Stjepko Mamić: uvršten u službeni program Olympiade Culturelle u sklopu Olimpijskih igara Paris 2024

0
2268

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE!

Veličanstveni povijesni uspjeh hrvatskog slikara Capt. Stjepka Mamića: uvršten u službeni program Olympiade Culturelle u sklopu Olimpijskih igara Paris 2024

Catalog le blanc page 28

Hrvatska i Dubrovnik imaju svog predstavnika u kulturnom dijelu Olimpijade u Parizu:   

Izložba Capt. Stjepka Mamića dobila oznaku Kulturne Olimpijade od strane Paris 2024!   

Paris 2024: projekt samostalne izložba Stjepka Mamića u Moulin de la Filature u Le Blancu/Indre  uvršten u program Kulturne Olimpijade u sklopu Ljetnih Olimpijskih igara u Parizu 2024.

Stjepko Mamić istovremeno izlaže na Olimpijadi u Le Blancu i Ljetnom salonu 2024 Société Académique ARTSSCIENCESLETTRES u Parizu

Prema odluci krovne organizacije Olimpijskih igara Paris 2024 projekt samostalne izložbe Stjepka Mamića u Francuskoj dobio je oznaku “Olympiade Culturelle” i uvršten u službeni program Olimpijade.

Izložba u Le Blancu, u Moulin de la Filature bit će otvorena od 29. lipnja do 25. kolovoza 2024. god. te prema zadanim propozicijama obuhvatiti razdoblje trajanja Ljetnih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara.

Svečani vernissage je zakazan za 29. lipnja sa početkom u 18,30 h u Moulin de la Filature-Ville du Blanc. Organizacijski nositelj projekta je gradonačenik Le Blanca Gospodin Gilles Lherpinière, uz asistenciju Gospođe Nathalie Corbeau pomoćnice delegirane za kulturu i kustosa izložbe Gospodina Pascala Szkolnika, scenografa koji je ujedno i voditelj kulturnog programa u Moulin de la Filature-Ville du Blanc. Le Blanc je općina i podprefektura  departmana Indre u regiji Centre-Val de Loire u središnjoj Francuskoj.  Le Blanc je glavni grad regionalnog prirodnog parka Brenne, na obalama rijeke Creuse. U doba Gala i Rimljana na lijevoj obali rijeke Creuse izgrađen je prvotno mlin za pšenicu koji je u 19. stoljeću pretvoren u Predionicu lana, današnji Moulin de la filature  kao dio spomeničke  kulturne baštine Francuske Republike, u kojem se  izrađivalo laneno platno kojeg su koristili i  tadašnji slikari poput povijesnih velikana slikarstva: Claude Monet, Vincent Van Gogh, Paule Cezanne i drugi.  Tako da hrvatskog slikara Stjepka Mamića, koji je postao olimpijski  slikar zahvaljujući odabiru njegovog projekta od strane Paris 2024  u Kulturnu Olimpijadu, uz navedene i brojne druge slavne slikare  veže i zajedničko im članstvo u povijesno najvažnijim i najstarijim francuskim udruženjima slikara kao što su Société des Artistes Français i Société des Artistes Independants, odnosno izlaganje na njihovim povijesnim pariškim salonima koji su od 2006. god. objedinjeni u Art Capital a na kojem Stjepko redovito izlaže.  Regija Centre-Val de Loire je poznata po nacionalnim parkovima prirode i dvorcima među kojima se po  impozantnosti i popularnosti  ističe Château de Chambord kao jedan je od najljepših i najvećih dvoraca na svijetu sa čak 440 soba, poznat  zbog  osebujne francuske renesansne arhitekture, koja spaja tradicionalne francuske srednjovjekovne oblike sa klasičnom renesansnom strukturom. Čuven je i zato jer ga je jednim dijelom konstruirao , u njemu živio i umro Leonardo Da Vinci  koji je u Francuskoj živio pod protektoratom tadašnjeg francuskog kralja  Francois a I   koji ga je i pozvao za potrebe dovršenja izgradnje tog velebnog zdanja koja je počela davne 1519.god.

Kulturna olimpijada je  multidisciplinarni umjetnički i kulturni program koji se odvija od kraja prethodnih Olimpijskih igara do kraja slijedećih Paraolimpijskih igara. Sukladno tome Pariz 2024. je imao  tri  godine za stvaranje i odabir umjetničkih projekata  koji najbolje povezuju kulturu i sport u duhu zajedničkih  vrijednosti koje dijele: izvrsnost, uključenost, kulturna raznolikost i univerzalnost.  Od ljeta 2022. do rujna 2024. u Parizu i diljem Francuske organizirano je nekoliko velikih umjetničkih projekata među koje je Paris 2024 uvrstio samostalnu izložbu Capt. Stjepka Mamića. Na taj način uspostavalja se spona između sporta i kulture u svim mjestima i gradovima diljem Francuske koji tako postaju dijelom duha Olimpijskih igara. Kulturna olimpijada Paris 2024 predstavlja jedinstveni program koji spaja umjetničku praksu i sportsku kulturu. Umjetnici, kulturne ustanove i sportske organizacije mogli su se prijaviti za sudjelovanje u ovom programu u sklopu Olimpijskih igara čija krovna organizacija Paris 2024 je odabrala najuspješnije prijavljene projekte koji povezuju kulturu i sport. Upravo morski motivi jedrenja, ronjenja i  plivanja Stjepka Mamića su najljepša poveznica umjetnosti i sporta zbog čega je uvršten među povlaštene umjetnike čiji projekt je postao sastavni dio Olimpijade u Parizu. Projekt „Izložba Capt. Stjepka Mamića“ dobio je čestitke  iz Odjela za kulturu Organizacijskog komiteta  Olimpijskih i Paraolimpijskih igara Paris 2024 (Comité d’organisation des Jeux Olympiques et Paralympiques de Paris 2024).

