Obersnel odbio skup protiv Frljića, iako je na vrijeme prijavljen

0
929

obersnelPoštovani gospodine Biondić,

temeljem Vašeg zahtjeva od 14. kolovoza ove godine, ovim Vas putem obavještavamo da nismo u mogućnosti dati suglasnost za održavanje aktivnosti iz Vašeg zahtjeva.

Vezano uz postavljanje transparenta, a poučeni iskustvom od 24. srpnja ove godine, kada ste postavili transparent na zgradi Riječkog nebodera, koji je sadržavao i simbole i grafike koje niste najavili u zahtjevu prema nama, odnosno na kojima ste zatajili dio sadržaja, uključivo i nacističko znakovlje, ne možemo odobriti postavljanje transparenta sa sadržajem koji je, među ostalim, i zakonom kažnjiv. Naime, prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira:  “Tko na javnom mjestu izvođenjem, reproduciranjem pjesama, skladbi i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža remeti javni red i mir, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 300 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana.”

Nadalje, držimo da aktivnosti koje ste najavili imaju u potpunosti politički sadržaj, iako je formalni organizator Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grada Rijeke. U tom smislu, a zbog činjenice da prostor Gradske vijećnice nikada ne odobravamo za korištenje u političke svrhe, nismo u mogućnosti odobriti prostor Gradske vijećnice za konferenciju za novinare 19.kolovoza, kao i za aktivnosti tijekom najavljenog Marša odgovorne slobode.

Vezano za spomenuti Marš odgovorne slobode 23. kolovoza, a budući da ste u prethodnim aktivnostima tijekom marša također koristili transparente s nacističkim znakovljem, ne možemo dati suglasnost za korištenje javne površine za ovu namjenu.

Na kraju, držim da su Vaši neodgovorni postupci, javne aktivnosti i istupi dijelom pridonijeli neprihvatljivim događajima ispred riječkog nacionalnog teatra 5. kolovoza ove godine, kao i na gradskim ulicama.

Poticanje mržnje, isključivosti i netolerancije, naime, kao gradonačelnik Rijeke nikada neću, niti mogu podržati, a u Vašim aktivnostima prepoznajem upravo takva stajališta.

No, s obzirom da živimo u slobodnoj i demokratskoj državi, čijem su stvaranju pridonijeli i brojni članovi Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grada Rijeke, mnogi Riječani, Primorci, Gorani i otočani, i da je svima nama Ustavom zajamčena sloboda govora, kao i izražavanja nezadovoljstva akcijama poput ove čiji ste organizator, vjerujem da će Riječani, kao i do sada, prepoznati prave ciljeve Vaših aktivnosti.

S poštovanjem,

Vojko Obersnel

gradonačelnik

 OBJAVLJUJEMO U CIJELOSTI PISMO GRADONAČELNIKA RIJEKE, KOJI JE UVEO U VLADAVINU DIKTATURU SDP-a,

hop-portal.com