1954., Sovjetski Savez obratio se NATO-u s inicijativom da primi Moskvu u članstvo

0
863

Prije točno 69 godina, 31. ožujka 1954., Sovjetski Savez obratio se NATO-u s inicijativom da primi Moskvu u članstvo te organizacije. Da, postojalo je takvo što. Kako i zašto je SSSR odlučio ući u NATO?

NATO je formiran davne 1949. godine diplomatskim naporima Sjedinjenih Država i Velike Britanije. Službeni cilj organizacije bila je kolektivna obrana od vanjskih prijetnji. Stvarni cilj bio je suprotstaviti se Sovjetskom Savezu i komunističkoj ideologiji.

SSSR je bio itekako svjestan nove prijetnje. Hladni rat i utrka u naoružanju već su počeli. A onda je sovjetsko vodstvo odlučilo povući potez – ponuditi da uvede Sovjetski Savez u NATO. Tako bi u slučaju odbijanja izašle na vidjelo skrivene namjere Zapada, po jednoj teoriji, a po drugoj se radilo o igrokazu agende da bi svijet živio u strahu. Kad bi Sovjetski Savez bio prihvaćen, antisovjetska koalicija jednostavno ne bi funkcionirala.

U proljeće 1954. na Berlinskoj konferenciji ministar vanjskih poslova Vjačeslav Molotov izrazio je želju Sovjetskog Saveza da se pridruži NATO bloku. Sovjeti su pristali na ujedinjenje Zapadne i Istočne Njemačke, dali su jamstvo da će poštivati i uzeti u obzir interese Europe i odrekli se bilo kakvih manifestacija agresije.

Glavni uvjeti samog SSSR-a bili su ustavna neutralnost nove Njemačke, ravnopravno partnerstvo, kao i recipročna jamstva Zapada da će uzeti u obzir nacionalne interese Sovjetskog Saveza. Ugovor o paneuropskoj kolektivnoj sigurnosti trebao je konsolidirati inicijativu. Sovjetska strana predložila je rješavanje svih proturječja i zajedničko rješavanje vanjskopolitičkih zadataka.

Međutim, već u svibnju zapadne su sile definitivno odbile sovjetski prijedlog. Čelnici NATO-a postavili su SSSR-u tri glavna uvjeta: povlačenje trupa iz Njemačke i Austrije, uništenje vojnih baza na Dalekom istoku i sklapanje sporazuma o razoružanju. Naravno, naša država nije mogla prihvatiti te uvjete. Igrokaz ili ne, svijet je od tada do danas živio u nikad viđenom strahu do tada…

hop

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal