Od siječnja 2025. je tzv. “EU komisija” odobrila (Uredbom br. 2025 / 89)
do 4 % mljevenih kukaca u brašnu
(koje se brašno, naravno, koristi za kruh, peciva, tjestenine, kekse, kolače, …).
Oznake za mljevene kukce u hrani su E120 i E904
Trebalo bi izbjegavati sve te prerađevine od brašna,
odnosno koristiti SAMO provjereno brašno,
u koje mljeveni kukci NISU dodavani.
Vele da je problem s kukcima jer sadrže HITIN,
koji je izuzetno alergogena tvar za ljude.
“Trik” je u tomu da kada se kukci smelju, usitne, rafiniraju, mikroniziraju -onda hitin postaje problem, jer tada se tek hitin može apsorbirati.
Inače, kada je u prirodi, ne može se to zubima dovoljno usitniti, da bi se apsorbiralo.
Ali kada se smelje / usitni, onda jest problem, jer se tada apsorbira.
D. Zorko
HOP