Svi projekti odobreni od Paris 2024 morali su od njegovog Odjela za kulturu dobiti suglasnost za sve materijale, pozivnice, kataloge, plakate kao za sve druge popratne materijela i strogo prema  ugovoru postaviti znak Kulturne Olimpijade na sve odobrene materijale.

Od faze nadmetanja za Olimpijske igre XXXIII Olimpijade 2024, Paris 2024  uložio je velike napore da uključi kulturu u središte svog projekta. Predstavnici bogatog umjetničkog života Francuske (uključujući glazbenike, plesače, glumce, fotografe, vizualne umjetnike i druge) uključili su se kako bi stvorili slavljenički ugođaj  za sve dionike sa Kulturnom Olimpijadom koja će trajati do kraja ljeta 2024. godine.  Jedinstvena regionalna mreža u stalnoj je komunikaciji sa Olimpijskim i Paraolimpijskim  igrama. Širok je raspon projekata koji se odvijaju izvan stadiona (u javnim prostorima, sportskim dvoranama, kazalištima, muzejima i  objektima kulturne baštine poput Moulin de la Filature u kojem Stjepko izlaže a koji je planski uspješno prenamijenjen u polivalentni objekat za kulturu i umjetnost, profinjeno spajajući povijesni identitet arhitekture  i suvremenost dizajna sa potrebama  u kulturi, krasnim velikim galerijskim prostorom, kazališnom i glazbenom scenom. Kako se navodi na službenim stranicama Kulturne Olimpijade i Paris 2024: „Sport i kultura imaju toliko zajedničkih vrijednosti: fokus je na izvedbi i izvrsnosti, kao i dijeljenju (društvenom, obiteljskom, međugeneracijskom) sa ljudima koji su u središtu svega“. Naravno, osnov svega je urođeni talent pojedinaca koji se mukotrpnim trudom i radom nastoje usavršiti do perfekcije pri čemu umjetnički izričaj ne zadržavaju za sebe nego ga u duhu olimpizma dijele sa svim drugima dionicima u sferi njihovog rada ali i publikom ostajući na liniji zajedničkog mota Olimpijskih igara i  Kulturne Olimpijade  kao jedinstva njihove krovne organizacije Paris 2024 „ Sport i kultura: Igre, zajedno“!

U opisu projekta capt. Stjepko Mamić je kao poveznicu njegovog umjetničkog projekta/ izložbe  i sporta naveo  vodene olimpijske discipline: jedrenje, ronjenje, veslanje i plivanje. Na platna prenosi prizore sa mora diljem svijeta kojima je plovio kao pomorski kapetan. Te  motive je cijelog  života  “upijao” jedreći, plivajući i roneći po svim morima i oceanima  svijeta te prateći jedriličarske regate i natjecanja u vodenim sportovima. More povezuje sve kontinente i ljude diljem svijeta, kao što ih povezuje sport na Olimpijskim igrama. Stjepkove slike kao umjetnička djela sa svim tim motivima mora na najljepši način spajaju svijet bojama kao što i olimpijski krugovi simboliziraju jedinstvo svih kontinenata na Olimpijskim igrama. Naime, boje pet olimpijskih krugova predstavljaju poveznicu sportaša sa svih naseljenih kontinenata, stapaju se sa slikama umjetničkog projekta /samostalne izložbe Capt. Stjepka Mamića.

Istovremeno Stjepko Mamić izlaže u poznatoj pariškoj Galerie Thuillier na žiriranom Ljetnom salonu     (Le Salon d’Ete 2024) Société Académique ARTSSCIENCESLETTRES Societe čiji je Stjepko dugogodišnji član. Vernissage je zakazan istog dana kada i vernissage njegove olimpijske izložbe u Le Blancu : u subotu 29.lipnja 2024. god. od 18 do 21 h. Zbog  toga Stjepko neće moći nazočiti otvorenju te izložbe u Galerie Thuillier smještene u  srcu  Maraisa u blizini Place des Vosges i Picassovog muzeja, u galerijskoj četvrti Pariza.

Linkovi:

https://olympiade-culturelle.paris2024.org/evenement/exposition-capt-stjepo-mamic-a7f2o000000DPt3AAG

https://olympiade-culturelle.paris2024.org/carte?s=stjepko

https://olympiade-culturelle.paris2024.org/presentation-olympiade-culturelle

 

HOP

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal