizanje na čast oltara bude od velike važnosti za cijelu Crkvu, tj kad se pred svečenstvo i biskupe cijele Crkve u danima Velike nevolje postavi kao svjedok vjere koji je beskompromisno nasljedovao trpećeg Krista u trenucima Muke.

Isto kao što sad žugaju tako će i tada tvrditi kako su imali pravo i ko eto Bogu hvala da se napokon takvo što dogodilo. A bilo bi i prije da se njih slušalo.

Biti ćete prvi koji ce trpećeg Krista zatajiti, te pokazati kako vam je Stepinac bio tek sredstvo u ideoloskom nadmetanju i jeftinom politikanstvu.

M. Bušić

HOP

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal