Velika Gorica u raljama zakulisanih igara gradonačelnika

0
2448

drazen2111Velika Gorica ima svoju „Fimi mediu“, iako je obim pogodovanja znatno manji nego u slučaju Ive Sanadera, ipak je način djelovanja velikogoričkog gradonačelinika više nego  prepoznatljivo zanimljiv. Građani grada iznjeli su novinaru  7 dnevnog svoj problem i sumnje na ponašanje gradonačelnika grada, nakon što je podnešena i kaznena prijava protiv gradonačelnika Velike Gorice, Dražena Barišića.

Dražen Barišić je  18. prosinca 2014.  godine dobio kaznu Povjerenstva za sukob interesa od 10.000.00 kuna. jer nije upisao cijelu svoju imovinu u imovinsku karticu, odnosno upisao je djelomično i netočno. Udjeli u kući i zemljištima nisu bili precizirani i kao gradonačelnik grada bio prijavljen da netočno izvještava javnost o svojoj imovini.  Sam proces protiv njega na povjerenstvu vodio se od lipnja navedene godine, pa sve do prosinca, krimen je nastao još u prvom mandatu gradonačelnika, znači 2009. godine, pa sve do 2014. godine Barišić nije ispravio netočne podatke o imovini i njenim promjenama. Ne radi se o omaški slučajno napravljeno, već o netočnoj informaciji koja se plasira godinama i zato je samo povjerenstvo moglo i žešće pritisnuti Barišića, ali nije zbog njegove kooperatvnosti tijekom istrage.  Čini se da tu nije kraj barišićevim zlouporabama javnosti.

Barišića terete građani Velike Gorice da je  počinio kazneno djelo zlouporaba položaja i ovlasti,   učinjeno na način da je pobjeda i izbor Dražena Barišića na lokalnim izborima u Velikoj Gorici 2013. godine proslavljena dana 6.srpnja 2013. godine na privatnom imanju osobe koja je u poslovnoj interakciji sa gradom Velikom Goricom. Velikogoričanima je bilo smiješno  da se takva proslava održava na teritoriju drugog grada, grada Zagreb, a još je manje logično da se održava na privatnom imanju jednog od kooperanata gradske tvrtke VG Komunalac d.o.o.,  Zlatka Križanića iz Hrašća, vlasnika tvrtke ‘Poljoprom’.

Iako grad ima komunalno poduzeće, ‘Poljoprom’ održava zelene površine u gradu za koji posao dobiva izuzetna sredstva. Prema provjeri podataka o tvrtci ‘ VG Komunalac’ od strane vašeg novinara, nikome nije jasan angažman tvrtke  ‘Poljoprom’ jer ‘ VG Komunalac’ ima kapacitete održavati zelene površine i sam bez navedene tvrtke. Čemu pogodovati privatnoj tvrtci, ako nema osobnog  interesa  gradonačelnika, a postoje kapaciteti za samostalan rad komunalnog poduzeća u vlasništvu grada?

Krajem  2013. godine  donesen je 3. rebalans proračuna grada Velike Gorice, te 2. Izmjene i dopune Programa održavanja komunalne infrastrukture na području Grada Velike Gorice u 2013. godini, u kojemu je stavka za održavanje zelenih površina povišena za 1.540.000,00 kn, uz pojašnjenje da je to učinjeno radi uređenja grada povodom ulaska Hrvatske u EU. Grad nije ništa specijalno uređen, a sredstva su poprilično potrošena u nešto nerazjašnjeno do kraja.

Velikogorička javnost ismijava takvo obrazloženje, te predmnijeva da su tim sredstvima plaćeni najvećim dijelom radovi  tvrtke ‘Poljoprom ‘ vlasnika Zlatka Križanića, na čijem je imanju dakle održana i proslava pobjede Dražena Barišića na izborima 2013.godine. Velikogoričkoj javnosti općenito je nejasan razlog angažiranja jedne takve tvrtke kao kooperanta, jer smatraju da je prema broju zaposlenih gradska tvrtka VG Komunalac d.o.o. itekako osposobljena obavljati takve vrste radova. Zanimljivo da je suradnja gradske tvrtke i ‘Poljoproma’ i započela nekako u vrijeme prvog gradonačelnikovog mandata 2009-2013.

Sve u svemu, velikogoričku javnost  zanimai tko je i na koji način podmirio troškove fešte koja je trajala od 10.00 sati 6.srpnja 2013. do ranih jutarnjih sat idući dan za  323 uzvanika . Ako je plaćeno novcem proračuna, onda je to nenamjensko trošenje i zlouporaba položaja i ovlasti, a ako je sredstva osigurao domaćin Zlatko Križanić , onda se svakako radi o zlouporabi položaja i ovlasti, jer ne vjerujemo da bi itko bez valjanog razloga u nečije ime počastio više od tristo ljudi, a isto tako nerealno je da su ti uzvanici sami sebi ponijeli sendviče i piće. Dakle, pitanje je koliko je koštao piknik zahvale, tko ga je i kojim sredstvima platio?

Gradonačelnik Barišić je   prouzročio štetu Proračunu grada Velike Gorice sklopivši nepovoljan ugovor sa tvrtkom Lapor d.o.o. o zakupu poslovnog prostora po nerealno visokoj cijeni za današnje prilike i cijenu zakupa poslovnih prostora u Velikoj Gorici. Prostor je zakupljen po cijeni od 10 eur za m2 prostora + PDV . Čitava „operacija“ najma poslovnog prostora od tvrtke Lapor d.o.o. izvedena je smišljeno, jer je za najam prostora raspisan javni pozivni natječaj 20.siječnja 2014.godine, koji je okončan Zaključkom o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja od 28.veljače 2014.godine.

Možda ova poslovna odluka i ne bi bila toliko sumnjiva da poslovni prostor nije iznajmljen od tvrtke Lapor d.o.o., čiji je vlasnik Milan Večković, velikogorički poduzetnik, koji je najprije svojedobno kupio zemljište od općine Pokupsko, da bi ga ubrzo prodao supruzi gradonačelnika Barišića,  Nikolini Vučković Barišić, koja je također kupila česticu na istoj lokaciji od općine Pokupsko. Vjerojatno je trebalo „okrupniti“ parcelu ili je bilo „nezgodno“ da gradonačelnikova supruga „puno“ kupuje od načelnika općine Pokupsko . Uglavnom, na predmetnom zemljištu gradonačelnik Barišić pod sumnjivim je okolnostima i bez dokaza o porijeklu novca  sagradio je  „vikendicu“ tijekom 2013.godine. Osim porijekla novca za gradnju vikendice, nikad javnosti nije dano niti suvislo objašnjenje o porijeklu novca za kupnju zemljišta (Nikolinina kupnja od općine-136.846,00 kn i Nikolinina kupnja od Večkovića 160.484,00 kn, dakle ukupno 297.330,00 kn + novac za gradnju objekta „vikendice“). Ovaj „graditeljsko-poduzetnički pothvat“ razotkriven je i objelodanjen velikogoričkoj javnosti tijekom kampanje za lokalne izbore 2013.godine. Ispostavilo se da je gradonačelnik „zaboravio“ transakcije o kupnji zemljišta i gradnji vikendice unijeti u svoju dužnosničku imovinsku karticu, a iz dotad prikazane imovine u dužnosničkoj kartici nije mogao izfinancirati kupnje zemljišta i gradnju vikendice, te je sada predmetom istrage.

No najmanji problem je to što ta imovina nije unesena u dužnosničku imovinsku karticu. Glavni problem je na koji je način ista izfinancirana, a smatramo da odgovor na ovo pitanje daje upravo ovogodišnji ugovor o najmu poslovnog prostora.

Velikogorička javnost čudom se čudi takvom ugovoru, jer je početkom godine grad preko svojih komunalnih trgovačkih društava kupio nekoliko tisuća m2 poslovnog prostora od tvrtke Goričanka u stečaju d.o.o. Sukladno dostupnoj dokumentaciji vidljiva je povezanost poslovne suradnje gradonačelnika Barišića i poduzetnika Milana Večkovića. Ta suradnja ne staje samo na najmu poslovnog prostora, međusobnoj kupoprodaji zemljišta, već se i određene transakcije odvijaju i preko komunalnog društva VG Komunalac d.o.o., kojemu je gradonačelnik Barišić jedini član Skupštine Društva, u vidu cesija za isporučene robe i usluge ( Komunalcu od strane Lapor d.o.o. u vlasništvu Milana Večkovića). VG Komunalac u kontinuiranim je poslovnim teškoćama i u siječnju 2014.godine odobrena mu je od strane gradonačelnika Barišića pozajmica iz Proračuna grada Velike Gorice u iznosu od 5.000.000,00 kn.

Povežimo matematički gubitke u proračunu grada Velike Gorica i gradonačelnika zaslužnog za njih i svaka daljnja situacija je potpuno nejasna, Barišić obavlja dužnost gradonačelnika, kaznene prijave se množe protiv njega,a  građani čekaju odgovore.

I.D.

izvor 7 dnevno