Vinaver: ‘Najdivljiji među Hrvatima su prešli na pravoslavlje

0
1330

hrvatiStanislav Vinaver, srpski književnik i prevodilac  na pariškoj Sorboni studirao je matematiku i fiziku. Već tada postaje sljedbenik filozofskih ideja Henrija Bergsona. Za nas je zanimljiv po jednom misli kojom je zapečatio srpsku laž. Srbi su drugima često pričali kako su oni korijen svih naroda. Vinaver je rekao suprotno. Njegova je tvrdnja da su Srbi zapravo Hrvati prešli na pravoslavlje. I što je posebno naglasio, najdivljiji među Hrvatima su prešli na pravoslavlje. Shodno toj postavci dolazimo i do osnivanja Beograda. Beograd su osnovali i stvorili Hrvati sa imenom Biograd. Na hrvatskoj ikavici koju još jedino nalazimo u Ukrajini. Ako još dodamo ikavicu u Obrenovcu koja živi do današnjih dana i naselje Rvat, dolazimo do dubine korijena o kojima govorimo. Lužički Srbi i ovi današnji Srbi nemaju isti jezik i genetski korijen. Jezik kreće zaokret prema gajevoj ideji u hrvatskom jeziku i sam Gaj je dosta dugo bio inspiracija Karadžićevim bravurama sa srpskim jezikom.

Još jedan podatak je vrlo zanimljiv. Najčešće prezime u Hrvatskoj je Horvat. U Sloveniji isto. Uz Horvat u Sloveniji i Hrvatin je često prezime. Isto prezime nalazimo vrlo često i u Mađarskoj, kao i u Češkoj. U četri zemlje prezime nosi Hrvatski predznak. U Udinama u Italiji vrlo često ćete vidjeti simbole na zgradama sa popularnom “šahovnicom”. Radili se stvarno o malom narodu ili o narodu rasprostranjenom u mnogim dijelovima Europe?

Zanimljiva je švedska kletva upućena nemirnoj djeci, koju i danas plaše sa imenom Hrvat.t Iz vremena kada su Hrvati bojevali po toj zemlji je ta kletva .  Karl Marx veliki hrvatomrzac poticao je na istrebljenje Hrvata, jer su očito bili dovoljno moćni da zagorčavaju neki drugi europski put.

O Srbima kao velikom i rasprostranjenom narodu nema priča. U Nurenbergu na katedrali piše da ih Bog oslobodi zla, kuge i Hrvata. I time se sve više spoznaje snaga toga malog naroda, koji se očito održao jer je bio dovoljno velik i dovoljno snažan, pa je jedan dio u konačnici opstao. Ikavica i ijekavski jezik poznat je samo u Ukrajini i Hrvatskoj. Zbog svega toga Srbi zamagljuju tri stoljeća svoje povijesti…

I.D.