ZLOČIN KOJI JE PRIJE 23 GODINE UBRZAO MEĐUNARODNO PRIZNANJE HRVATSKE!

0
3198

genz 2Podrute….na današnji dan prije 23 godine prvi sam u svijet poslao vijest o rušenju helikoptera – no danas su na komemorativnom skupu neki drugi ljudi govorili o tome. Zasmetao  me govor političarke HNS-a na komemorativnom skupu danas na mjestu tog zločina u ime Vlade RH.  Ta ministrica graditeljstva  voli rušiti objekte po Hrvatskoj, pa ju je Milanović zasigurno iz štosa poslao u Podrute, jer se i tamo “rušilo”, ali helikoptere s mirotvorcima EU, kojih je pet tom prilikom smrtno stradalo!

Na fotografijama se vide mrtva tijela EU promatrača na mjestu rušenja njihova helikoptera od strane zločinačke bivše tzv. JNA, čiji je MIG 21 na nedužne mirotvorce ispalio smrtonosne projektile. Emir Šišić je ime pilota – ubojice, koji je upravljao MIG-om 21.  Bio je dežuran tog dana na vojnom aerodromu u Bihaću, EU promatrači ušli su helikopterima iz Mađarske u Hrvatsku, Šišiću stiže iz komande u Beogradu zapovijed da odmah poleti i da ih obori, što on i čini na nebu iznad Podruta, blizu Varaždina.

genz 3Smatram da mi je to u dugogodišnjoj novinarskoj karijeri bila najznačajnija vijest koju sam ikada objavio! Zašto? Bio sam prvi koji je za zločin saznao, drugo – brzina kojom sam  reagirao i odaslao je u svijet, a ono najvažnije je da su nas države diljem svijeta nakon ovog događaja munjevitom brzinom počele priznavati, s čime se do tada odugovlačilo. U Hrvatskoj je tada bjesnio rat, ali ovaj zločin je pokrenuo svijet. Sjećam se – bila je to svojevrsna lančana reakcija i Hrvatska je u rekordnom vremenu nakon tog zločina bila priznata od svijeta, a to je tada za nas bilo od presudnog značaja!

Podsjećam, u Hrvatskoj je bjesnio rat , a upravo je taj događaj bio u to vrijeme presudan, jer nakon njega više ništa nije bilo isto; Hrvatska je priznata država od svijeta, s čime se do tada odugovlačilo!

Mladen Genc