‘Svim biračima desnice koji su zaduženi u švicarskim francima poručujem – bit ću vaš jamac ‘

0
1206

daniel_srb_hsp1Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) Daniel Srb u utorak je poručio biračima desnice da imaju zaštitu u HSP-u ako ne žele da Hrvatsku vodi anacionalna opcija, a boje se da bi se, nakon izbora, moglo odustati od konverzije kredita iz švicarskih franaka u eure.

“Svim biračima desnice koji su zaduženi u švicarskim francima poručujem – bit ću vaš jamac provođenja konverzije. Mi smo jamac rješenja”, rekao je Srb na konferenciji za novinare HSP-a u Zagrebu.

Podsjetio je kako su u HSP-u još prije godinu dana predlagali upravo sadašnji model konverzije kredita iz ‘švicaraca’ u eure, i na tome inzistiraju.

“Nasuprot onih koji su smatrali da je to privatna stvar građana, mi smo od početka upozoravali na odgovornost Hrvatske narodne banke u tom procesu”, dodao je te naglasio da je guverner HNB-a trebao reagirati i zaštititi građane, kao što je to u Austriji učinio tamošnji guverner, no to nije učinio i zato snosi odgovornost.

Srb napominje da je Zakon o potrošačkom kreditiranju izglasan u Hrvatskom saboru, ali nije proveden, a Sabor je raspušten pa se postavlja pitanje kako će dužnici proći kroz izborni proces.

“Nemamo jasne odgovore na to pitanje”, kazao je te javno pozvao predsjednika SDP-a i premijera Zorana Milanovića i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da se o tome javno očituju odnosno žele li rješenje tog problema i da se takva konverzija provede. “To birači imaju pravo znati”, dodaje Srb.

HSP će, kaže Srb, također inzistirati da saborski zastupnici budu plaćeni sukladno aktivnostima i djelovanju u Hrvatskom saboru i prema nazočnosti u sabornici budući da se pokazalo da mnogi zastupnici ne dolaze na posao u Sabor ili se ne javljaju za riječ.