Bherlin Gildou optuženom za terorizam, ukinuta je optužnica jer je britanska obavještajna služba naoružavala teroriste

0
1221

isilRat protiv terorizma je kampanja, koju je pokrenuo prije 14 godina George Bush, i koja je groteskno iskrivljena. Na suđenju u Londonu, Šveđaninu Bherlin Gildou, optuženom za terorizam u Siriji, sve je propalo od optužnice nakon što je postalo jasno da je britanska obavještajna služba naoružavala iste terorističke skupine za koje je okrivljenik bio optužen da podržava.

Tužiteljstvo je napustilo slučaj, kako bi izbjeglo neugodnosti s obavještajnim službama. Obrana je tvrdila da će nastaviti jer je ovo bila “uvreda pravde”, i puno dokaza da britanska država pruža veliku podršku oružanoj sirijskoj opoziciji. Ovo nije samo obuhvaćalo “ne smrtonosnu pomoć” – hvalila se vlada, nego i trening i logističku podršku i tajno snabdijevanje oružjem za masovnu uporabu.

Izvješća navode da je MI6 surađivao s CIA na “pacovskim kanalu” prebacivanja oružje s libijskih skladišta – sirijskim pobunjenicima 2012 godine, nakon pada režima Muamera Gadafija.

Jasno, apsurdno je slati nekoga u zatvor radi onoga što njihove vlade, ministri i sigurnosni službenici u mnogo većoj mjeri rade. Ali ovo je samo najnoviji od niza ovakvih slučajeva.

Manje sreće je imao londonski taksist Anis Sardar, koji je dobio doživotnu robiju dvije nedjelje ranije zbog sudjelovanja u otporu okupaciji Iraka 2007 godine od strane američkih i britanskih snaga. Oružano protivljenje ilegalnoj invaziji i okupaciji očito ne predstavlja terorizam ili ubojstvo, po Ženevskoj konvenciji.

No, terorizam je danas ono kako ga vidi promatrač. I nigdje ga nema više nego na Bliskom istoku, gdje su današnji teroristi sutra borci protiv tiranije, a saveznici su neprijatelji – često nas zbunjuje ćud zapadnih stvaratelja politike.

Za proteklih godinu dana američke, britanske i druge zapadne sile su vratile svoje snage u Irak, navodno zbog uništavanja terorističke organizacije Islamska država (poznatije kao Al Qaida u Iraku). To je bilo nakon što je ISIL zauzeo ogroman komad iračke i sirijske teritorije i proglasila samostalni islamski kalifat. Kampanja ne ide dobro. Prošlog mjeseca ISIL je zauzeo irački grad Ramadi dok su s druge strane sada već nepostojeće granice, njihove snage zauzele sirijski grad Palmira. Al Qaida ogranak Al Nusra, također postiže uspjehe u Siriji. Neki iračani se žale da SAD sjede skrštenih ruku dok se sve to događa. Amerikanci navode da oni žele izbjeći civilne žrtve i navode da bilježe značajne uspjehe. Privatno funkcioneri navode, da oni ne žele uništiti sunitska teroristička uporišta u ovom sektaškom ratu, da ne bi riskirali savezništvo sa svojim sunitskim prijateljima u Golfskom zaljevu.
Komentar: Cilj SAD-a i njenih saveznika poput Izraela je “balkaniziranje” zemalja “Bliskog istoka”, dok je cijeli scenarij zapravo usmjeren protiv Rusije i Kine.
Ove događaje dodatno nam je osvijetlila nedavno objavljena prepiska tajne američke obavještajne agencije, pisana u kolovozu 2012 godine – koja nevjerovatno predviđa i pozdravlja perspektivu “salafističke kraljevine” u istočnoj Siriji i Al Qaidinu islamsku državu u Siriji i Iraku. U oštroj suprotnosti sa zapadno proklamiranim ciljevima, dokument vojne obavještajne agencije identificira Al Qaidu u Iraku (koji je postao ISIL), kao i kolege Salafisti, kao jake snage za vođenje pobune u Siriji- i navodi se da su zapadne zemlje, zemlje Zaljeva i Turska , podršku oporbenom nastojanju da preuzmu kontrolu u Istočoj Siriji.

