Kraj RBA-lihvarenja u Hrvatskoj označava početak kraja za sve bankarsko-lihvarske kredite

0
1029

okoviNe zavaravajmo se: hrvatsko gospodarstvo su uništili hrvatski političari, privredni kriminalci, majstori korupcije, bezdušni lopovi koji su za kunu kupili i devastirali hrvatska tradicijska poduzeća i tvornice, ugušili obrt, usluge, proizvodnju, srozli kulturnjake, umjetnike i znanstvenike na prosjački štap i uopće onemogućili pošteni rad i zaradu u ovoj zemlji. Hrvatsko gospodarstvo nije kolabiralo zbog izbjeglica, ni onih `91, a niti će zbog onih 2015.  Interesi hrvatskog naroda već dugo nisu bile prva točka dnevnog reda hrvatskog Sabora. Sve do jučer, dana kad je konačno zaustavljeno nasilje prevarantskih ilegalnih RBA zadruga nad njihovim žrtvama, hrvatskim građanima.

Nada Landeka Urednik gospodarstva

Zaslugom upornih, vrijednih, poštenih i hrabrih pojedinaca lihvarski RBA ugovori su proglašeni ništetnima. Zaslugom jedne hrabre žene koja je odvojila svoje privatno vrijeme i trud i upustila se u neizvjesnu borbu proučavanja zakona i prava kako bi pravno i učinkovito skinula jaram s vrata žrtava prevarantskih kredita. Zaslugom ponajviše Nade Landeke. Pridružio joj se Nenad Koljaja, i sam žrtva bankarske prijevare, a njihov glas razuma je čula i poduprla predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i saborski zastupnik Damir Kajin. Ovrhe i deložacije nesmiljeno vršene nad žrtvama RBA zadruga jučerašnjim danom su u hrvatskom Saboru zaustavljene. Pokazalo se da tamo gdje ima volje, ideala i želje za pravdom borba može biti uspješna. U njihovom pravednom trudu i radu ukorak ih je medijski pratio i podupirao novinar i urednik HOP portala Igor Drenjančević, bez čijeg zalaganja i neumornog rada niti ovaj prvi veliki uspjeh ne bi bio moguć. Kamenčić je pomaknut, korak naprijed učinjen, a nije ga učinila Josipovićeva centrifuga ni Milanovićevo bahaćenje. Učinili su ga borci za pravdu, hrvatski građani koji nisu pitali za premije i povlastice, već koje je vodila savjest i razum, vjera u pravdu i poštenje. To je znak pomaka u pravom smjeru na koji je hrvatski narod dugo čekao.

kod predsjedniceOvo nije kraj, već početak pravog i pravno obvezujućeg rješavanja problema dužničkog ropstva u kojem se posredstvom navodnih stručnjaka ekonomista, preplaćenih guvernera HNB-a i nesuvislih ili otvoreno štetnih ministara financija našao hrvatski narod. Važno je reći da ono što su činile ilegalne RBA-zadruge, još uvijek čine i ostale legalne banke u Hrvatskoj, čiji su agenti i „stručnjaci“ preporučivali švicarske franke i kredite u eurima, pod sumnjivim i neprovjerenim uvjetima, sa lihvarsko visokim kamatama, na često doživotni rok isplate kredita onima koje danas patetično zovemo dužničkim robljem. Taj bolestan proces u kojem profitiraju samo banke, a pobolijeva i pogiba čitav jedan narod, jučer je na tren zaustavljen, bar u jednom svom dijelu, u onom dijelu koji se tiče ilegalnih RBA. U kojoj su mjeri štetna poslovanja ostalih banaka od početka velike ekonomske krize 2007.g. nadalje, vidjet ćemo uskoro. Kako je moguće da je bankarski interes nadišao sve ostale interese u ovoj državi, pa i one humane, osnovne, ljudske i primarne, vidjet ćemo u nastavku.

Demokratsko pravo protesta i javnog prosvjeda uvaženo je, ali ne polučuje baš nikakve rezultate jer se lihvarenje, ekonomsko iscrpljivanje građana, blokade i ovrhe računa građana i firmi nastavljaju. Štoviše, slika mase ili nekolicine koja prosvjeduje, njihovo skandiranje i transparenti ne znače u današnjem društvu ništa u smislu političkih i zakonodavnih promjena, oni postaju svojevrsni hepening koji dekorira gradove, čini ih interesantnijima i bogatijima događanjima, pruža privid sigurnosti i funkcionalnosti demokracije, ali u stvari ne rješava nikakve probleme. Društvo u kojem se ne može povući granica između aktivizma i tzv. umjetničkog hepeninga više ne reagira ni na prosvjede.

Ivan-Sinčić-i-Ivan-Pernar-625x360Na početku smo duge borbe i razrješenja okova lihvarskih kredita koji su bacili Hrvatsku na koljena. Na kraju dugog mračnog tunela se nazire svjetlo, no treba prijeći još dugačak put do njega. Tračak svjetla znači ponovnu uspostavu vladavine rada i pravednih zakona, a ne vladavine lihvarenja i prijevare.  U takvom svijetu i u takvoj Hrvatskoj neće biti mjesta za prevarante i besposličare tipa živozidaša, na čiju anarhiju i širenje bezakonja tada više nitko neće „padati“. Štoviše, Živi zid će ostati u tom tunelu iza nas, kao i mnogi neradnici i prevaranti, skriveni pod krinkom političara, stručnjaka  ili neradnika koji danas u našoj Hrvatskoj još uvijek najbolje prosperiraju i zarađuju.

Ingrid Runtić