SDLSN: Vlada treba početi poštovati sporazume i kolektivne ugovore

0
2201

SDLSN: Vlada treba početi poštovati sporazume i kolektivne ugovore

 

Nepoštivanjem potpisanih obveza Vlada promovira industrijske akcije kao najučinkovitiju „pozivnicu“ za pregovore

 

http://www.sdlsn.hr/wp-content/uploads/2016/10/plenkovic_vjerodostojno_hdz.jpg

Sporazum o koeficijentima potpisala je SDP-ova koalicijska Vlada, a kolektivne ugovore kojima se obvezala pregovarati o osnovici Vlada premijera Plenkovića

 

(SDLSN, 7. rujna 2018.) Vlada Republike Hrvatske nije u obvezi započeti samo pregovore o osnovici za izračun plaće državnih i javnih službenika i namještenika, već i otvoriti pregovore o uvećanju koeficijenata složenosti poslova za obračun plaća u državnim i javnim službama.

http://www.sdlsn.hr/wp-content/uploads/2014/07/sdlsn_www220.jpgI dok pregovori o osnovici kasne „samo“ četiri mjeseca, oni o uvećanju koeficijenata složenosti poslova trebali su započeti u 2016. godini, kada je, sukladno uvjetima propisanim za početak pregovora u Sporazumu o promjeni visine plaće zaposlenih u državnim i javnim službama od 4. lipnja 2013. godine, deficit državnog proračuna prvi puta bio manji od tri posto, uz pozitivan rast BDP-a najmanje tri uzastopna tromjesečja.

Ovaj Sporazum bio je posljedica najave industrijskih akcija sindikata javnih i državnih službi zbog smanjenja koeficijenata složenosti poslova u državnoj i javnim službama za tri posto, uslijed kojeg smanjenja plaće u javnoj upravi još uvijek nisu dostigle razinu iz siječnja 2009. godine.

Stoga prije osnovice treba riješiti koeficijente, kako bi se pregovori o novoj osnovici vodili u ozračju pozitivne nule, odnosno stanja kakvo je bilo na početku 2009. godine, no to ne znači da pregovore o osnovici treba odgoditi, već samo da koeficijente treba riješiti kao prethodno pitanje za kvalitetne pregovore o osnovici.

No, kad se već govori u duhu engleske poslovice „first things first“, Vlada Republike Hrvatske prvo treba zaviriti u „škrinju“ potpisanih sporazuma i kolektivnih ugovora kojima se obvezala na stvari koje je u međuvremenu „zaboravila“ i pokazati da ih je potpisala u dobroj vjeri, kako bi se obveze koje su predmetom takvih sporazuma i ugovora doista i ispunile, a ne prolongirale za period kada će se tim problemima baviti netko drugi.

I dok javne službe već prijete štrajkom, sindikalno organizirani državni službenici i namještenici također polako gube strpljenje i vjeru u dokumente koje Vlada potpisuje, ali ne poštuje i tako promovira industrijske akcije kao najučinkovitiju „pozivnicu“ za pregovore.

S. Kuhar

Hop