Sa mogućnosti uspostavljanja “crne salafističke kraljevine” – izvješće Pentagona dalje navodi – to je upravo ono što oporbene snage u Siriji žele, kako bi izolirale sirijski režim i što se smatra strateškim za sprječavanje šiitske ekspanzije u Siriji i Iraku. Ovo je upravo ono što se dogodilo dvije godine kasnije. Izvješće nije politički dokument. On je jako reduciran i često nerazumljivo pisan. No posljedice su dovoljno jasne.

Godinu nakon pobune u Siriji SAD i njegovi saveznici, nisu samo podržavali i naoružavali oporbu, iako su znali da među njima dominiraju ekstremne teroritičke grupe, oni su bili spremni na stvaranje neke vrste “islamske države” unatoč “velikoj opasnosti” za cjelovitost i jednistvo Iraka kao i Sirije. Ovo ne znači da US stvorile ISIL, naravno, iako su neki od njihovih zaljevskih saveznika sigurno igrali ulogu u tome – Što je Joe Biden i priznao u izjavi prošle godine. Ali nije bilo Al Qaide u Iraku, dok ga SAD i Britanija nisu napali. I SAD je sigurno iskoristio postojanje ISIL-a protiv drugih u regiji kao sredstvo učvršćivanja zapadne kontrole u regiji.

Račun se promijenio kada je ISIL, počeo odrubljivati ​​glave zapadnjacima i počeli to postavljati po internetu, a zaljevske zemlje su sada suočene s borbom protiv AL Nusra. Ali ova SAD-ova i zapadna navika da se igraju sa džihadističkim organizacijama, koje se potom okreću da ih ugrizu, doseže najmanje u 1980 godinu, iz rata protiv Sovjetskog Saveza u Afganistanu koji je izrodio izvornu Al Qaidu pod tutorstvom CIA. Ovo je urađeno tijekom okupacije Iraka, kada su američke snage predvođene generalom Petraeus, sponzorirale u El Salvador stilu prljavi rat sektaških odreda smrti, da bi oslabile irački otpor. I ovo je reprizirano u 2011 godini, orkestriranim ratom u Libiji, gdje je ISIL, preuzela kontrolu nad Gadafijevim rodnim gradom Sirtu.
Komentar: Prema izvješćima, SAD / NATO i saveznici su u Libiju poslali oko 250 000 terorista koje su plaćali za svakog ubijenog čovjeka. Nakon destabilizacije Libije, iste su teroriste poslali u Siriju i Mali kako bi ispunili njihove geopolitičke potrebe i izazvali potpuni kaos.
Zapravo SAD i zapadna politika u požaru koji je zahvatio Bliski istok su se koristile klasičnom imeprijalističkom maksimom podijeli, pa vladaj. Američke snage bombardiraju jednu grupu terorista, dok druge podržavaju u Siriji i namještaju i mjere što je bolje za njih – da se pridruže vojnim operacijama Irana protiv ISIL-a u Iraku, a onda podržavaju Saudijsku vojnu kampanju protiv pro-iranaskih Huta u Jemenu. Međutim zbunjena američka politika, često može biti slaba, i takav pristup podijeliti Irak i Siriju.

Ono što je jasno je da ISIL i njene grozote, neće biti poražene od istih sila koje su ih dovele u Irak i Siriju, i čija je otvorena i prikrivena podrška pomogla njihovo stvaranje godinama unazad. Beskonačne zapadne vojne intervencije na Bliskom istoku, donijele su samo razaranje i podjelu. Samo ljudi u regiji su oni koji mogu izliječiti ovu bolest a ne oni koji su inkubirali virus.

Komentar: Je li ISIS kreacija američke vlade?